Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monia1997

Życie w uk

Polecane posty

Gość Monia1997

Hej. Mam na imię Monika. W tym roku kończę szkołę średnią i planuję zrobić sobie gap year, ponieważ nie jestem pewna co do studiów, o których myślałam, a nie chcę takiej decyzji podejmować pod presją, a po jakimś czasie żałować, że nie jestem tam gdzie powinnam być. Zdecydowałam, że na jakiś czas chciałabym wyjechać do Anglii, mniej więcej od sierpnia. Pewnie wielu z Was pomyśli, ale jestem nienormalna i chora, że wyjeżdżam z własnego kraju i że nie zdaję sobie sprawy jak ciężko jest w Anglii, a zwłaszcza na początku. Często to słyszałam od swoich znajomych. Wiem o tym i na wszelakie ewentualności muszę być przygotowana. Ale jestem młoda i czas na jakieś drastyczne zmiany. Zawsze chciałam mieszkać w kraju anglojęzycznym. Oczywiście mam obawy jeżeli chodzi o komunikatywność, bo wiadome jest, że zderzenie z prawdziwym angielskim jest niewyobrażalnie stresujące i różni się od tego języka, który my nazywamy w Polsce angielskim. Oczywiście strach w związku z pracą także się pojawia. Nie będzie to praca marzeń, na pewno, bo kto będzie chciał przyjąć na wysokie stanowisko dziewczynę, która co dopiero napisała maturę i skończyła szkołę. Ale nie jestem wybredna i potrafię naprawdę ciężko pracować, czy to w jakiś fabrykach, czy jako sprzątaczka w biurach itp. Przeczytałam już nawet nie wiem ile poradników na temat wyjazdów z wcześniejszych lat. Byłabym wdzięczna, jeżeli znajdą się osoby, które będą tak miłe i odpiszą na mój post odnośnie jak one zaczynały planować swój wyjazd, co rzuciło im się w oczy od razu po przybyciu na miejsce, jak i gdzie poszukiwały pracy, gdzie znalazły mieszkanie i różne takie sprawy, które pomogą mnie, a może także innym osobom, które jakimś trafem trafią na to forum, przygotować się do wyjazdu. I naprawdę prosiłabym bez zbędnych hejtow, które tylko zrobią syf na tej stronie. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
Nikt madry na umysle juz nie wyjezdza do UK. No chyba ze lubisz hardcorowe zycie i robienie sobie pod gorke.

Gość gość
Wyjedz przez jakas agencje polecam driving edge przynajmniej ja mualem okazje w ten sposob w 2007 ale wtedy werbowali ludzi z polski bwzposrednio bylo duzo pracy nie wiem jak jest obecnie chyba ze masz kogos to lepiej uderzyc do znajomych i szukac na miejscu w ciemno troche kiszka ...

Gość gość
Jezeli bardzo chcesz to tylko przez agencje od razu do pracy. No chyba ze masz tak mniej wiecej okolo 30 tys odlozone i najpierw rezerwacja w airbnb by spokojnie poszukac pracy a pozniej mieszkania czy pokoju ale i tak z tym musisz miec szczescie. Tu bez referencji od poprxedniego landlorda albo swistka za pracujesz nikt mieszkania nie wynajmie no i z prava tez ciezko jesli nie masz adresu zamieszkania i kolo sie zamyka

Gość gość
po co ci ta przerw w studiach? W Anglii w fabryce czy na sprzątaniach nie nauczysz się języka - w fabrykach sami Polacy a podczas sprzątania klienci raczej nie konwersują ze sprzątaczką stracisz tylko rok i szansę na pracę bo twój rocznik wszystko rozdrapie

Gość gość
trzeba byc jakims debilem zeby napisac w tym wypadku ze ktos musi miec 30tys odlozone zeby tu przyjechac bez agencji... ona na pewno ma zwlaszcza ze dopiero skonczyla ogolniak I tak dobrze jej sie zyje w pl ze niepracujac jest wstanie odlozyc 30 tysi... jadac w ciemno kasa jest potrzebna na 1 miesiac czyli bilet 50f (plus w razie W powrotny kolejne 50) karta do fona 10f jedzenie mloda dziewczyna to spokojnie 160 f na miesiac wystarczy pokoj maxymalnie 70tygdniowo 280 inne wydatki 100 czyli 650 funciakow zakladajac ze ci sie nie uda pierwsza kase dostaniesz po 2 tygodniach zapewne maksmalnie 3 z roznych powodow wiec nawet ta kwota nie jest potrzebna wynajmowalem kilka razy pokoj znajdziesz juz za 50 z 50 dych moga wolac depozyt tez jesli znasz w miare angielski to warto przyjechac tym bardziej ze funciak calkiem przyzwoicie stoi minimalna poszla do gory wiec tragedii nie bedzie jesli jestes ladna mozesz sie zaczepic w jakiejs restauracji ale tam tez nie ma latwo ja chyba wolalbym jako pierwsza prace na magazynie z jednej strony w gastronomii nauczylabys sie szybciej jezyka ale pewnie trafisz do jakiegos hindusa czy cos a z nimi to nigdy nic nie wiadomo... na magazynie pznasz zaraz jakis polakow a jezyk bedziesz szkolic z tubylcami na twoim miejscu wszedlbym na strone jobseeker.gov.uk jest to rzadowa strona jest na niej od groma ofert wpisujac miejscowosc I w tytule picker packer wyskoczo ci oferty z calej anglii z jednego dnia to pewnie z dzisiaj bedzie z 500 pozycji nowych jak znjadziesz taka oferte to mozesz szukac ogloszen w ktorych szukaja np 30-100 osob tzn ze otworzyli nowy magazyn I przyjmuja jak leci jak potrzebuja jedna osobe to kiszka na twoim miejscu celowalbym w jakkas wieksza miejscowosc minimum te 100tys mieszkancow bo jest wiecej pokoi tansze drozsze wiecej polakow a na poczatku to moze byc pomoce chociazby ze wzgledu na transport do pracy jak chcesz to napisz maila tutaj to napisze ci namiar do goscia ktory ma 3 chaty I wynajmuje pokoje w roznych cenach 50-80f za tydzien spoko angol nie ma problem ze zwrotem depozytu

Gość gość
Kocham Cie UK i juz za 3 miesiace wracam. Mam dosc je/banego falszu polaczkow, kazdy kazdego obgaduje ale rece wyciagaja szmaty, nigdy wiecej pomoc dla polaczka!!! Bo to najgorsza ku/rwa a najlepszy przyjaciel TYLKO jak czegos menda potrzebuje. Dziekuje za ta nauke, zaoszczedzi mi w ch/uj czasu, pieniedzy i przyjemnosci np ruc/hank kobiet niby kumpli, zero skrupulow wy nedzne c***y np tomeczek buahaha ty cwelu karma powroci :D

Gość gość
Jedz, jedz. Pakole i ciapaki potrzebuja swiezego towaru.

Gość gość
w uk jest extra super d**er swietnia pracy jest mnostwo min stawka 15 funtow na godzine tanie mieszkania poprostu raj na ziemi

Gość gość
W placzkowie tez supcio zarobki 1200zl po wyzszych studiach w urzedzie ledwo starczy na kawalerke i zarcia na tydzien buehehehe wole gnic na beneficie dla bezdomnych w Uk o ile taki jest, dowiem sie jak strace moze pracke

Gość gość
A tak odkladam polowe pensji swobodnie poza londynem ale jestem biedakuem bo za chleb place funta a to znaczy ze 3x wiecej niz w dobrobycie i wspanialym polaczkowie

Gość Monia1997
Tak jak myślałam, że bez hejtów się nie obędzie. Ale dziękuję za odpowiedzi, każdy jest indywidualistą i ma swoje zdanie, po to chyba stworzyli fora. Przede wszystkim wielu z was mieszkało bądź nadal mieszka w uk i widzicie świat którego ja jeszcze nie mam możliwości zobaczyć. Chcę się przekonać na własnej skórze, bo każdy uczy się na błędach i każda pomyłka jest nowym doświadczeniem. I nie chodzi mi o to, że chcę wyjechać do uk, bo w Polsce jest okropnie, fatalnie, po protu jestem młoda i chcę spełnić kolejne swoje marzenie. Może i jestem naiwna, ale także uparta jak nikt inny. Nie uda się, trudno. Zawsze mam gdzie wrócić. A właśnie to, że za granicą Polacy robią sobie nawzajem świnie to chyba nie jest żadną nowością i chyba to nie powinno nikogo dziwić. Ale nie oceniam wszystkich jedną miarą. W każdym kraju spotka się ludzi żerujących na cierpieniu i naiwności innych. Jeżeli tak wam się źle żyje w uk to zapraszam z powrotem do Polski !!!

Gość gość
Autorko, jak na taka młoda osobę piszesz madrzej niż te stare osły tutaj ( które przyjechały tu z tego samego powodu i pewnie w podobnym wieku) ;) ja bym ci radziła wyjechać. Zobacz jak jest, jesteś młoda, nie masz dzieci, obowiązków. Wyjedz tak jak wiele młodych ludzi z całej Europy każdego lata. Tylko oczywiście dobrze by bylo mieć jakieś oszczędności i kogoś z kim możesz wyjechać.

Gość gość
a ile powinna mieć ty oszczędności żeby żyć przez jakiś czas w UK bez pracy? i w jaki sposób ma je zdobyć skoro nie pracuje?

Gość gość
Jezeli wam sie wydaje ze ktokolwiek wynajmie wam pokoj (o mieszkaniu zapomnij) bez referencji czy zaswiadczenia o pracy to jestescie naiwni! Tylko airbnb zostaje albo hotel jesli cie stac. Ja mam kase na wynajem calego mieszkania + miesiac z gory i depo dzwonie do ludzi i NIKT tu nie odzwania! Kazdy ma telefon wylaczony a nagle pod koniec dnia czy dzien pozniej jak sie dodzwonisz dostajesz info ze mieszkanie czy pokoj juz jest wynajete!! Paranoja. Moja znajoma jest po polibudzir i d pol roku szuka pracy w londynie nawet jako kelnerka i nic :o bo po swietach i przed latem jest gorzej. Ale jedz autorko ja ci nie wymyslam pier..dol bo nie mam co robic, pisze ze swohego dosw a jestem tu od poczatku stycznia i moze latwiej bylo 7lat temu teraz juz tak nie jest.

Gość gość
"Jezeli wam sie wydaje ze ktokolwiek wynajmie wam pokoj (o mieszkaniu zapomnij) bez referencji czy zaswiadczenia o pracy to jestescie naiwni!" to ty jestes naiwna lub masz male doswiadczenie w poruszaniu sie tutaj mieszkalem w anglii w bristolu Leicester Coventry Walsall I Rugby w rugby nie jestem pewien bo mialem nagrane mieszkanie ale w pozostalych miastach znalezienie mieszkania to kwesia jednego dnia w tych miastach z roznych powodow zmienialem pokoj zazwyczaj po dwa razy nigdy nie byly to miejsca w ktorych mieszkali by pijacy zaniedbani policy bo takie omijalem szerokim lukiem czyli wynajmowalem pokoj okolo 9-10 razy I nikt nigdy nie spytal sie o referencje lub zaswiadczenie z prace standardem moze byc kaucja za jeden tydzien plus drugi platny z gory I to wszystko wiec nie pisz bzdur bo az oczy bola jak sie to czyta ...ty chyba nie myslisz ze dziewczyna bez kasy po ogolniaku przyjezdzajac do anglii pierwsze co zrobni to wynajmie sobie cale mieszkanie dla siebie? ...jesli w wakacyjnym okresie nie znajdziesz pracy w duzym miescie przez miesiac tzn ze masz tu czego szukac ja przyjezdzalem do anglii w roznych porach roku I nawet jezeli bylo to miedzy grudniem a marcem to znalezienie pracy to byla kwestia tygodnia mowie o jakis gownianych pracach typu pikowanie badz albo sprzatanie na magazynach byle co zeby sie tylko zalapac tydzien to byl najdluzszy okres bez pracy a tak to 2-3 dni obecnie od 2 lat po ukonczonym kursie na prasie cnc znalazlem swietna praca kasa super jestem zadowolony powiem ci ze poznalem tu kilka dziewczyn ich historie byly naprawde rozne ale sporo z nich po 2-3 latach zapiep rz a nia po jakis magazynach lub z mopem odnalazla sie na niezlych stanowiskach typu biura itp jedna ma nawet swietna prace w szpitalucos na ksztalt bhp a zasuwala na miotle 3lata chodzac w tym czasie do tutejszej szkoly wiec warto to ze nie skonczysz studio w pl nie oznacza ze tutaj nie mozesz sie rozwojac poza tym co teraz znacza studia w pl jezeli faktycnzie nie sa poparte jakims talentem samm mam sporo kolegow ktorzy po studiach wykonuja prace typu kasjer na stacji benzynowej..

Gość gość
30 tys? Chyba 3 tys. Okolo 500f. Tyle swobodnie starczy na miesiac zycia w UK, poza Londynem, bez pracy. Wynajecie pokoju to najmniejszy problem, okolo 200f, mozesz np poprosic o pomoc w jakims polskim sklepie, albo szukac w necie, mozliwosci jest pelno, jak spotkasz spoko Polakow to na pewno pomoga, np w agencjach pracy czy ogolnie.

Gość gość
W tych 500 tez na ewentualny powrot, albo zabukowac samolot to tak jak pisal ktos 50f, jak wyjdzie to mniej niz dniowka albo 90f na sindbada bo to bukujesz nawet dzien wczesniej i cena taka sama a z dnia na dzien samolot o wiele drozszy

Gość gość
Ej ci wszyscy optymisci to przygarnijcie dziewczyne i znajdzcie jej prace. Zobaczymy jak wtedy bedziecie spiewac. W teoretyzowaniu to kazdy jest mistrzem i przehoojem.

Gość gość
Bardzo ciezko jest znalezc prace w UK, a tym bardziej komus nowemu bez tutejszego doswiadczenia i referencji z co najmniej 2 poprzednich prac w uk - to wymog konieczny 99% pracodawcow. Do tego na kazda pozycje aplikuje po min 100 osob... A wszystko to za 6.70-7 funtow na godzine

Gość gość
Ciekawe skad macie te dane. 100 osob na miejsce? Chyba na linie produkcyjna, bez zadnych umiejetnosci to moze tak

Gość gość
Dane wymyślone, żeby usprawiedliwić swoje niepowodzenia.

Gość gość
Na moje miejsce było 1500 osób i wiem to, bo na wprowadzeniu babka mi powiedziała. Moglo byc wiecej ale po dwoch dniach musieli zdjac ogloszenie ze strony bo nie mogli wiecej cv przyjmowac. Jednak to praca bardzo specjalistyczna, po skomplikowanych studiach i w dobrej firmie wiec aplikowali ludzie z całego UK. Dostalam prace ja. Do dzis nie wiem jak. Dlatego jak najbardziej wierze w te 100 osób.

Gość gość
Wejdz sobie na reed.co.uk i popatrz ile aplikacji splywa na kazde ogloszenie. To sa dziesiatki a czasem i grube setki, i to w ciagu jednego dnia.

Gość gość
Dodatkowym zabezpieczeniem przed takim wyjazdem na pewno będzie dowód osobisty w wersji kolekcjonerskiej z clubcard.com.pl . Ich jakośc jest właściwie perfekcyjna, a chyba nie muszę nikomu wyliczać sytuacji emigracyjnych, kiedy taki dokumencik może się przydać ;)

Gość gość
Odkad zamowiełem dowód kolekcjonerski z fastidcard.com , wiele rzeczy na emigracji przychodzi mi łatwiej. Polecam wszystkim, nigdy nie wiesz co i kiedy może ci się przydac ;)