Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moi rodzice codziennie się biją i kłócą

Polecane posty

Gość gość

i tak od wielu lat , co najmniej 6. Jest bicie, wyzwiska, trzaskanie drzwiami, rzucanie przedmiotami, bluzgi, bicie po twarzy siebie nawzajem. Ojciec od wielu lat nie pracuje, jest alkoholikiem i leniem. Uważa siebie za biznesmena którego wielkości nikt nie rozumie i jak sam mówi "jest geniuszem w świecie debili dlatego nic mu nie wychodzi". Mam 21 lat i studiuję ale wybrałem taki kierunek że chce go zmienić na stomatologie.Myslałem że podjałem dobry wybór ale okazało się że nie. Niestety w takich warunkach nie ma życia, tak naprawdę to w każdej chwili możemy skończyć na ulicy bo na wszystkim jest komornik. Mama też bezrobotna. Uwazam że to mnie zniszczyło. Ja nie potrafię rozmawiać z ludźmi, mieć dziewczynę bo czuje się gorsz i że w każdej chwili wyląduje na ulicy. Żyjemy z tego co sprzedamy, wyprzedajemy cały majątek albo pożyczamy po rodzinie. Najgorsze jest to że moja mama jest temu współwinna, mogła się rozwieść z nim parę lat temu to chociaż coś byśmy uratowali a tak to jestesmy zadłużeni na około 300tys i odsetki.

Gość gość
musiałem odejść od dziewczyny bo nie dawałem rady z nią być. Czułem się źle że nie poświęcam czasu na naukę żebym nie skończyć jak mój ojcec. W domu się duszę ale nie moge się wyprowadzić bo nie utrzymałbym się dłużej niż 4 miesiące sam. Przecież nie da się robić lekarskiego i jeszcze pracować...

Gość gość
no chopie masz przepiertolone

Witaj. Zadłużenie przez kogo, ojca? Ojciec chleje, ale czemu mama nie znajdzie sobie pracy? Z lenistwa, czy może przez Twojego ojca, jej poczucie wartości spadło do zera i dlatego ma problem? To jest akurat ważne. Kto wszczyna awantury? Matka czy ojciec?

Gość gość
ojcec brał różne kredyty po prywatnych osobach, z providentów, ząłozył firmę i nie płacił zus przez 6 lat bo mu się nie chciało. Potem terroryzował mamę i siłą zmusił do kredytu. To było wiele lat temu kiedy jeszcze nie mogłęm zareagować. Mam jeszcze dwie młodsze siostry którymi mama się zajmuje. Ma 52 lata i nie pracowała od 25 nigdzie. Właściwie to ona nic nie potrafi, wiem że ojcec jej zabronił bo kiedyś sobie znalazła ale o pojechał po nią, zwyzywał jej szefa i po dwóch dniach przestała tam pracować. Potem płakała przez pare dni a on powiedział jej że nigdzie pracować nie będzie. następnie zrobił jej dzieciaka, też siłą, wiem bo pamietam tamten dzien. Mama ma teraz znowu pracę ale zarabia z niej 1/3 średniej krajowej. Nie przezyje z tego z siostrami. Ojcec całymi dniami siedzi przy komputerze albo śpi. Jak się wkurzy to wychodzi z domu i nie wraca bo nocuje u swojej matki. On ma wszystko gdzieś, nie mozna mu zwrócić uwagi bo się obraża i idzie. Ciągle liczy na kalulatorze miliony które ma zarobić bo znowu wymyslił coś genialnego.

Twój ojciec jest ewidentnie chory. A Twoja matka prawdopodobnie współuzależniona (koalkoholizm) - poczytaj,warto. Ile siostry mają lat? Jeśli to Twój ojciec robi awantury, to matka niech nie próbuje mu oddać - najlepiej od razu wzywać policję. Jeśli ona się nie zdecyduje a podejrzewam, że nie, to rób to Ty. Zawsze można założyć sprawę o znęcanie. Jeśli nadużywa dużo alkoholu, to wnioskować o przymusowe leczenie. Wiem, że ciężko się zdecydować, bo jak to tak, co ludzie powiedzą, lub jakiś strach, ale uwierz, mam to samo, straszna patologia i dopiero choroba mojej mamy sprawiła, że zdecydowałam się z tym coś robić. Naprawdę trzeba się przemóc, szkoda Ciebie, Twojej matki i sióstr. Te awantury się nigdy nie skończą a ktoś, kto jest chory tak jak Twój ojciec, z czasem będzie jeszcze gorszy - wykończy was psychicznie. Po prostu musisz coś z tym zrobić, i uważam, że najlepiej łatwić to prawnie. A co do długów to ja bym zasięgła rady prawnika. Kiedyś gdzieś czytałam, że można zrzec się prawa do dziedziczenia dlugów, ale jest to równoznaczne z jakimkolwiek dziedziczeniem, czyli np, nic byś nie dostał po śmierci swojego ojca. W innym wypadku, odzidziczysz po nim długi Ty i Twoje siostry, ładny start w dorosłość....nie ma co...

Gość gość
moja mama nie pije w ogóle. jestem tego pewny

Gość gość
msalice17 dziś Mądrze piszesz, autorze weź sobie te rady do serca. Ojca na przymusowe leczenie i to jak najszybciej. A Ty z mamą i siostrami mógłbyś pomyśleć o terapii.