Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

skiperowa

Czy 27 lat to późny wiek na dziecko?

Polecane posty

Mam jeszcze 26 lat ( za pół roku kończę 27) praktycznie od końca liceum byłam w wieloletnim związku ( prawie 6 lat ), związek się rozleciał, o dziecku wtedy nie myślałam bo uważałam, że jestem za młoda ( brałam tabletki,teraz już nie biorę), poza tym, patrząc z perspektywy czasu to jednak nie był ten facet. Obecnie od półtora roku jestem w związku z fantastycznym chłopakiem, mieszkamy już pół roku razem, myślimy o sobie jak najbardziej poważnie, gdzie są realne rozmowy o ślubie i dziecku (we wcześniejszym związku tego nie było). Wszędzie gdzie nie spojrzę, znajomi zakładają rodziny - właściwie już dawno pozakładali, moje koleżanki ze szkoły mają już dwoje, nawet i troje dzieci, nawet "szwagierka" , która jest 5 lat młodsza ode mnie spodziewa się dziecka. Dobija mnie obraz jaki mnie otacza, wiem, że nie robię się coraz młodsza, lata lecą, koleżanki posyłają już swoje dzieciaki do przedszkoli a ja? Wiem, że nie zrobię sobie dziecka na siłę, absolutnie nie o to chodzi, nie mam parcia, żeby za wszelką cenę mieć dziecko, chociaż chyba instynkt macierzyński zaczyna się we mnie budzić... Narazie mieszkamy jeszcze z teściami ( naprawde w porządku ludzie), za jakieś pół roku pójdziemy na swoje (chłopak robi swoje mieszkanie, a wiadomo trzeba je wyposazyć itp, jeszcze dużo pieniędzy na to pójdzie) a dziecko też kosztuje więc realnie patrząc dopiero za jakiś rok, może trochę mniej, moglibyśmy się zacząć starać o dziecko (oczywiście wpierw sformalizowanie związku - cywilny jak najbardziej, nie ma parcia na wesele i białą suknie). U mnie w domu nigdy się nie przelewało, były ciągłe kłótnie o brak pieniędzy,więc chciałabym za wszelką cenę oszczędzić tego mojemu dziecku. Od skończenia szkoły cały czas pracuję, obecnie mam całkiem dobre pieniądze ( jak na mój region) i umowę o pracę, staram się myśleć rozsądnie i realnie, nie wyobrażam sobie nie mieć własnych pieniędzy i prosić się faceta o kasę. Powiedzcie mi czy naprawdę jestem już taka stara jeśli chodzi o dziecko? Nie chcę się obudzić potem z ręką w nocniku, że będzie za późno. Proszę o rozsądne rady

Gość gość
Stara???? Czy Ty na glowe upadlas? Spokojnie mozesz poczekac 3-4 lata. Dobrze ze myslisz o warunkach dla dziecka. Niestety nie wszystkie tak robia :-(

Gość gość
Dziś kobiety rodzą po 30 więc jaki w tym problem ? pierw lepiej zadbać o przyszłość dziecka które się z czasem urodzi by pieniędzy na nic wam nie brakowało.

Gość gość
dziś Dodam że mnie mama urodziła w wieku 33 lat a potem był brat w wieku 35lat istotne by mieć pieniądze na przyszłość dziecka a nie jak inni robią sobie dzieciaki a potem nie mają jak je utrzymać i chodzą do mopsu. Dziecko powinno mieć dobre warunki do życia by nic mu nie brakowało

Gość gość
Z moich pięciu najbliższych koleżanek z liceum (rocznik 1986) tylko dwie mają dziecko - jedna z nich urodziła dwa tygodnie temu. Z mojego drugiego grona kobiet 30-letnich i więcej (5 osób), żadna nie ma dziecka, i tylko jedna ma faceta. Moja bratowa ma 34 lata i dziecko planują za rok, dwa. Ja mam w tym roku 30 i niedawno rozpadł się mój związek, a kolejnego ani na horyzoncie. I ty pytasz czy 27 lat to nie za późno na dziecko? Wiesz ile ludzi po 30 nie ma nawet partnera/partnerki chociaż chcieliby bardzo mieć? Powiem tak, biologicznie najlepiej zachodzić w ciążę w wieku około 25 lat, do 30. Ale to dotyczy może 30% społeczeństwa w krajach rozwiniętych/rozwijających się