Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Lidki

Jaki rozmiar pościeli dla niemowlęcia

Polecane posty

Gość mama Lidki

Kompletuję wyprawkę i zastanawiam się jaką wybrać pościel, aby potem bez problemu kupować poszewki. Chodzi mi o to, jaki rozmiar jest najlepszy, bo nie chciałąbym się wpuścić w cos nietypowego. Macie jakieś doświadczenia?

Gość gość
kołdra 100x135, poduszka płaska 40x60, komplet kupiony w Smyku i tam też kupuję poszewki

Gość gość
Żaden. Pościel maluch może naciągnąć na głowę, co jest niebezpieczne. Poza tym może się rozkopywać. Mój ma 4,5 mca i używamy od początku tylko śpiworka, bo bardzo się kopał w nocy. W dzień okrywam go kocykiem, ale wtedy jestem obok i w razie czego poprawiam. Śpiworek zdaje egzamin rewelacyjnie. Poduszki też takiemu maluchowi się nie daje. Ja podkładałam mojemu flanelkę pod głowę, bo łatwiej było mi ją wymienić niż prać wszystko, jak się ulało.

Gość gość
w tych kompletach, o których pisałam poduszka jest płaska, śpiworka owszem używałam, ale już z tego zrezygnowaliśmy

Gość gość
Jak dziecko będzie ulewało, to trzeba będzie poszewkę zmieniać codziennie. Praktyczniej moim zdaniem podłożyć 2 razy złożoną flanelkę. Ja przy noworodku bałam się, że naciągnie kołderkę na głowę. Można jednak doszyć troczki i przywiązać do szczebelków łóżeczka. Moim zdaniem kołderka jest bezpieczna dopiero wtedy, gdy dziecko umie sprawnie posługiwać się rączkami i samodzielnie zdjąć ją sobie z twarzy, jeśli naciągnie.

Gość gość
Ja też kupiłam dwa komplety pościeli i leżą do tej pory nieużywane. Córka ma 3,5 miesiąca. Na początku spała w rożku, teraz czasem śpi pod kocykiem a czasem w śpiworku. Próbowałam przykryć ją kołdrą ale chyba mam jakieś sztywne wypełnienie bo kołdra tak jakby wisi w powietrzu i nie otula dokładnie małej. Kocyk lepiej się sprawdził.

Gość miła jak zawsze
Ja mam ołdra 100x135, poduszka płaska 40x60. Mała spała na początku w rożku i pod kocem (mi z rożka sie wysuwala), teraz juz pod kołdrą a od niedawna i na poduszcze ma 3 msc. Nie odkrywa sie ani niczego sobie nie zaciaga na buzie;)

Gość gość
Starszy syn urodzi się w styczniu.. najpierw rożek, ale krótko, bo nie znosił być zawijany, potem rożek rozłożony.. akurat zima była, rozmiar rozłożonego rożka odpowiedni, wiosną kocyk, latem akurat było gorąco to flanelka.. później śpiworki, kołdra (oczywiście 60x120) jakoś około 11 miesiąca (grudzień). Tak mi się wydaje.. może i później.. Gdy miał 2 lata (jakoś w okolicach urodzin) przeniosłam go do większego łóżka (70x140), żeby zwolnić łóżeczka dla mającego się urodzić za jakiś czas młodszego dziecka. Na początku używał swojej kołdry, ale szybko kupiłam mu większą 100x135. Teraz ma 3 lata i oczywiście nadal pod nią śpi. Młodszy ma 8,5 miesiąca. Od około 1,5 miesiąca śpi pod kołdrą 60x120. Gdyby była inna pora roku to kołdry by jeszcze nie dostał. My z mężem śpimy pod kołdrami 140x200 (każdy ma swoją).

Gość mama Lidki
Dziękuję za odpowiedzi. Zdecydowałam kupić kołderkę 100x135, i całą dalszą pościel już w tym rozmiarze.

Gość neska3
Pościel z jakiego materiału wybieracie? Ja od pewnego czasu szyję dzieciom pościel z bawełny i minki. Materiały znajduję na https://www.pickandcraft.pl/ i w wolnej chwili bawię się w szycie pościeli.