Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ranac5991

Chora rzeczywistość

Polecane posty

Gość ranac5991

Dzisiejsza rzeczywistość jest dla normalnych ludzi nie do zniesienia.Wszystko zostało poprzewracane do góry nogami.Niestety,jako młody człowiek muszę stwierdzić,że w dzisiejszych czasach dno intelektualne odniosło zwycięstwo nad inteligencją a pierwotne instynkty zwyciężyło z uczuciowością i wyższymi wartościami. Ten pierwszy fakt potwierdza to,że często w urzędach i na wyższych stanowiskach są ludzie,którzy kilkadziesiąt lat temu zostali oderwani granatem od pługa.Natomiast zwycięstwo pierwotnych instynktów nad uczuciowością,normalnością możemy zauważyć w życiu codziennym.Wystarczy spojrzeć tylko,jakie priorytety ma dzisiejsze społeczeństwo.Dla dzisiejszych młodych dziewczyn(i chłopaków również,żeby nie było ,że generalizuję lub kogoś wyróżniam albo dyskryminuję),nie liczy się uczucie,postępowanie w sposób prawidłowy,tylko sława,pieniądze i nic więcej.Winne są temu w głównej mierze media(promujące zachodnie trendy) oraz właśnie ci ludzie,których granatami oderwano od miejsca przeznaczenia.Nic dziwnego,że nie mogę sobie w tym porąbanym świecie znaleźć miejsca,czuję się obco i coraz gorzej. Szczerze mówiąc,dosyć mam już tego,ponieważ przez takie coś szanse na znalezienie normalnej dziewczyny w dzisiejszych czasach spadają do 0 .Gdyby nie ta przeklęta rewolucja bolszewicka w Rosji (niby nie ma związku z Polską jednakże później była II WŚ i ten ustrój przeniósł się do nas),prostactwo nie wypłynęłoby na wierzch i nie nadawałoby tonu wydarzeniom .A teraz przez to wszystko ludzie normalni,marzący o tym ,żeby wszystko było na swoim miejscu,cierpią i mają dosyć chorej rzeczywistości otaczającej ich i wyniszczającej od środka...Niestety,taka jest prawda.

Gość gość
są wartościowe dziewczyny, nie generalizuj.

Gość ranac5991
Nie napisałem o wszystkich,jednak ponad 90% moich rówieśników jest takich (osobniki mojej płci też wcale nie są lepsze)

Fakt: "pierwotne instynkty" + szacunek dla ludzi > "wartości" A świat jest z roku na rok coraz lepszy - jest mniej przestępstw, mniej niesprawiedliwości, ludzie są bardziej otwarci i oceniają innych mniej. Nie generalizuj swojej gorzkości na cały świat.

Gość gość
W większości nigdy nie było mądrych ludzi. Tacy dobierają się między soba , szukaj w mniejszosci. W mediach ich nie znajdziesz. Trzeba mieć intuicję do ludzi. Bez tego daleko nie zajdziesz. To takie dziwne się wydaje ale to właśnie intuicja nam najbardziej pomaga. Ludzie potrafią się dobrze maskować,nie każdy ma dobre intencje i może ciężko ci to zrozumieć

Gość gość
Większość ludzi zatrzymuje się psychicznie na etapie 14 latka i to widać jak się czyta fora... Jak czytam tematy niektórych mężatek to aż rzygać się chce jakie te baby są odrażające, niedojrzałe, infantylne. Niby mężatka, matka dzieci, a psychika jak u dziecka. Ale nie każda jest taka.

Gość ranac5991
Mniej przestępstw i mniej niesprawiedliwości :D.Hahaahha ,gdzie to wyczytałaś,szanowna koleżanko? Coraz więcej szacunku do ludzi,gdzie to zauważyłaś?Ja zauważyłem trendy dokładnie odwrotne :). Dzisiaj ,,homo homini lupus est'' dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej . W dzisiejszych czasach wielu ludzi ,którzy poklepują Cię po plecach w drugiej ręce trzyma nóż...żeby Ci go wbić jak się odwrócisz. To,że ktoś Ci wmówił(media najprawdopodobniej) nieprawdę,iż jest coraz mniej przestępstw itd,to nie znaczy,że tak jest w rzeczywistości.

Gość ranac5991
13:52 13:49 -Niestety macie rację . Jednakże nigdy nie było tak,żeby prymitywizm i ludzie ,,ze słomą w butach'' pływali sobie aż tak swobodnie ,,na wierzchu'' podczas gdy ludzie wrażliwi,ludzcy są topieni przez tych pierwszych ,strącani na dno i wyniszczani.

Gość ranac5991
A zapomniałem dodać,że myśląc o ,,wartościach'' nie miałem na myśli religii(sam jestem agnostykiem) :).

Gość gość
też jestem już zmęczona tym wszystkim

Gość gość na kawie
dziś szuka się za wszelką cenę kogoś , kogo nie ma , a po drodze przy okazji niszczy się tych , którzy są :)

Gość ranac5991
Ja nie niszczę tych,którzy są,po prostu chcę normalności.

Niestety, ale zgadzam się z Wami, rozmawiałem z rodzicami i ze znajomymi (mam starszych kolegów i koleżanki, nawet po 60-tce) i kiedyś czasy bardziej sprzyjały rozwojowi moralności i związków międzyludzkich.

Gość gość na kawie
a kto powie inaczej niż "chcę normalności" ? każdy chce tej "normalności" a po większości pozostaje gruz i pył :)

Ciekawa sugestia, co do mediów, biorąc pod uwagę że ludziom się wydaje że coraz gorzej precyzyjnie dlatego że media się na negatywnych i szokujących przypadkach skupiają. Jeśli spojrzysz na statystyki coroczne, czy choćby to co się działo na świecie 50 czy 100 lat temu, nie mówiąc o jeszcze dawniej, to wniosek do wyciągnięcia jest tylko jeden.

Gość ranac5991
Ja mediów w ogóle nie śledzę,ale widzę priorytety wśród swoich rówieśników...

Gość ranac5991
A świat sprzed bolszewickiej rewolucji był dużo lepszy.Nie było prymitywów na stanowiskach ,wszędobylskiego prostactwa i chamstwa.

Gość gość
Widocznie sporo zła Cię spotkało w Twoim życiu.

Gość ranac5991
A to już swoją drogą.

Gość gość
Widać to po Tobie.Złość i niezadowolenie.

Jeśli znasz angielski, proponuję tobie(oraz każdemu innemu) lekturę tych stron: https :// en. wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies, https :// en. wikipedia.org/wiki/List_of_memory_biases, https :// en. wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases (czy naprawdę muszę dawać spacje do linków na wikipedię żeby uniknąć filtra spamu...?) Zwłaszcza polecam zwrócić uwagę na hasła: "Confirmation bias", "Psychologist's Fallacy", "Reification", "Cherry Picking" i "Thought-terminating cliche". Jeśli tak źle jest wokoło ciebie, to albo masz złą perspektywę, albo trafiłeś w naprawdę kiepskie otoczenie, albo jesteś pod wpływem błędów logicznych, z których ja stawiam przede wszystkim na "confirmation bias", czy też po polsku "efekt potwierdzenia". Jeśli ci się wydaje że jest tak okropnie, to podświadomie szukasz na to dowodów, i z czasem twoja wiara w słuszność tego wzrasta. Wierz lub nie, ale na świecie nigdy, dosłownie nigdy, nie było ludziom lepiej niż teraz.

Gość ranac5991
Akurat ze znajomością języka angielskiego nie mam problemu :).Nie chodzi mi o to,że nigdy nie było lepiej niż teraz,tylko o to,kto ma lepiej,a kto gorzej w dzisiejszym świecie . W karierze Nikusia dyzmy jego niski asystent (zapomniałem jak się nazywał niestety ) powiedział te o to mądre słowa : ,,Każdy człowiek to trybik wielkiej maszyny, trzeb robić swoje aby świat poruszał się do przodu - każdy człowiek ma swoje miejsce przeznaczone'' -sugerując Dyzmie,że znajduje się w niewłaściwym miejscu,jednakże wiadomo,rudy w tym filmie Nikuś(Cezary Pazura) nie zrozumiał o co chodzi :D. Do tego właśnie dążę :D.Niestety w wyniku pewnych absurdalnych zmian ludzie wielu nieodpowiednich ludzi dostało się wysoko (w wyniku czego człowiek na wysokim stanowisku potrafił powiedzieć : ,,odbyliśmy gorący klub '' ) a z kolei inny osobnik(nie będę mówił o kogo mi chodzi ,ale wszyscy będą wiedzieli o kogo chodzi ,mówił o ,,pomroczności jasnej'' czy ,,dodatnich minusach i ujemnych plusach'' ) . Nie mówię,że wszyscy ludzie od urodzenia do śmierci powinni być przypisani wyłącznie do elity albo nizin społecznych,jednakże przez to,że nastąpiło kompletne zrównanie i wmawianie,że wszyscy mają takie same predyspozycje intelektualne itd,wytworzył się burdel.I taka jest prawda.