Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dysplazja szyjki macicy POMOCY

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 28 lat i regularnie odbywam badania cytologiczne. Ostatnie badanie wykazało zmiany w komórkach nabłonkowych, a obraz cytologiczny odpowiada 3 grupie wg papanicolau. Zostałam skierowana na oddział ginekologiczny w celu wykonania kolposkopii, a następnie pobrania wycinków. W badaniu kolposkopowym rozpoznanie wykazało Dysplasio colli uteri PAPIII. W protokole badania widnieją: -płaski zbielały nabłonek po kwasie octowym, -punktowanie -mozaika -atypowe naczynia -nabłonek jodonegatywny. Rozpoznanie kolposkopowe low-grade. Dziś odebrałam wyniki badania hist-pat z opisem: N87.9 Dysplazja szyjki macicy, nieokreślona. I. Wycinek z szyjki macicy: 6 fragmentów odpowiednio ok 0,3cm do 0,5 cm - przewlekłe zapalenie szyjki macicy z cechami regeneracji nabłonka metaplastycznego. II. Wyskrobiny z kanału szyjki macicy - Błona śluzowa kanału szyjki o zwykłym obrazie. Jak to interpretować? Czy to już rak? Jak to leczyć? dziękuję za odpowiedź

Gość gość
Nie skierowano Cię dalej? Mnie z dysplazją skierowano do konizacji szyjki macicy o obszary zainfekowane wirusem hpv (wyszlo to z wycinków po kolposkopii). Ale mój lekarz mnie prowadził, ja nawet tych wyników nie widziała. Właśnie się szykuję na kontrolę po zabiegu. I zobaczę wyniki kolejnych wycinków, tym razem pobranych przy konizacji. Generalnie to jest tak, ze dysplazja małego stopnia (cin1) najczęściej cofa sie samoistnie, a na konizację wysyła pacjentki z cin 2 i 3, ale ja miałam cin1 i zakażenie hpv i juz na zabieg... Musiałabyś z tymi wynikami wrócić do ginekologa.

Gość gość
A! I najwazniejsze- to nie rak! :) Ale może to być początek stanów przedrakowych. Równie dobrze może to byc jakaś przewlekła infekcja lub nadżerka. Najlepiej znajdz dobrego ginekologa, pracującego w klinice, który mógłby Cię poprowadzić. Ja chodzę do ginekologa-onkologa (o hpv wiem od lat i jestem pod jego kontrolą). Jesli jestes zakazona, to lepiej dobrze się przebadać u fachowca, bo za parę lat może z tego byc i rak. Ale jesli nie, to trzeba sprawdzić co jest źródłem wysiewu złych komórek. I tez wyleczyć. Tak, czy siak.

Gość gość
Ja również odebrałam dzisiaj wynik hispatologiczmy. I nie bardzo go rozumiem a do tego stasznie się boje!. Co to znaczy?? N87.9 dysplazja szyjki macicy, nieokreślona . _ wycinek z szyjki macicy: trzy fragmenty odpowiednio od ok.0,3cm do ok.0,4 cm, w największym wymiarze przewlekłe zapalenie Szyjki macicy.. - Wyskrobiny z kanału szyjki macicy.Błona śuzowa kanału szyjki o zwykłym obrazie.

Gość gość
Hej, tu kobieta po konizacji ;) i po kontroli :) Szyjka zagoiła się ładnie, znow mogę bzyknąć się z moim lubym :P Kolejna kontrola za 3 miesiące (kolposkopia z wymazem na hpv o ile dobrze zrozumiałam), a do tego czasu konieczność używania gumki. Tyle. Co do wyników - dziewczyny musicie z nimi wrócić do ginekologa. To zbyt skomplikowane jak na nasze kafeteryjne mądrości...

Gość gość
hej, tu autorka pierwszego posta. Niedługo mam wizytę lekarską u ginekologa- dam znać co mi powiedział! Nie ukrywam, że boję się, bo planuję dziecko na przyszły rok i mam nadzieję, że to nie będzie w niczym przeszkadzało i będzie możliwe!