Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile kosztuje wydzedziczenie u Notariusza

Polecane posty

Gość gość

Musze wydzedziczyc syna ze spadku i jednoczesnie spisac testament ile weznie Notariusz ?

Gość gość
nie ma czegoś takiego jak wydziedziczenie w prawie polskim. Testament możesz sporządzić pomijający syna, ale on i tak ma prawo do zachowku w wysokości 25% majątku. I żebyś się, za przeproszeniem posrała, to tego nie ominiesz. To nie JuEsEj 🖐️

Gość gość
Paragraf 1008 k.c. Tylko i wylacznie poprzez spisanie testamentu.

Gość gość
jedyna opcja to pooddawać wszystko za życia i umrzeć biedakiem. W takim wypadku dostanie 25% niczego. Innej drogi nie ma... A nie, jest - wykończyć go pierwszego 🖐️

Gość gość
Chyba większość notariuszy ma podobne ceny, szczególnie, ze taksa notarialna jest ustalona odgórnie ustawą. Dobry notariusz, np. http://notariusz-pedracki.pl/, na pewno nie będzie zdzierał ze swoich klientów.

Gość gość
Najlepsze wyjscie to jak teraz sprzedaz dla swojej siostry to co masz jej przepisac testamentem,musi byc akt sprzedazy za Twojego zycia,a pizniej spusz sobie testament gdzie w testamencie ofiarujesz synowi spadek w wysokisci jednego grosza....

Gość gość
Jednego grosza to chyba oplaca sie Tobie zostawic w spadku w testamencie synowi,a jeszcze jedno musisz umierac biedny bez zadnych dodatkowych wlasnosci.

Gość gość
Jakie wy tu głupoty pieprzycie to szkoda gadać. Wydziedziczenie jest możliwe w 3 przypadkach. Podam 2 z nich bo trzeciego i tak nie zrozumiecie: 1. Całkowity zanik więzi emocjonalnej i relacji rodzinnych - jesteście z synem obcymi dla siebie osobami w realnym życiu. To częsty przypadek z serii: Facet robi dziecko i znika, poza płaceniem alimentów nie utrzymuje żadnych relacji z dzieckiem, nie wie jak wygląda. 2. Kiedy dziecko podejmie się zniewagi czci lub osoby rodzica- np. będzie usiłowało go zabić.

Gość gość
Oprócz tego, oddanie wszystkiego innym przed śmiercią to też głupota. Jeśli np. matka ma dwoje dzieci - córkę i syna, dajmy na to 10 lat przed śmiercią córka staje się właścicielką całego majątku, a syn zostaje z niczym. Syn w takiej sytuacji może domagać się sprawiedliwości wstecz i córka będzie mu musiała wypłacić pieniądze tak, jakby normalnie dziedziczył zachowek, czyli np. część domu.

Gość gość
do wczoraj przysnilo ci sie to, czy przeczytalas na pudelku?

Gość gość
Zawsze zależy od kancelarii, to kwestia do ustalenia. :) Ja zawsze w podobnych sprawach korzystam z usług kancelarii http://www.jeziorscy.com.pl/ - pracują tam uczciwe i kompetentne osoby, a ceny usług nie są jakieś wygórowane.

Gość gość
większość kancelarii ma stawki max ustanowione przez ustawę. Ja byłem w kancelarii na ogrodowej i tam mają raczej przystępne ceny a pani aneta sitnicka urbaniak to dobra specjalistka

Gość gość
no właśnie - takie kwestie reguluje taksa notarialna, proponuję poczytać więcej na ten temat - http://notariuszursynow.waw.pl/cennik/ dobra kancelaria notarialna powinna miec takie info na swojej stronie.

Gość gość
różnie to wygląda u notariuszy. To już się trzeba pytać w konkretnej kancelarii. jakby co to duża baza specjalistów z tego zakresu (i nie tylko) jest w https://www.pkt.pl/

Gość gość
Przestańcie reklamować sie wreszcie . Jaka se robicie

Gość gość
Ja nie korzystałam z notariusza żeby kogoś wydziedziczyć ale żeby właśnie sporządzić testament . Z mężem wybraliśmy kancelarie Jezierskich ze Zgierza. Bardzo dobra obsługa na wysokim poziomie.

Gość gość
Ja jakiś czas temu korzystałem z kancelarii notarialnej www.notariuszchwialkowski.pl. Ale sporządzałem testament... jak dzieci bedą dobrze się sprawować to żadnego wydziedziczanie nie będzie :)

Gość gość
trzeba być naprawdę wyjątkowo beznadziejnym notariuszem zdychającym z głodu, żeby reklamować się w tak żenujący sposób i to jeszcze na forum dla patoli, biedoty i wszelkiej maści psycholi

Gość gość
To co ty tu robisz na tym forum ?????? może chcesz dołączyć do tych ostatnich ????

Gość afonka

Kwestia z czym przychodzimy, z jakim problemem... Ja dużo nie zapłaciłam u notariusz Cejrowskiej z Tczewa, a dobrze oceniam współpracę.