Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość michasa1

pierwsza ciąża bliźniacza obawa ze druga będzie też mnoga

Polecane posty

Gość gość michasa1

Zacznę od tego iż 11lat temu urodziłam wspaniała parkę . Teraz z mężem planuje jeszcze jednego dzidziusia ale boję się troszku ze druga ciąża też będzie mnoga. 11lat stosuje antykoncepcję. Tym bardziej ze położna po pierwszym porodzie powiedziała mi ze następna moja ciąża to mogą być nawet Trojaczki . O pierwszej ciąży bliźniaczej dowiedziałam się dopiero w siódmym miesiącu na drugim usg. Przy pierwszym usg lekarz nie zauważył ze jest to ciąża mnoga. Czy rzeczywiście jest duże prawdopodobieństwo na to ze druga ciąża może być bliźniacza?

Gość gość
Jestem z bliźniaków jednojajowych.moja babcia byla z bliźniaków i u dwóch jej córek sa bliźniaki czyli u nas i siostra mojej mamy tez ma dziewczyny bliźniaczki tez jednojajowe. Od siostry blizniaczej babci tylko jedna kuzynka mamy ma bliźniaki i tez jednojajowe dziewczyny .wiec mamy fajnie niewielka różnica wieku miedzy nami.i chciałam ci właśnie powiedziec ze więcej ciąż mnogich w rodzinie nie bylo.my mamy brata kuzynki maja siostrę i brata najmłodszego a od kuzynki mamy dziewczyny tez maja brata. Jakies prawdopodobieństwo ciąży bliźniaczej zawsze jednak jest jesli juz taka ciaza byla

Gość gość
Znam kobietę która ma dwie pary bliźniąt ale tam miedzy bliznietami byly jeszcze pojedyncze ciąże bo razem ma 6 dzieci.

Gość gość
Znam kilkoro bliźniaków i wszyscy mają brata lub siostrę, a przypomniałam sobie siostra cioteczny mojej mamy na podwójne bliźniaki;) ale ta ciocia ma 9 dzieci. Bliźniaki są trzecie (trzecie i czwarte dziecko) potem jej ich siostra i bliźniaczki. Więc ryzyko zawsze jest, ale chyba niewielkie :) a swoją drogą zawsze chciałam mieć siostrę bluzniaczke ;)

Gość gość
To tylko trzy odpowiedzi ale zawsze troszku podniosły mnie na duchu :-) co by było to by było ale z własnych przeżyć wiem że ciężko jest przy dwójce .

Gość gość  michasa1
Moje bliźniaki są dwujajowe

Gość gość
Powiem Ci, że prawdopodobieństwo urodzenia kolejnych bliźniąt jest jednak spore. Zobacz, co je zwiększa: - Czynniki genetyczne. Jesteś jedną z bliźniaczek albo bliźniaki rodziły się już w twojej rodzinie? Twoje szanse na ciążę mnogą wynoszą nawet aż 1 do 60. Skłonność do ciąż mnogich jest prawdopodobnie dziedziczona przez kobiety, występowanie bliźniąt w rodzinie ojca dziecka nie odgrywa żadnej roli. - Wiek. Kobiety między 30. a 40. rokiem życia dużo częściej rodzą bliźnięta. Z chwilą, gdy kończysz 35 lat, w twoim organizmie zaczyna wzrastać poziom hormonu FSH, którego zwiększona ilość z jednej strony jest oznaką spadającej płodności, a z drugiej stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajnikach i może prowadzić do uwalniania dwóch lub więcej komórek jajowych w jednym cyklu. - Liczba ciąż. Im więcej razy rodziłaś, tym większe prawdopodobieństwo poczęcia bliźniąt. - Ciąża mnoga w przeszłości. Jeżeli masz już bliźniaki, możesz się spodziewać, że kolejna ciąża również zakończy się porodem dwojga lub więcej dzieci. - Przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej. Jeśli brałaś pigułki antykoncepcyjne i w ciążę zajdziesz w ciągu kilku miesięcy po ich odstawieniu, licz się z tym, że poczniesz bliźniaki - odpowiada za to wzmożona praca jajników po zakończeniu terapii hormonalnej. - Budowa ciała. Kobiety wyższe i ważące więcej częściej zachodzą w ciąże mnogie niż niskie i szczupłe. wydaje się, że spełniasz przynajmniej kilka warunków, więc...

Gość gość
Autorko, ale własnie ciąza blizniacza byłaby najlepsza dla dzieci i ciebie :) Masz juz blizniaki wiesz co i jak.. Duza róznica wieku.. chcesz miec jedynaka ? Miedzy moimi dziecmi jest 13 lat.. Dopuki starsze było w domu miałam niby dwójke,ale to młodsze było zbyt małe by nawiązac głebsze relacje ze starszym.. Obecnie to mam 2 jedynaków :( Oczywiscie istnieje miedzy nimi więz ,odwiedzaja sie,rozmawiaja itp., ale o czym moze rozmawiac dorosła kobieta z małym chłopcem? Jest jego bardziej matka niz siostrą.. Syn czesto mówi mi ,ze chciałby miec brata najlepeij w jego wieku.. jak Filip, Kuba itp. Smutno mi wtedy.. Chcesz tego ?

Gość gość  michasa1
No właśnie wiem z własnego doświadczenia najgorsze są te pierwsze miesiące :-/ . Moja babcia ze strony ojca miała bliźnięta to mam w genach jestem po 30tce i 11lat stosuje antykoncepcję .

Gość gość  michasa1
Zaczęłam brać kwas foliowy i nie chce tak od razu po odstawieniu antykoncepcji najlepiej odczekać jakieś pół roku

Gość gość
Jezeli dzieciaczki byly dwujajowe to wystarczy udac sie na monitoring cyklu do ginekologa prywatnie. I powie ile pecherzykow dojrzewa. Czy jeden, dwa, trzy... Jak jeden to mozecie dzialac. Jak dwa a nie chcesz to za miesiac powtorka.

Gość gość
Znam kobiete, ktora byla cztery razy w ciazy i za kazdym razem byla to ciaza blizniacza.