Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kto z was przyjmuje księdza po kolędzie??jak sie zachowujecie przy nim??

Polecane posty

Gość gość

klękacie??udajecie poboznych?? o czym rozmowa jest?? i ile dajecie w kopercie?pytam serio:) pierwszy raz bede przyjmowac księdza..

Gość pitopanterkareligijna
no daj spokoj z klekaniem. kleka się przed Jezusem nie przed księdzem, to gdzie mieszkalas w buszu?! normalnie, traktujesz jak gościa, mezczyzna bierze od niego plaszcz, kapelusz, zapraszacie do wnętrza, proponujecie herbate/kawe/alkohol i ciasteczka, zależy , jak przyjdzie o 14 możecie zapronowac obiad ja zawsze księdzu opowiadam o reformach jakie można by przeprowadzić w naszej parafii i roznych kwestiach wiary, dogmatach, niestety ksiądz się spieszy i mowi, ze wie o mojej ciężkiej chorobie i ucieka

Gość gość
po co udawać? Ksiądz to człowiek, zwykle normalny. Więc mów o czym potrzebujesz. MOżesz poprosić o radę w jakiejś sprawie, która Cię nurtuje, zaproponować kawę lub wodę. Możesz poprosić o modlitwę w jakiejś intencji (np. za zdrowie swojej rodziny, dzieci, albo w intencji znalezienia pracy)....

Gość pitopanterkareligijna
i jak jesteś samotnie mieszkajaca kobieta, panna, wdowa, rozwodka albo maz akurat wyjechal, to pod zadnym pozorem nie możesz wpuscic księdza, to będzie wielki nietakt, musisz kogos zaprosić, np. babcie, mame, siostrę, brata, sąsiada, tak by była 3 osoba

A po co klękać? :o Zwyczajnie, ksiądz dzwoni do drzwi, otwieramy, wchodzi z ministrantami i śpiewają kolędę, potem krótko się modli, święci dom...potem wita się z wszystkimi tzn normalnie podaje rękę. Potem pokazuje mu się gdzie ma usiąść i gdzie mają pójść ministranci...chwilę rozmawia o pierdołach...tzn my nie zapodajemy tematu...przyszedł niech się stara :p na koniec zwyczajnie się żegna, dostaje kopertę, ministranci kasę w skarbonkę i mąż odprowadza go do drzwi :) i po kolędzie.

Gość gość
jak to ?? ja zawsze przyjmuje księdza z cala rodzina i klekamy najpierw bo on odmawia modlitwe jakąś i daje nam krzyz do pocalowania i swięci dom..potem dopiero siadamy i jest rozmowa?? to u was ksiadz nie swięci was i domu??i nie odmawia tej modlitwy?????dziwne...

Gość gość
ale podczas osmawiania przez księdza tej modlitwy nie klękacie ??? nie rozumiem.. to co robicie jak odmawia i swięci was i dom????stoicie??? my klekamy zawsze..

Gość gość
ile dajecie do koperty???z ciekawosci..ja daje tylko 5o zł..mało??

Gość gość
nie klękamy, bo mamy brudną podłogę, dajemy 50 zł, a wy? to zależy od zarobków mysle, ze jak ktoś ma 2-3tys lacznie na dom to 50zł a jak 4-8 tys - to 100zł

Gość gość
nie klękacie ?nie pieprzcie??to co robicie jak ksiadz wchodzi i zaczyna odmawiac modlitwe i swięcic was?stoicie??

Gość gość
Nie przyjmuje, mama zawsze przyjmuje... kiedyś wymagała mojego uczestniczenia ale dala mi spokój. Mam nie kleczy,do koperty mówi ze 20 ale kto ją tam wie. Rozmawia z księdzem... I kłamie przy tym jak z nut :D wstydzi się klesze powiedzieć ze ja nie uczestniczę w życiu Kościoła, żyję z rozwodnikiem, czesciej odwiedzam sexshop niz jakakolwiek swiatynie i Lubie żarty o papieżu, siostra żyję na kocia łapę z ateista, dziecka nie chrzcza i śmieją się Z tych samych żartów co ja... no to trzeba księdzu nakładać po kolędzie i mama nie widzi w tym niczego niewłaściwego :D

Gość gość
czy tylko moja rodzina klęczy przed księdzem jak czyta modlitwe i swięci nas???

Gość gość
Jak ksiądz odmawia modlitwę wszyscy stoją ze złożonymi ładnie rączkami :) ale sie nie klęka, nawet moja pobożna babcia nigdy nie klękała

Gość gość
Jak przychodzi ksiądz to się zawsze pytam czy się czegoś napije, nieraz prosi kawę, przecież to też człowiek, chodzi zmarzięty, miistrancji dostają coś ciepłego do picia i słodycze. a gadamy o wszystkim.

Gość gość
A NAJLEPIEJ TO O SĄSIADACH...