Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam w De

Polecane posty

Gość gość

Powiedzie proszę,jak wam się tu żyje?ile was wynosi koszt mieszkania,życia.mąż dostał pracę i chce nas po 3 miesiącach zabrać,.mamy półtoraroczne dziecko jest szansa na jakiś socjal? zanim znajdę pracę? Ile kosztują żłobki.okolice frankfurtu

Gość gość
Janw UK kochana i nie pomoge ale slyszalaam że socjalew de są i na dzieci i dla bezrobotnych i dodatki donmieszkania

Gość gość
Ja się dołączam do pytania bo czeka mnie taka sama sytuacja jak autorke.Proszę piszcie dziewczyny

Gość gość
Teraz ci nie pomogę bo mój maz sie zajmuje " robota papierkowa" jutro rano wam odpisze jak to wyglada od strony prawnej. Okolice którego frankfurtu? Ja mieszkam w okolicach farankfurt oder... Napewno żyje nam sie łatwiej niż w Polsce, oboje mamy prace teraz urodzą sie nam bliźniaki i państwo bardzo pomaga finansowo w takich sytuacjach. Jak znajdziesz prace na biało i maz tez to przedszkole państwowe kosztuje niewiele. Dziecko można zapisać do przedszkola po ukończeniu 1 roku.

Gość gość
Bardzo bym ci była wdzięczna za wszelkie informacje my Frankfurt nad menem

Gość gość
Dziewczyny a jakie są ceny mieszkań 3 pokojowych w okolicach Frankfurtu nad mein? My też taki kierunek.I czy prawda jest że trzeba 3 pokoje mieć by dostać pomoc od miasta?

Gość gość
Wejdźcie na forum www.polacywberlinie.pl tam pytajcie.

Gość gość
Ja tam nic nie widzę,dziewczyny proszę odezwijcie się :-(

Gość gość
Gość wczoraj 20:40 odezwijcie się prosze

Gość gość
Wejdz na strone immobilienscout24.de Z tego co widze za 700e kalt(bez oplat) cos powinnas znalezc, moze uda sie nawet taniej znalezc - plus koszty dodatkowe- prad itp. (warm) Jesli pisze ze mieszkanie jest z WBS -Wohnberechtigungsschein(sa tansze) to jest to mieszkanie socjalne do ktorego doplaca panstwo i tylko z odpoweidnim papierkiem je dostaniesz. Ale to mieszkania z bardzo niskimi dochodami np na 2 os+dziecko zarobki w Berlinie to max 25900 na rok. Zlobki w niemczech nazywaja sie KITA-Kindertagesstätte i cena bedzie obliczana w zaleznosci od waszych zarobkow. Ogolnie trzeba prawie wszedzie rok do przodu skladac podanie o zlobek, wiec niech maz sklada juz teraz w kilku - bo nie ma pewnosci ze dostanie. Acha zeby bylo smieszniej, musi co jakis czas dzwonic czy tez przychodzic dozlobka i sie dopytywac czy juz cos wiadomo itpo. zeby panie widzialy ze mu zalezy :) Inaczej mysla, ze gdzies indziej juz dostalo wasze dziecko miejsce. Ale najpierw niech idze do Jugendamtu czy dostanie Kita-Gutschein, bo jak ty nie pracujesz, to prawdopodobnie nie dostanie Kita-Gutschein - a bez tego Kita nie przyjmie dziecka, ktore nie ukonczylo 3 roku zycia. Mam nadzieje ze pomoglam troche .

Gość gość
Hej socjalolubne mamy ! to se ne wrati ! Merkel przyjęła MILION nierobów i pasożytów z prawem sprowadzania rodzin -w JEDEN rok . Nawet Niemiec na dłużsżą metę na to nie stać już zawala się system pomocy/mieszkań komunalnych za 2-3 lata zobaczycie co będzie . P.S ludzie naprawdę sie tu boją .I mają czego...

Gość gość
Autorko jesli nie pracowalas w niemczech i nie placilas skladek to zadnego socjalu nie dostaniesz. Nie wiem kto chce zyc na socjalu. Przeciez to wegetacja. Ucz sie jezyka a znajdziesz prace, nawet sprzatajac mozna niezle zarobic.

Gość gość
Autorko,dostaniesz co najwyżej 188 euro Kindergeld i to wszystko. Mieszkania we Frankfurcie nie są najtańsze,ale to też zależy od dzielnicy. Z tym socjalem,to też różnie,wiele zależy od regionu Niemiec,a nawet od konkretnego miasta. U mnie (mniejsza miejscowość,chociaż nie wieś) dostać socjal jest dość łatwo. Ale już w dużym mieście 30 km dalej musisz przepracować minimum rok w Niemczech,żeby o cokolwiek móc się starać. W teorii tak jest wszędzie,a w praktyce...no cóż. :D Przedszkola są teoreetycznie od 2,5-3 roku życia,choć są i takie,któe przyjmują już dzieci 2-letnie. Z tego,co jednak wiem KITA nie prowadzi żłobków,a przedszkola (córka chodziła,syn niedługo też idzie). Trzeba dopytać. W razie braku miejsc zostaje jeszcze tzw. Tagesmutter, ale nie wiem od jakiego wieku,no i to nie jest przedszkole,a bardziej taka ...kameralna,domowa forma opieki,tzn. babka bierze do domu 3-5 dzieci i organizuje im czas oraz zapewnia pożywienie w tym czasie,kiedy tam są. Oczywiście też płatne. ;)

Gość gość
jaki socjal k***a ? Kindergeld jedynie i nic poza tym , social owszem po jakiś 5-6 latach pracy i mieszkania w niemczech a nie od razu :o

Gość gość
socjalu zadnego nie dostaniesz po nie przeepracowalaś tam ani dnia to za co ty bys chciala dostac

Gość gość
KITA to tez przedszkole i zlobek w jednym- dzieci w wieku 1-6 lat. U mojego mlodego w KICIE sa juz dzieci roczne przyjmowane, zalezy od placowki.

Gość gość
Co wy chrzanicie?! Jeżeli mąż autorki pracuje i jest jedynym żywicielem rodziny to dostaną socjal jak i doplate a raczej dodatek mieszkaniowy!no najlepiej zniechęcić ludzi co nie? Podle małpy z was!

Gość gość
Za granicą Polak dla Polaka jest najgorszą gnida tyczy się również BAB...

Gość gość
Należy się i nie wprowadzajcie kobiet w blad.Matki a tak się zachowują jak s****wa

Gość gość
Wohnegeld jak niskie dochody to dodatek mieszkaniowy tzn pomoc jest którąś z Bawarii? Jadę za 3 miesiące z dzieckiem i potrzebuje trochę informacji :-)

Gość gość
Halo halo jestescie?