Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka jest terapia, by pozbyć się jednego, konkretnego lęku?

Polecane posty

Gość gość

Nie mam lęku uogólnionego, fobii społecznej, mój lęk jest całkowicie irracjonalny i na poziomie racjonalnym rozumiem, że jest bezsensowny, ale podświadomie i tak się tego boję. Chodzi o pozostałości z okresu, gdy byłem wychowywany jako katolik i takie wychowanie zakorzeniło we mnie lęki przed potępieniem, opętaniami i sądem ostatecznym. To są BZDURY do straszenia biednych ludzi, terroryzowania i zmuszania siłą do wyznawania katolickiej religii, którą brzydzę się po tym wszystkim i chcę się tego pozbyć RAZ NA ZAWSZE! Po prostu chcę o tym zapomnieć i w spokoju żyć bez tego g****a, nie pamiętać w ogóle tego wszystkiego. Czy może mi ktoś powiedzieć jak wygląda terapia, ktora pozwoliłaby się czegoś takiego pozbyć? Będę sobie te ćwiczenia wykonywał w domu. Do wszystkich katolików jeszcze jedno słowo: Proszę, byście nie pisali mi swoich mundrości i uszanowali, że ja po prostu NIE CHCĘ wyznawać tej waszej religii, zajmijcie się sobą, a mnie zostawcie w spokoju.

Musisz zrozumieć wiele rzeczy samodzielnie. Bo gdybyś narodził się w dowolnej epoce raczej miałbyś do czynienia z religią jakąkolwiek. Kiedyś było łatwiej w nią uwierzyć z powodów czysto naukowych - brak zdjęć ziemi, niewiedza co jest za morzem itp siła wyższa nie ma nic wspólnego z religiami - religie są na ziemi, a siła wyższa jedynie nimi włada dla celów na ziemi. To bzdetne bajki dla dorosłych, nic nie warte tak naprawdę. Masz władze niszczyć systemy robotów religijnych inteligentnymi pytaniami i wnioskami, człowiek mądry większy jest od religii i bogów w nich zawartych i to zostało dla nas zrobione żebyśmy świecili mądrością, obalali to co znane i niespójne tym co spójne i logiczne. Ludzi takich jak ty jest wielu, skup się na ich.