Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko w pierwszej klasie

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy wasze dzieci idąc do 1 szej klasy umiały czytać i pisać? czy nauczyły sie w szkole? Dodam, że mam 6 latkę i chce puścic ją do szkoły bo jest bardzo rozgarnięta, umie pisać, ale nie umie czytać. Jakie są Wasze opinie??, z góry dziekuje

Gość gość
Pewnie zależy od szkoły ale u nas w klasie czytać umiała tylko moja córka i jeszcze jedna dziewczynka, reszta ledwo dukała lub wcale nie umiała składac głosek. Teraz po pierwszym semestrze jest trochę lepiej ale bez rewelacji, generalnie program obejmuje to co kiedyś było w zerowe więc myślę że Twoja córka da sobie radę. Ja żałuję że moja nie poszła rok temu jako 6 latka bo teraz zwyczajnie się nudzi.

moja córka poszła do szkoły jako 7-latka, znała wszystkie litery i czytała (nie płynnie, raczej sylabami a trudniejsze wyrazy po literce i potem sobie składała). Zaraz na początku 1 klasy kilka dni intensywnie ćwiczyłyśmy czytanie i błyskawicznie się nauczyła. Jeśli dziecko zna litery, czytanie to kwestia czasu. Ale trochę nie rozumiem, że potrafi pisać, a nie potrafi czytać? Czyli pisze litery nie wiedząc, co oznaczają?

Gość gość
potrafi pisać, literuje, ale jakoś nie składa ich w wyraz jeszcze może

Gość ganiaaaaaaaaaaaaaaaość
moja corka poszla do pierwszej klasy jako 6 latka ,teraz jest w 2 klasie , maja biegle czytanie tabliczka mnozenia do 50 i nauka zegara i to nie tylko pelne godzny ale np 22.15 , nauka wagi np 1 dg itp . dyktanda , a teraz biora czasowniki to doiero 1 półrocze , codziennie siedze z nia 2 h po szkole zeby nie była w tyle ,dlamnie to przesada :(

Kup jej elementarz do czytania metodą sylabową, u nas świetnie się sprawdził. Ale jeśli zna litery, na pewno szybko załapie czytanie i poradzi sobie w szkole. U córki w klasie nie wszystkie dzieci idąc do szkoły umiały czytać, teraz czytają wszystkie oprócz jednego chłopca.

ganiaaaaaaaaaaaaaaaość - czyli żałujesz, że córka nie poszła rok później? Ja zastanawiam się nad posłaniem drugiej córki jako 6-latki, ale większość rodziców 6-latków w szkołach odradza..

Gość gośćautorkazzzzzzzzzzzz
u mnie na grupe 30 dzieci tylko 3 dzieci podobno idzie. Boję się, zebym nie skrzywdziła dziecka taka decyzja, ale w ty przedszkolu mam wrażenie że nic sie nie uczy. Jedyne co umie, to to co w domu, a ze dziennie przed spaniem jestesmy 1-2 h w domu to i czasu na te naukę nie za duzo...mam wrażenie że kolkejny rok w tym przedszkolu to strata czasu i nicnierobienie, w szkole będzie się czegoś uczyć, tylko boje się jak to będzie

Gość gośćaniaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ciężko powiedzieć , ale raczej nie żałuje bo zawsze będzie mieć ten rok do przodu i jakby co to zawsze możne sobie przerwę na studiach albo zmienic kierunek itp .