Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OnoQuarros

Kościół Katolicki to prześladowca filozofów i pisarzy

Polecane posty

Gość OnoQuarros

jedną z form prześladowania było umieszczanie dzieł myślicieli na indeksie ksiąg zakazanych. Oto niektóre nazwiska tych, których dzieła się tam znalazły: Gabriele d'Annunzio Francis Bacon Honoré de Balzac Simone de Beauvoir George Berkeley Giordano Bruno Giacomo Casanova Daniel Defoe René Descartes Denis Diderot Alexandre Dumas (ojciec) Alexandre Dumas (syn) Desiderius Erasmus Gustave Flaubert Anatole France Andrzej Frycz Modrzewski Galileusz Edward Gibbon André Gide Thomas Hobbes Victor Hugo David Hume Jan Kalwin Immanuel Kant Johannes Kepler Mikołaj Kopernik John Locke Marcin Luter Niccol Machiavelli Maurice Maeterlinck Karl Marx Adam Mickiewicz John Milton Monteskiusz Blaise Pascal François Rabelais Samuel Richardson Jean-Jacques Rousseau Markiz de Sade George Sand Jean-Paul Sartre Baruch de Spinoza Laurence Sterne Emanuel Swedenborg Jonathan Swift Wolter Émile Zola Ulrich Zwingli inaczej mówiąc Kościół tępił to co wybitne i wartościowe. Gdyby mu się akcja tepienia udała żylibyśmy mentalnie w średniowieczu.

Gość gość
skończ pier.olić, bo jaruś z premierem i prezydentem zrobią ci z d.py jesień średniowiecza ty c***o.

Gość gość
Zakaz in vitro to też cofanie się w rozwoju

Gość gość
Kościół od późnego średniowiecza stał się hamulcowym cywilizacji

Gość gość
katolicy też byli przeciw transfuzjom krwi, szczepionkom i przeszczepom !

Gość gość
spalili Giordano Bruno za wolnomyslicielstwo

Gość gość
w Polsce wypędzono za sprawą kościoła arian którzy byli najświatlejszą grupą społeczną

Gość gość
kościół blokuje gender i in vitro oraz małżeństwa homo ciemnota ma się najlepiej jeśli jest religijna religia oglupia !

Gość gość
Kościół Katolicki to przede wszystkim prześladowca kobiet !!!

Gość milena_jestem
Ja jestem silnie wierzaca i nie czuje sie przesladowana kobieta. Chyba przesadzacie i nie rozumiecie wielu rzeczy. :D

Gość milena_jestem
Nie, nie czuje sie przesladowana, nie rozumiem tez na co wyszukujesz dziwnych nagran z yt,co cie to powinno obchodzic skoro pewnie sam jestes facetem, odkad wrocilam do Kosciola czuje sie wrecz szczesliwsza, moje przyjaciolki to tez Katoliczki, kwestia tego jak odbierasz wiare i czy rozumiesz jej przesanie, i oczywiscie czy jestes optymista czy pesymista. ;)

Gość gość
kobitki to niewolnice z natury

Gość gość
kobieta jest grzeszna z natury i dała tyłka wężowi

Gość gość
religia zawsze wojuje z rozumem i chce go unicestwić i nieraz blikso było ale w europie oswiecenie przyniosło zwycięstwo rozumu niestety w polsce rozum nie wygrał i mamy tego skutki w postaci ciemnego ludu zaczadzonego katolickim zabobonem

Gość gość szarik
a jo kochom Ide...prostytutke...hehe bo wszystko przeczytalem...