Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Studzia

Wymiotuję po owocach morza

Polecane posty

Co to znaczy?? Pierwszy raz jadłam krewetki i nic mi nie było. Jeszcze jakieś 2-3 razy jadłam mule, ośmiorniczki i też ok. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowały. Kiedyś zjadlam krewetki na prawie pusty żołądek. Potwornie wymiotowałam. Po jakimś czasie znowu to samo. Kolejnym razem zjadłam małże i jak wyzej. Od tego czasu na samą myśl o jakichkolwiek owocach morza chce mi się rzygać :O przypomina mi się taki rybi posmak i chęć wyrzygania :O Czy mój żołądek nie przyjmuje tego typu jedzenia? Dlaczego w takim razie kilka pierwszych dań z o.m przetrawiłam prawidłowo?/

Gość Laura2777777
Mam identycznie, to podobno nietolerancja pokarmowa, można jej nie mieć,a potem pojawia się w jakimś momencie zycia Poprostu musisz unikać owoców morza

Gość Laura2777777
Poza tym u mnie konczylo sie dokladnie tak samo po wlasnie owocach morza ( najczesciej na nie i na ryby ludzie maja nietolerancje no i na laktoze), rzygałam całą noc po zjedzeniu osmiorniczek kiedy znajomym nic nie było, a jedli razem ze mną. Od tego czasu nie tykam owoców morza bo to nie był pierwszy raz tylko chyba ze 3 kiedy mi sie tak przytrafilo

mój facet nie wymiotował, a ja własnie ze trzy razy w nocy biegłam do toalety i potwornie wymiotowałam.

Gość Laura2777777
Ja tak samo, rzygałam cała noc , za pierwszym razem myslałam, ze może były nieświeże, ale kiedy to sie zdarzylo drugi i trzeci, a nikomu nic nie bylo to nie mógł byc przypadek... Masz to samo co ja. Mój znajomy, gastrolog powiedzial mi, ze to na bank nietolerancja ( nie mylic z alergia),wygoogluj sobie i poczytaj To cos w stylu, ze organizm uznaje pewne pokarmy za szkodliwe i je zwraca. Moja mama ma tak samo tylko z mlekiem i miesem, nie moze jesc laktozy bo wymiotuje itd

Gość gość
A masz jakieś uczulenia? Akurat na skorupiaki niestety często mozna miec alergie :(

Gość Laura2777777
czytałam troche na ten temat i alergia to co innego, objawia sie natychmiast i to przeważnie nie wymiotami ,ale wysypka skorna czy dusznosciami, katarem itd

Gość gość
Właśnie znam pewną osobę, która wymiotowała i / lub miała biegunkę po owocach morza. Objawy typu duszności wystapiły dopiero przy wstrząsie anafilaktycznym :(

Gość gość
Zawsze mozna zrobic sobie testy alergiczne :)

Gość gość
ja jem krewetki razem z pancerzami i wasami i jest ok... laktoze, mleko, gluten czysty 50g zjadlem... nic.

Gość Laura2777777
"Lista objawów jest bardzo szeroka i nie ma jednoznacznie określonych dolegliwości charakterystycznych dla nietolerancji pokarmowej. Osoby z tą przypadłością najczęściej cierpią na: ogólne osłabienie, biegunki i wymioty, bóle głowy, uczucie sytości, ciągłe zmęczenie, zaburzenia w funkcjonowaniu jelit, zmiany skórne, bóle stawów. W przypadku nietolerancji pokarmowej o podłożu immunologicznym występują migreny, zespół jelita drażliwego lub fibromialgia, charakteryzująca się bólem elementów układu ruchowego." Diagnostyka i leczenie nietolerancji pokarmowej

Gość gość
W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego jak zrobic testy alergiczne. Ja mam sprawdzone miejsce http://alergomed.com.pl/, maja tam bardzo miłych lekarzy, poza tym wszystko jest załatwiane bardzo sprawnie, polecam zgłosic się tam na testy to sytuacja się wyjaśni