Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

badania prenatalne

Polecane posty

Gość gość

Ginekolog zaproponował mi badania prenatalne między 11 a 14 tygodniem ciąży. czy warto je robić? ewentualnych wad genetycznych i tak przecież nie da się wyleczyć, a jak coś 'wyjdzie' to potem będzie zamartwianie się.. Robić je, czy nie? Może warto uspokoić 'ciekawość'?

Gość gość
dodam, że mam do wyboru zrobienie standardowego usg za 80 zł (w cenie wizyty prywatnej) lub prenatalne za 250 zł. warto te badania robić?

Gość gość
Ja jak idę na wizytę do http://www.mediluxclinic.pl/ to robię tylko usg. Nie chcę robić badań prenatalnych, bo kocham swoje dziecko już teraz bez względu na to, czy będzie zdrowe czy chore. Wiele takich wad genetycznych też widać na usg, a badania prenatalne mogą wiązać się np. z poronieniem.

Gość gość
O poronieniu nie wiedziałam... ;) I oczywiście masz rację, jak już powiedziałam -te badania nic nie zmienią, bo przecież to dziecko już kochasz i zamartwianie się jak jeszcze nie jest narodzone, może mu tylko zaszkodzić :) myślę, że też wybiorę tylko usg.. :)

Gość gość
A ja byłam na usg genetycznym w 12tc i teraz jestem spokojna. No i do tego widziałam w 3d jak macha do mnie rączką. Niesamowite wrażenie. Super sprawa. Następne mam w 19 tc. Z dzidzia jest wszystko w porządku a na pamiątkę mam płytkę DVD z usg. Polecam

Gość gość
ja robiłam prenatalne ( usg + test pappa_) i powiem tak usg jak najbardziej polecam, jest bardzo dokładne, lekarz sprawdza serduszko, paluszki , nerki ale także ryzyko wystąpienia ZD i innych chorób genetycznych. Natomiast nie polecam testu Pappa, choć sama go zrobiłam. U mnie wyniki były ok, ale bardzo często podobno wychodzą fałszywe i potem kobiety żyją w strachu do porodu albo idą na amniopunkcję.

Gość gość
a i jeszcze zapomniałam dodać , mnie do badań prenatalnych przekonało to, że w razie gdyby wyszła np jakaś wada serca to niektóre z tych chorób można leczyć jeszcze przed rozwiązaniem, a jeśli nawet nie to wtedy rodzi się w specjalistycznym szpitalu

Gość autorka pytania
dokładnie, sam fakt, że już w brzuchu mamy można na niektóre przypadki poradzić sprawia, że prenatalne wygrywają! a jeśli nie w brzuchu mamy, to zaraz po urodzeniu wiadomo jak zająć się dzidziusiem, jeśli faktycznie ma potwierdzone jakieś wady genetyczne. to znacznie ułatwia sprawę w leczeniu dzieciątka. teraz jestem zdecydowana i już za tydzień usg prenatalne!

Gość riko8181
mysle że warto, przynajmniej będziesz wiedziała na czym stoisz i będziesz mogła właśicie zareagować. Ze swojej strony moge polecic doktora Ałaszewskiego (prenatalnebadania.pl) świetnie się mną zajął podczas ciązy