Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Uważam ze pan Tadeusz powinien być wycofany z lektor szkolnych

Polecane posty

Gość gość

Jest nie zrozumiały przez 90 procent ludzi

Gość gość
lektor? ale który lektor? Tadeusz Knapik? :O

Gość gość
zgadzam sie tegó gów/na i tak prawie nikt nie czyta :O podobnie jak ''Potop'' syf jak nie wiem co, nudne długie i glupie inna kretynska ksiązka ''Dziady'' albo ''Chłopi'' po uj męczyć tym uczniów ?

Gość Heilige
Zgadzam się. Ja uważam że powinien być "13-letni Kapitan" i "Tajemnicze Wyspa" Juliusza Verne, oraz "Dracula" Bram'a Stoker'a.

Dobre jest też opowiadanie "1408" Stephen'a King'a oraz "Model Pickmana" H.P. Lovecraft'a.

Gość gość
Zapomnijcie. Tadeusza nikt nie rusza.

Gość prawictwo pospolite 152
połowe lektru powinno być wytrzucone .. Niestety taka prawda .. Powinno się ludzi zachęcić do czytania , a większośc z tych lektur ma niski poziom rozrywki Powinni na przyklad jako lekture wstawić wiecej ksiązek Lema , a mniej tych przed 1900 rokiem .. Bo rzeczywiscie ludzi nie interesuje przeszłość ..

Gość gość
nie znam nikogo kto by przeczytał pana tadeusza albo potop :D

ja czytałem pana tadeusza .. POtopu nie czytałem ale uwazam ze akurat pana tadeusza nie powinni wyrzucać .. Mimo wszystko trzyma jakiś poziom . Co nie zmienia faktu , że chłopi powinni być zdecydowanie za burtą czy inne mniej znaczące dzieła zamiast chłopów wprowadzić książke lema na przyklad solaris .

Gość gość
pan tadeusz zgadzam się że jest nie zrozumiały tak samo dziady i w pustyni i w puszczy, ale potop był fajny fragmenty znałam na pamięć

Gość gość
Wszystkie lektorzy powinny być wycofane. Np Przedwiośnie ( to k***wsa Książka)

lekturą w szkole średniej było Opowieści o pilocie Pirxie lema - czytałem to akurat ale nie wiem dlaczego nie było solaris

Ja nie czytam byle czego. Z polskich lektur mogę polecić "Dzika Mrówka i tajemnica U-2002" Andrzeja Perepeczko.

Krzyżacy to świetna pozycja ( oczywiscie czytałem ) Rozrywka średnia , ale nie o rozrywke tu chodzi , tylko o pióro Sienkiewicza Kto nie czytał Krzyżaków nie jest prawdziwym Polakiem

natomiast przedwiosnie czy dziady to jakiś żart to badziewie powinni zastąpic literaturą współczesną.

Gość gość
Chłopy otrzymały literacką nagrodę Nobla wy tępe walory bez wykształcenia.... jesteście p******e...

Polska szkoła to dno .. Wsród rankingów swiatowych uczelni nie ma ani jednej polskiej w pierszej setce dlaczego ? Ano dlatego , ze katują uczniów jakimić pierdołami typu dziady czy przedwiosnie , a polscy nauczyciele to debile

Gość gość
Tadeusz Knapik rządzi. :classic_cool:

Gość gość
Krzyżacy...pamietam jak musiałem to czytac i oczywiscie nie przeczytalem, zaczalem kilka stron i juz mi było dosłownie niedobrze :O

Dlatego wszyscy czytają streszczenia, albo ogólne opisy na Wikipedii.

szymborska tez dostała nobla , a i tak to jest g****o Kto czyta jej dzieła ? Chyba tlyko poloniści fetyszyści Już wolę Sienkieriwcza od Szymborskiej

chłopów czytałem i uważam , ze to słabe dośc było Krzyżacy zdecydowanie lepsza pozycja

Gość Turkuć
Są książki które po prostu wypada przeczytać, a potem można sobie czytać dla przyjemności. Najciekawsze lektury miałem pod koniec liceum: Lalka, Inny Świat, Mistrz i Małgorzata, Zbrodnia i Kara.

Gość gość
I co rozumiecie pana Tadeusza jak czytacie ja film i streszczenie to nawet mi poszlo

tylko problem polega na tym , że ludzi nie bardzo interesuje literatura z 17 wieku zdecydowanie bardziej wspołczesne i ciekawsze są dzieła powstałe po drugiej wojnie światowej .. Niestety SOlaris , który nie był lekturą szkolną ,a to wielki bląd zamiast niego wciskają jakieś przedwiosnia czy inne pierdoły byc może dlatego ludzie nie czytali książek . Jakies lobby polonistów sprawia , że ludzie nie lubią książek

Gość gość
W ogóle wywalic wszystkie lektury że szkoły i trzymajmy tępe społeczeństwo...tak tępe jak autorki które tu się wypowiadają. Jeżeli część osób nie lubi matematyki to ją też wywalmy. Tak samo chemię czy fizykę. Nie jesteście wstanie zrozumieć że należy znac pewne rzeczy czy uczyć się pewnych spraw nawet jeżeli ich nie lubimy? Rozumienie na czym polega poznawanie kultury i historii swojego kraju - ojczyzny? Tak macie wyprawę głowy? Nasrane we łbie? Jesteście beznadziejne....zera z was...

Gość gość
Jakie dzieła ? co wy za bzdury gadacie, Pan Tadeusz, Krzyżacy, Przedwiośnie, Chłopi, Dziady itp to własnie ksiązki dla zboczeńców literackich, nikt nie bedzie mądrzejszy po ich przeczytaniu ! Nic nie wnoszą do naszej mózgownicy, co z tego ze Nobla ktos dostal czy inna nagrode ? co mnie to obchodzi ? czy te książki wpłynęly jakoś na moje zycie czy wasze ? Rok 1984 Orwella dotyczy nas wszystkich, to ksiazka nadal aktualna niestety, wszystko sie sprawdza...podobnie Nowy wspaniały świat Huxleya, a jaki wpływ na nas mają jacys Krzyżacy ? Nudne, głupie, męczące. Starożytne mity greckie przyjemnie się czyta, a Krzyżacy i Pan Tadeusz to ból mózgu :( Ekranizacje tych ksiązek to takie same odpady, katują tym uczniów jakby to im bylo do czegos potrzebne :(

dobra , nie tłumacz się .. Wszyscy wiemy , że poloniści to debile ze zwichniętymi umysłami W POlsce szanuje się bardziej fizyków