Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chore dziecko

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, wczoraj zaszczepiłam synka II dawką Prevenaru 13 i od wczoraj dziecko jest apatyczne, ma też temperaturę 37,9'C. Na stronie http://szczepimy.com.pl/pneumokoki/nop/ znalazłam info, że sa to typowe objawy niepożądane i nie wiem, czy powinnam już się zgłosić z dzieckiem do lekarza czy obserwować, a gdy gorączka się powiększy dopiero jechać? Dodam, że to nasza pierwsza jakakolwiek reakcja po szczepieniu, do tej pory syn znosił wszystko dzielnie. Czy te objawy mogły się pojawić dlatego, ze mały ząbkuje?

Gość gość
Tak, te objawy są typowe dla szczepionki przeciw pneumokokowej. Jeśli dziecko będzie miało cały czas gorączkę należy mu podać coś przeciwgorączkowego - lekarz powinien o tym wspomnieć. A fakt, że dziecko ząbkuje może mieć wpływ na to, że gorzej znosi szczepienie, bo jest po prostu osłabione.

Gość gość
Taka mała gorączka to typowy objaw poszczepienny. Na tej stronie, co podałaś masz wszystko jasne napisane. Jeśli gorączka przekroczy 38,5'C trzeba zacząć podawać środki przeciwgorączkowe, można też skontaktować się z lekarzem. Jeśli stan zdrowia dziecka będzie się pogarszał trzeba jechać do lekarza czy na pogotowie.