Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pęknięty dowód, a wyrobienie nowego

Polecane posty

Gość gość

Witam, za trzy tygodnie lecę do Angli.Ostatnio zauważyłam, że mam pęknięty dowód, więc automatycznie jest to dokument nie ważny i wiem, że mnie na lotnisku nie puszczą (paszportu nie mam) Złożyłam już wniosek o wyrobienie nowego ale czas oczekiwania to 30 dni, tak samo z paszportem normalnym. Dowiedziałam się że istnieje możliwość wyrobienia paszportu tymczasowego już w dwa dni, ale ponoć na nagłe wypadki jak smierć bliskiego czy ślub. mamy 11, do 30 stycznia zostały nie całe trzy tygodnie co zrobić. Czy ktoś może wyrabiał paszport tymczasowy?

Gość gość
paszport tymczasowy parę lat temu można było zrobić w jakiś 3 tygodnie, nie wiem jak teraz. też mam pęknięty dowód więc skleiłam delikatnie kropelką i kupiłam na niego okładkę. teraz w banku się nie czepiają więc może to też jest sposób ;)

Gość gość
Czytałam, że jest też tryb przyspieszony i mozna mieć paszport już w tydzień ale to wszystko zależy od urzędników pobobno.Bank to co innego, na lotnisku chyba są większe kontrole ?

Gość gość
30 dni, w praktyce krócej. W Warszawie czekałam około dwóch tygodni.

Gość gość
A jak jest z kontrolami na lotnisku? Bardzo się przyglądają dokumentom? Przyznam się że nie leciałam jeszcze samolotem, więc nie wiem. Czy udałoby się z peknietym dowodem?