Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile kasy dałyście na WOŚP??

Polecane posty

Gość gość
gość dziś napisz oświadczenie i noś przy sobie, że sobie nie życzysz być leczona ty i twoje dzieci sprzętem z WOŚP, tylko z NFZ-etu. Tyle w temacie.

Gość gośćnaprawę
Akurat w ten weekend spotkałam się z dawno niewidzianą koleżanką i poruszyłyśmy temat WOŚP. Koleżanka zapytana o swój stosunek do akcji wyjęła telefon i pokazała mi zdjęcie swojego dziecka, obecnie już kilkulatka, który jako wcześniak leżał w inkubaturze, a obok na zdjęciu widać sprzęt z serduszkiem WOŚP.... z dużym wzruszeniem o tym mówiła i wiecie co? Mnóstwo opinii można znaleźć w necie, ale dla mnie to było prawdziwe.

Gość gość
a co maja podatki do badania sluchu? ono w 100% jest sfinansowane przez orkiestre. i jakie 500zl, jakie wyrywanie ostatniej kromki? to typowe: brak argumentow, wiec trzeba w nasze usta wsadzic cos, co ani razu tu nie padlo :D jedynymi ktorzy tu psiocza sa przeciwnicy orkiestry. i nie wiem na co sie obruszasz, to wy rozpieprzyliscie temat, ktory byl skierowany do tych, ktorzy poszli i wrzucili cos do puszki. wtf?! :o :o ja tam nikomu niczego nie zabieram. wrzucam co roku, mam nadzieje, ze jak bedzie trzeba pomoze to i tobie i twojej babci i twoim dzieciom. nie jestem psem ogrodnika, jak co poniektorzy :)

Gość gość
Dałam 2 razy więcej niż w zeszłym roku Jestem z Owsiakiem od samego początku. Podziwiam człowieka. Życzę każdemu 63 latkowi tyle energii i samozaparcia, żeby wytrzymać tę nagonkę i mimo wszystko prowadzić akcję dalej. A te wszystkie bzdury wypisywane o nim w necie czy mówione w mediach mam gdzieś.

Gość gość
11:37 jesli byloby jak piszesz, polacy dzieliliby sie na tych co leczasie sprzetem z nfztu i tych co korzystaja z maszyn orkiestey. a tak nie jest. wiec nie wiem co to za pierdzielenie o bogatszych co nie chca, by biedniejsza miala tyle co one. wrecz przeciwnie. wspierajacy orkoestre wrzucaja dla WSZYSTKICH, bez podzialow, bez barier. Pleciesz bez ladu i skladu, kupy sie nie trzyma to co piszesz.

Gość gość
11.42 Niczego nie będę pisała idiotko, jakby nie Owsiak to państwo by w końcu dało pieniądze bo żyjemy w Unii i standardy muszą być zachowane, ale tak to i Owsiak się nachapie i ludzie się dorzucą z własnych chociaz i tak państwo ich ciągle okrada. Ale ty tego nie zrozumiesz. Proponuję jeszcze urządzić kilka zbiórek: na remont dróg, autostrad, szkół, na premie dla urzędników i polityków...a co rząd będzie budżet obciążał, musi starczyć na ośmierniczki i drogie limuzyny, a na takie "błahostki" ludzie się sami złożą bo przeciez to taka dobroczynność, wrzucą biedacy po 2,5,20 złotych, bo przecież CO TO JEST 40 milionów przy tych bogaczach co mają tyle kasy, powinno być co roku nazbierane co najmniej dwa razy tyle... ale powodzenia. Ja się nie dorzucam, jestem biedna. Co mają podatki? To mają, że płacę i na coś powinny iść poza zegarkami i obiadkami dla polityków, to powinno być finansowane z tego a nie z Orkiestry! tak jest w każdym zdrowym państwie, nowoczesnym - w przeciweiństwie do Polski, która nadal stoi gdzieś głęboko w komunie a niektórzy uważają, ze tu tak pięknie i nowocześnie. Nigdzie się takiego żebractwa nie urządza.

Gość gość
Oczywiscie, bo szkoly (na ktore nie ma zbiorek), dpsy (na ktore nie ma zbiorek), przedszkola i zlobki (na ktore nie ma zbiorek), przychodnie (na ktore nie ma zbiorek), stomatolodzy (na ktorych nie ma zbiorek), pracownie rehabilitacyjne (na ktore nie ma zbiorek), -wymieniac dalej?- sa dofinansowywane i rzad je wspiera, bo przeciez standardy unijne tego wymagaja :D :D :D Czy ty zyjesz na plutonie i po prostu nie wiesz co chrzanisz czy jestes zwyczajnie naiwna?

Gość gość
Nigdzie nie ma zbiorek? a o najwiekszej zbiorce na rzecz weteranow w stanach slyszalas? o tym jak angazuja sie w nia politycy i instytucje publiczne? a o corocznej zbiorce w austrii na rzecz niepelnosprawne dzieci slyszalas? nie kompromituj sie dziewczyno :o 🖐️

Gość gość
Żyję w Polsce (często myślę - niestety). Nie porównujmy spraw, bo czym innym jest ludzkie życie a czym innym odrapane ściany - ale wspierajcie dalej, wspierajcie, żeby się "tamci" przypadkiem nie wyśili, zabawna jest wasze przeświadczenie, ze zbawiacie świat przy czym nie dopuszczacie do siebie, ze Owsiak nie jest uczciwy i każdedo kto się nie zgadza z waszą tezą byście zagryzły, tak jak np. mnie, tyle miłosierdzia! Nie każdy musi się z tym zgadzac, wolna wola i też mam prawo się wypowiedzieć, wasza prawda nie jest jedyna i objawiona, niech to do was dotrze. Bo każdy kto skrytykuje Owsiaka jest traktowany jakby co najmniej papieżą opluł... świętość się znalazła.

Gość gość
Owsiak winny osmiorniczek i limuzyn, o losie :D :D :D Dlugo nad tym myslalas?? :D :D :D :D :D

Gość gość
gość dziś moje dziecko urodziło się 1,5 miesiąca za wcześniej, leżał okablowany z rurkami w inkubatorze z serduszkiem. Patrzyłam na tą maleńką 2kg istotke i płakałam. Obok w inkubatorach były jeszcze mniejsze dzieci.... ok. 1 kg dziewczynka, 1,5 kg chłopczyk wszystkie w inkubatorach z WOŚP. Wszystkie badania wcześniacze na sprzętach WOŚP, usg głowy, bo mikrowylewy dokomorowe wcześniacze, badanie słuchu, badanie wzroku etc. Cała neonatologia wyposażona w sprzet z serduszkiem, nie z NFZ. Także życzę tobie i wszystjkim przeciwnikom WOŚP przejścia się po oddziałach i przejrzenia na oczy, gdzie jest twój sprzęt z NFZ. Otwórz oczy, ale i tak nie otworzysz dopóki problem chorego dziecka cie nie dotyczy.

Gość gość
11:51 Jestes biedna,tak? to konczy dyskusje. wiesz czym sie rozno sukinsyn od czlowieka dobrego? tym, ze ten dobry, chocby i najbiedniejszy, z potrzebujacym ostatnia kromka chleba sie podzieli. Zawsze bedziecie srac do wlasnego gniazda, nie patrzac na to, ze wszyscy jedziemy na tym samym wozku. Szkoda. Mimo to mam nadzieje ze jesli zajdzie taka potrzeba (oby nie), sprzet owsiaka uratuje zdowie albo zycie waszego dziecka. Tak wiem, dla was to zadna łaska, tak tak.

Gość gość
Jak zwykle na kafe tyle jadu, że aż się zawstydziły wszystkie jadowite zwierzęta świata wraz ze wszystkimi złymi teściowymi. Ludzie - czy wy nie macie ani honoru ani ambicji ? Dziwię się, że ten naród wciąż istnieje, bo wy o każdą złotówkę przekazaną lub nie przekazaną na WOŚP się potraficie się kłócić. W reali to wy chyba byście się wszyscy pozabijali. A prawda jest taka, że rząd mydli wam oczy i buntuje przeciwko Owsiakowi - po to tylko, żeby głupi naród odciągnąć od innych, ważniejszych spraw. Wy się kłóćcie o pieniądze, które zbierze Owsiak i nawet nie zauważycie kiedy rząd nam ciapatych do Polski sprowadzi i zacznie się to samo co we Francji, Niemczech czy Szwecji,... .

Gość gość
Totez nqpisalam o dpsach geniuszu. wiesz jak sie ma polska geriatria od lat? bylas kiedysbw panstwowym dpsie? i co, zadbal ktos o to od 30lat? zadbal? odpowiedz. to sa umieralnie a nie oddzialy. nie chodzi o obdrapane sciany, mozgu.

Gość gość
Tak, dobry biedny się podzieli i zdechnie sam z głodu w imię ideologii niczym Chrystus albo będzie wegetował a bogatszy sukinsyn będzie długo żył w zdrowiu i lepiej użyje niż ja. Już słyszałam takie teksty, sami samarytanie w Polsce, tak tak i na swiecie :D :D :D. Każdy patrzy na siebie w tym świecie a i tak najwięcej zbiera się właśnie od biedaków choćby na tej akcji. Tak będę "srała" do tego gniazda bo nie podoba mi się to się dzieje i mam prawo o tym pisac. Wy za to z takich, które uważają, ze wszystko w porządku i żyjemy w pięknym, bogatym kraju. Taki jest człowiek, niby pieniądze szczęścia nie dają, ale lepiej mieć depresje i mercedesa a nie tylko depresję, jak to mówią. Nie będę miłosierna bo muszą się o siebie martwić, bejbe. A Owsiak się z was podśmiewuje, ale wy i tak jak się na was pluje to mówicie że deszczyk siąpi.

Gość gość
Nie dał, bo wtedy byliśmy zależnym od Rosji, komunistycznym narodem KRETYNKO, wiec trzeba było samemu zadbać o siebie, ale teraz jesteśmy w Unii od ponad 10 lat i są dofinansowania, są pieniądze, tylko rząd je zagarnia dla siebie, ale co ja będę tłumaczyła. Skończyłam bo ileż można się produkować, zresztą nie mam więcej czasu. każdy widzi co chce widzieć i tyle.

Gość gość
gość dziś 11.42 Niczego nie będę pisała idiotko, jakby nie Owsiak to państwo by w końcu dało pieniądze bo żyjemy w Unii i standardy muszą być zachowane, ale tak to i Owsiak się nachapie i ludzie się dorzucą z własnych chociaz i tak państwo ich ciągle okrada. Ale ty tego nie zrozumiesz. Proponuję jeszcze urządzić kilka zbiórek: na remont dróg, autostrad, szkół, na premie dla urzędników i polityków...a co rząd będzie budżet obciążał, musi starczyć na ośmierniczki i drogie limuzyny, a na takie "błahostki" ludzie się sami złożą bo przeciez to taka dobroczynność, wrzucą biedacy po 2,5,20 złotych, bo przecież CO TO JEST 40 milionów przy tych bogaczach co mają tyle kasy, powinno być co roku nazbierane co najmniej dwa razy tyle... ale powodzenia. Ja się nie dorzucam, jestem biedna. Co mają podatki? To mają, że płacę i na coś powinny iść poza zegarkami i obiadkami dla polityków, to powinno być finansowane z tego a nie z Orkiestry! tak jest w każdym zdrowym państwie, nowoczesnym - w przeciweiństwie do Polski, która nadal stoi gdzieś głęboko w komunie a niektórzy uważają, ze tu tak pięknie i nowocześnie. Nigdzie się takiego żebractwa nie urządza. x epitety w postaci idiotki (nie wyzwałam cię) zachowaj dla domoników, powinni być zachwyceni, że mają taką narwaną "erudytkę". To co dla ciebie jest żebractwem, dla wielu krajów jest podziwem dla POlski, że mamy jako jedyni na świecie taką aukcję. NIgdzie nie ma takiego spędu całego narodu by nieść pomoc potrzebującym. Już wie, ty jesteś z tych wiecznie narzekających na wszystko, na wszystkich, na cały świat. Dla ciebie zawsze szkalnka bedzie do polowy pusta. Ja z tych, co widzą do połowy pełną i dumną jestem, że mamy taką akcje jak WOŚP.

Gość gość
Najpierw piszesz, że dopóki taki wośp będzie istniał, dopóty rząd nie będzie zobowiązany do pomocy finansowej obywatelom, bo wośp ich wyręcza. Potem piszesz o dpsach, że 30 lat temu nie byliśmy państwem niezależnym Teraz piszesz, że w UE jesteśmy dopiero 10 lat i dofinansowania są, ale rząd je zgarnia do siebie. Pomijam fakt, że granty z UE już się kończą i przychodzi okres spłaty długów, a nie dojenia z tej krowy (pomijam już antyeuropejski front pisu, co już w ogóle komplikuje sprawę). Gdzie tu logika? :o :o Skoro rząd zgarnia kasę z UE (sama to napisałaś) - to jakie znaczenie mają unijne standardy i to, że prędzej czy później owsiakowy sprzęt sfinansowałaby publiczna kasa (co jest twoją teorią obalającą sens orkiestry) ? :D :o :o cieszę się przeogromnie, że jesteś samarytanką, która w oczekiwaniu na lepsze czasy i zmianę mentalności polityków poświęciłaby zdrowie i życie dzieci. Świetnie, zazdroszczę samopoczucia. Jako siostrzenica pediatry mam inne zdanie - bez owsiaka i jego sprzętu, dzieci, które od 20 lat diagnozuje się w życiu płodowym, nie miałoby szansy przeżyć nawet miesiąca, a żyją już -naście lat i mają się świetnie. A ty dalej narzekaj, ujadaj, doszukuj się spisków, przekrętów - masz do tego pełne prawo, jak sama zauważyłaś. Nie rozumiem tylko czemu nie robisz tego wśród ludzi poglądowo takich samych jak ty, a wchodzisz za to na topik taki jak ten: ludzi wspierających wośp całym sercem. I jeszcze się dziwisz, że ktoś tu śmie z tobą polemizować. W domu wszyscy zdrowi? (i nie wyzywaj mnie, bo ja cię nie wyzywam, wystawiasz tym świadectwo sobie, nie nam).

Gość gość
To przykre, że do akcji dołączają się nawet żołnierze NATO, a sami Polacy na siebie z takiej okazji plują. Jakie to typowe i polskie.

Gość gość
Tak, dobry biedny się podzieli i zdechnie sam z głodu w imię ideologii niczym Chrystus albo będzie wegetował a bogatszy sukinsyn będzie długo żył w zdrowiu i lepiej użyje niż ja. x Kwestia mentalności i zasad wyniesionych z domu. Mnie tego rodzice nauczyli, jeśli dla ciebie to abstrakcja - strasznie współczuję, nic innego mi nie pozostało. Pewnie jesteś katoliczką w dodatku, nie?

Gość gość
a co maja podatki do badania sluchu? ono w 100% jest sfinansowane przez orkiestre. x Czepię się. Sprzęt - tak został zakupiony za kasę z WOŚP w sporej części szpitali. W części zakup był i jest finansowany z funduszu NFZ. Samo badanie to nie tylko zakup sprzętu. I samo badanie słuchu jest już finansowane przez NFZ (robi je położna, lekarz - zatrudnieni na podstawie umowy ze szpitalem a nie WOŚP). Pisałam już wcześniej - wrzucam do puszki co roku ok. 5 dych. Jeżeli ktoś pisze o oświadczeniu, ze nie chce aby jego życie ratowano sprzątem zakupionym z WOŚP - takie oswiadczenie w ogólne nie będzie brane pod uwagę - to raz. A dwa - moze wszyscy bezrobotni ubezpieczeni przez up, matki na wychowawczych (okres bezskładkowy), również podpiszą podobne oświadczenie, że nie beda korzystać ze państwowej służby zdrowia - bo nie dokładają się do wspólnego wora? Nie jestem przeciwna WOŚP, wręcz przeciwnie, z mojego punktu widzenia fajna akcja i dlatego ją wspieram, ale śmiać mi się chce ze wszystkich tak zażarcie walczących zarówno zwolenników jak i przeciwników. Jakby mogli to by zabili. ;-)

Gość gość
Twoja wypowiedź jedna: "ale teraz jesteśmy w Unii od ponad 10 lat i są dofinansowania, są pieniądze, tylko rząd je zagarnia dla siebie, ale co ja będę tłumaczyła. " I Twoja wypowiedź druga: "jakby nie Owsiak to państwo by w końcu dało pieniądze bo żyjemy w Unii i standardy muszą być zachowane" . No więc powtarzam i oczekuję odpowiedzi: na DPSy jakieś dofinansowania są? :D :D Oddziały geriatryczne mają się wg Ciebie świetnie, tak? :D (wytłumaczę, bo widzę, że z rozumieniem u ciebie słabo: nie piszę o ścianach, tylko sprzęcie diagnostycznym i rehabilitacyjnym dla seniorów). Onkologia też pewnie podchodzi pod unijne standardy, nie? :D W końcu zbiórek nie ma, dofinansowania wg ciebie są, a rządowi żaden Owsiak w tym sektorze nie przeszkadza :D Zamotałaś się w tych swoich wywodach tak, że przeczysz już sama sobie.

Gość gość
Ja dałam 300 zł. To takie minimum wydaje mi się na które każdego Polaka stać.

Gość gość
dajcie spokój z ta nawiedzoną przeciwniczką Owisiaka, nie przetłumaczycie, betonowi się nie da

Gość gość
12:39 Ja bym nie zabiła. Ale dyskutować można na argumenty, a nie "widzimisię". Na argumenty, a nie "słyszałam, że" albo "nie wiem czy to prawda ale napisali o nim, że". Pomaga - pomaga. Sprzęt w szpitalach jest? Jest. Namacalnie i wymiernie setki tysięcy dzieciaków ratuje, leczy? Tak. Trzeba być ostatnią szumowiną, żeby podważać takie działania, żeby szczuć człowieka, który przez 24 lata robi taką robotę. Oczywiście - jak zawsze i wszędzie mogłoby być lepiej, efektywniej, efektowniej. Ale w takim razie zakasaj rękawy jedna z drugą i same coś dla ludzi zróbcie. Mądrzyć się z kanapy z kawą w łapie każdy potrafi. A najwięcej do powiedzenia (jak ten top np pokazują) mają dokładnie ci, którzy palcem nie kiwnęli, by jakkolwiek WOŚP wesprzeć. I to nie konkretnych argumentów, faktów, sprawozdań, audytów. Nie, oni mają ARTYKUŁY niezależnej.pl albo Frondy :D Ja mam po prostu alergię na głupotę, nie na odmienne zdanie. Dziwię się, bo gdybym ja była przeciwniczką czegoś, szkoda byłoby mi czasu na to, by tak się angażować w oznajmianie całemu światu, że to i to mi się nie podoba. Cóż, pozazdrościć tylko tego, że nie mają niczego lepszego do roboty ;) Idę, jest masa przyjemniejszych rzeczy niż kopanie się z koniem. Siema! :)

Gość gość
Oczywiście. I od 24 wiosenek Owsiak ma się świetnie, mimo zmieniającej się władzy na przestrzeni tylu lat żyje w takich układach i ma takie plecy, że nie ma żadnych zarzutów, żadnych spraw, żadnych wyroków na koncie i ma się świetnie mimo tego, że WOŚP to zorganizowana jednostka przestępcza. Audyty, kontrole, wgląd do sprawozdań go nie dotyczą, a wszelkie machloje są poddawane korekcie przez samego ministra skarbu. Władzy jest to wszystko oczywiście na rękę, bo nie musi dzięki temu dokładać grosza do szpitali i oddziałów - na szczęście przyszedł do władzy wszechmocny PiS, który wreszcie Owsiaka wypędzi, a na polskich oddziałach pediatrycznych, geriatrycznych, nefrologicznych, onkologicznych, ortopedycznych, internistycznych, okulistycznych, zakaźnych, a także ginekologicznych zapanuje ład, czystość, profesjonalna opieka zdrowotna oraz standard sprzętu najwyższej, światowej jakości. Przy okazji posłowie zrzekną się diet, limuzyny wylicytują na aukcji charytatywnej Caritasu, a ośmiorniczki zamienią na policzki wołowe w sosie chrzanowym. Unia Europejska, widząc zmieniające się nastroje w niezadowolonych dotąd Polakach, dorzuci nam milion pińcet sto dziewińcet biliardów euro, dzięki czemu w ogóle zburzymy stare, postkomunistyczne gmachy szpitali i domów dziecka, a w ich miejsce postawimy modernistyczne, przeszklone, otoczone zielenią budynki. Jeszcze będzie normalnie, jeszcze będzie przepięknie!! Na pohybel Owsiakowi!! ❤️ Zmieńcie płytę, bo już się tego słuchać nie da 💤 😴

Gość gość
O, domy dziecka jeszcze! Właśnie! Też dają i też mają się super! Ufff, całe szczęście, że Polacy nie zbierają na domy dziecka! To by dopiero było, politycy z tego rozpasania jedliby już chyba sztabki złota! :D :D :o :o :o 🖐️ Gościu wyżej - strzał w dziesiątkę. Już za cztery lata, już za cztery lata.. :D

Gość gość
gość dziś Oczywiście. I od 24 wiosenek Owsiak ma się świetnie, mimo zmieniającej się władzy na przestrzeni tylu lat żyje w takich układach i ma takie plecy, że nie ma żadnych zarzutów, żadnych spraw, żadnych wyroków na koncie i ma się świetnie mimo tego, że WOŚP to zorganizowana jednostka przestępcza. Audyty, kontrole, wgląd do sprawozdań go nie dotyczą, a wszelkie machloje są poddawane korekcie przez samego ministra skarbu. x x podaj źródło swoich newsów hmmm niech zgadnę: tv. trwam, radio maryja, Fronda i Nasz dziennik :D

Gość gość
Dalam 50zł. Córka mojej siostry była ratowana sprzętem orkiestry, odwiedzałam ją na patologii noworodków - od czerwonych serduszek aż się tam roiło. Dlatego mam gdzieś ile na tym Owsiak i jego ludzie zarabiają, mam gdzieś czy kogoś tym wyręcza czy nie. Gdyby nie on tego by nie bylo, jak nie ma miliona innych rzeczy w Polsce,bo rządzą nami złodzieje, którzy własną matkę by okradli. I dlatego gadanie, że gdyby nie Owsiak to i tak byśmy to mieli jest bzdurą. Domy małego dziecka są dofinansowywane przez prywatne przedsiębiorstwa, większość pracuje w nich w ramach wolontariatu, tak samo jak np hospicja. I to wg was normalne? Gdzie są pieniądze na te cele? Gdyby do tego doszły jeszcze oddziały pediatryczne myślicie że byłoby inaczej? Nie ma na podstawowe rzeczy w tylu dziedzinach życia, a wy o tak specjalistycznym i drogim sprzęcie mówicie, że i tak by się na niego znalazło??? A słyszeliście o pompie przetaczającej krew w czasie operacji w Matce Polce w Łodzi?! Jedyna taka w Polsce się zepsuła i co? I ministerstwo zdrowia (jeszcze za czasów PO) się na nich wypięło, nie dołożono nawet grosika do nowej!!! Wiecie skąd się pieniądze wzieły? Ze zbiórki na siepomaga.pl, tam, gdzie prywatni ludzie dają kasę na leczenie dzieci z nowotworami między innymi. ludzie założyli taki cel i wpłacili 2 mln złotych w niecały miesiąc! I co, wg was też nie powinni, bo powinien rząd, tak? A rodzice dzieci, którzy czekali w kolejce na operację z tą pompą co? Trzeba było im powiedzieć "nie martwcie się, poczekacie jeszcze trochę, bo chodzi o wyższy cel"??? Czy was już całkiem coniektórych pogięło?!?!? Wspierałam, wspieram i wspierać będę. Zwłaszcza, że na własne oczy widziałam jak ten sprzęt ratuje dzieci, jak jest oblegany i jak niezbędny. Uratował moją siostrzenicę. Dla mnie jest to argument, któego nie przebije żaden inny i gwarantuję, że ci wszyscy przeciwnicy Owsiaka tak samo inaczej by śpiewali, gdyby dotknęło ich takie coś bezpośrednio.

Gość gość
13:37 To był sarkazm prześmiewający te wszystkie anty-owsiakowe wypowiedzi....