Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Syn mało pokazuje

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moj syn ma 17 miesiecy, mowi tylko mama - ze zrozumieniem i nenene - oznacza TAK, nie umie jeszcze pokazywac palcem "na odleglosc", kiwac glowa na tak albo nie, wogóle jak chce cos dostac to chodzi i marudzi, czesto domyslam sie o co mu chodzi ,czasem sie spojrzy na ta rzecz i na mnie ale nie zawsze... Ale umie pokazac obrazki w ksiazeczkach, czesci ciala na sobie na mnie, na misiu i unosi rece do gory gdy chce aby go wziac. Bardzo sie martwie ze tak malo pokazuje.. Moze wasze pociechy tez tak malo pokazywaly? Martwie sie ze to moze byc jakies opoznienie w rozwoju mowy czy zaburzenie..

Gość gość
jak mu kaze zrobic papa czy dac czesc to to zrobi, lecz martwi mnie to ze uzywa mało gestów 'spontanicznie", sam z siebie

Gość gość
Aha syn rozumie co sie do niego mowi, rozumiee polecenia i zakazy

Gość gość
Mój też tak mało mówił na początku..teraz na dwa latka i coraz więcej ..I tylko jak mu się chcę..jak był mniejszy to pokazywał co chce. .ale też było ciężko..myślę że jest ok..będzie coraz lepiej..

Gość gość
Nie masz co sie martwic. Jest jeszcze maly. Moj syn w porownaniu do coreczki znajomych tez byl nieco z tylu, a teraz jest juz ok. Ma cztery lata

Gość gość
Martwi mnie ze on nie pokazuje ze jest glodny czy chce pic, tylko chodzi i marudzi i musze sie domyslac co chce.. malo uzywa tych gestów..Czy jest jednak ok? dziekuje za wypowiedzi ktore sie juz pojawily

Gość gość
gość dziś czyli twoj syn jednak umial pokazac co chce? A mój nie umie :/

Gość gość
Moj syn tez ma 17 miesiecy jak chce mu sie pic to pokaże albo sam sobie weźmie, jak jest głodny sam idzie i otwiera lodówkę ale nie zrobi papa nie pokaze czesci ciała mało mowi najczesciej to marudzi i krzyczy sama widziaz każde dziecko jest inne i co innego potrafi trzeba czasu i cierpliwości

Gość gość
Mój syn tez wlasnie jak mu sie chce pic to przyniesie kubek, jak jesc to przyniesie chleb. Ale jak nie ma tych rzeczy w jego zasiegu to chodzi i stęka tylko..

Gość gość
No ale co z tego, że nie pokazuje może nie chce nie czuje takiej potrzeby ma wszystko robić tak jak wy chcecie? W danym miesiącu życiu robić to a potem tamto a jak nie to coś nie tak? Kogo wy z tych dzieci robicie jakieś klauny z jednej fabryki? Dajcie im żyć po swojemu i rozwijać się po swojemu a może on właśnie rozwija w sobie umiejętność bardziej ciekawa i niezwykłą niż pokazywanie palcem?:) A z reszta najpierw uczycie pokazywać palcem a potem uczycie że tak nie wolno bo niegrzecznie.

Gość gość
Starszy syn w wieku 18m-cy mowil mama, tata, dunda(duży)baba, dada, au(ciocia). Młodszy syn ma teraz 18 m-cy i codziennie jakies słówko załapuje. Nie będę wyliczała co mówi bi jest tego bardzo dużo. Wola picie, jedzenie itp. Tak wiec każde dziecko jest inne. Dodam ze starszy skończył 9m-cy i chodzil baaa biegał o domu a młodszy jak miał skończony rok. Każde dziecko rozwija sie w swoim tempie. Jeśli rozumie co sie do niego mówi to myślę ze jest ok ;)

Gość gość
Ktos moze jeszcze się wypowie?

Gość gość
Ale co tu wiecej powiedzieć? Wyluzuj i juz daj dziecku zyc i sobie też wszystko bedzie dobrze tylko nie stresuj sie ani dziecka