Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

AZS, czy tylko pielęgnacja

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie odnośnie AZS - wiem, że trzeba kupować specjalne kosmetyki i bardzo często nawilżać skórę dziecka. A czy oprócz tego stosuje się jakieś leki? Dopiero wybieramy się do alergologa, więc dla nas to na razie nowość :(

Gość gość
A masz pewność, że to AZS?? Mój syn ma 8,5 miesiąca... od początku jakieś tam problemy ze skórą były.. a to sucha na klatce, a to zbyt sucha przed i za uszami.. a to zaczerwienienia w zgięciach łokci, a to jakieś takie chropowate coś na przedramionach itp. Ale np. żadnego świądu itp. Ciągle coś.. gdy był młodszy to zużyłam 1 butelkę emolium do kąpieli.. niby było ok.. potem wróciło i gorzej trochę.. Lakarka na początku nie zwracała uwagi,, smarowałam różnymi rzeczami, zasypywałam... w końcu mówi, że to może AZS.. dała skierowanie do dermatologa i alergologa. Dermatolog powiedziała, że może i to być to, ale przy tak małym dziecku to nic nie wiadomo, może minąć.. stwierdziła, że na razie tylko pielęgnacja, smarowanie po kąpieli itp. W piątek mieliśmy testy u alergologa- nie wyszło żadne uczulenie, ALE lekarka sobie wymyśliła, żeby np. na 3 tygodnie zmienić mleko na HA, kaszki robić na tym mleku, wyeliminować inny nabiał, cytrusy oraz jajko :-/ Nie wiem.. na razie się w to nie zaczęlismy bawić. Dziś mam wizytę z małym u dermatologa. Zapytam, czy rzeczywiście robić tę próbę z odstawieniem tych produktów.. Alergolog powiedziała też, że jeśli dermatolog sobie "zażyczy", to mamy wrócić i będą robić testy z krwi. A według mnie dziecko ma po prostu bardzo, bardzo wrażliwą skórę.. szybko się odparza (np. jak ulewał to na klatce od mokrej bluzki szybko się tam coś pojawiało, szyja się odparzała itp).. być może też szkodzi mu np. proszek do prania. U nas nikt w rodzinie nie miał stwierdzonej żadnej alergii pokarmowej (dziadkowie, my rodzice i nasze rodzeństwo), starszy syn też bez alergii.. Na razie ma być pielęgnacja.. kupiłam znów butelkę emolium do kąpieli.. Ja mam nadzieję, że jak będzie cieplej i synek nie będzie musiał nosić w domu długiego rękawa, to mu to przejdzie.

Gość gość
a ja mam własnie problem u 2,5 ltaka. Nagle pojawiła mu się w zgięciach kolan taka czerwona wysypka, niby nie duża - takie krostki czerwone. Też miał taką atopową skórę od urodzenia, dermatolodzy, alergolodzy itp. Już było wszystko ok, a teraz się zastanawiam czy mu skaza białkowa nie wyszła.

Gość gość
oprocz dobrvch emolientow (my stosujemy Latopic emulsje i krem) warto zastosowac tez kuracje probiotykiem na alergie Latopic, ktora przynosi bardzo dobre efekty w lagodzeniu objawow alegii, u nas po 3 miesiecznej kuracji probiotykiem i emolientami skora dziecka wygladala duzo lepiej, byla znacznie mniej podrazniona, nie tak przesuszona i mniej swedzaca! to dla nas bardzo duzo

Gość gość
Jak zmiany na skórze są rozległe, to lekarza pewnie przepisze maści sterydowe. Emolienty musisz stosować codziennie, jak również codziennie natłuszczać nimi skórę dziecka. Kup Dermaveel - krem bez sterydów, który rzeczywiście leczy skórę.

Gość gość
Te specjalne produkty, czyli po prostu emolienty to nieodłączny element pielęgnacji atopika. Mojemu synowi wyszły takie wielkie plamy na brzuchu, że emolienty nie pomagają, tylko dermaveel. Pech chce, że się skończył i muszę iść do apteki po kolejne opakowanie :/

Gość Migea
O lekach zdecyduje lekarz, z reszta one i tak z reguły są na recepte. To co możesz zrobic sama to nawilżać skóre, u mojego dziecka stosuje emolienty z serii Laopic, są bardzo dobrze skomponowane, działają na wielu płaszczyznach, nawilzają, natłuszczaja, regenerują warstwe lipidowa naskóra, chronia przed gronkowcem i wiele innych pozytywnych oddziaływan na skóre. Jesli lekarz stwierdzi azs lub skaze białkowa możesz samodzielnie właczyc probiotyk Latopic, wspiera bariere ochronna, utrudnia przenikanie alergenów.

Gość Milka798
zalezy co wywołało azs. jesli skaza bialkowa to polecam latopic, stosuje sie 3 miesiace do jedzenia ja dawalam, a z kosmetyków to spróbuj Balneum, na serio jeszcze lepsze mi się nie trafiły, mówię o całej serii dla dzieci. Leku na azs nie ma, bo leczyc powinno się przyczynę jego powstawania

Gość gość
Moja coreczka cierpi na Azs o ciezkim przebiegu. Na stale uzywam mediderm a przy zaostrzeniu a potrafi ono objawiac sie duzymi ranami ropnymi na calym ciele. Tak ze az ciuszki sie przyklejaja. To wszystko sie papra przenosi niby goi za chwile znowu krew z ropa i wtedy pomaga tylko antybiotyk doustny taki co w danej chwili przepisze lekarz a te wszystkie rany przemywam rivanolem i smaruje mascia triderm( na recepte) i kapiel w nadmanganianie potasu, ale to dla odkazenia on dziala sciagajaco., i wysuszajaco wiec przy zwyklym przebiegu azs natluszczam madidermem. Dobry jest tez oilatum.

Gość gość
A i dodam ze podstawa jest dieta. Na testach nie wyszlo nic. A jednak szkodzi jej nabial jajko kurze czekolada truskawki cytrusy. I to zauwazylam sama. Skora tez gorzej wyglada przy infekcjach.

Gość gość
Jeżeli dziecko jest starsze sprawdzcie czy przypadkiem nie jest słabe zakwaszenie żołądka. Poczytajcie trochę o tym. U mnie jak ręką odjął. Tylko dziecko musi być już "świadome" czyli niemowlakowi ciężko sprawdzić zakwaszenie.

Gość gość
Córka ma okresowo wysypki na nóżkach latopic przy pierwszym razie zadziałał super saszetki doustne dwa miesiące spokój przez kilka następnych teraz już tak super nie działa czeka nas opóźnione szczepienie mmr nie wiem czy szczepic po szczepieniach też się często pogarsza .

Gość gość
A co ma piernik do wiatraka? ZAKWASZENIE ŻOŁĄDKA u dziecka, a AZS? Proszę, nie osłabiaj mnie i innych!!! U mojej córki dermatolog przepisała sterydowy Elitasone :/ Innego wyjścia nie mamy. Muszę smarować raz dziennie przez 3-4 dni, później przeskakujemy na Dermaveel i normalne emolienty.

Gość gość
Nie mam zamiaru osłabiać nikogo. Ile można smarować sterydami? Sterydy mają ogromne skutki uboczne. A już odchodząc od sterydów. Azs to tylko objaw zaburzeń w organizmie. Pytałaś skąd pojawia się azs? Nie chodzi o to, żeby leczyć objaw. Jeżeli to znowu wraca to znaczy, że w organizmie są nieprawidłowości. Azs to objaw np.jakiś toksyn, które znajdują się w organizmie. Już tłumaczę organizm, który nie ma wlaściwego zakwaszenia organizmu nie jest w stanie strawić pożywienia, które dostarczamy. Dotyczy to również mm czy mleka matki. Niektóre niemowlaki rodzą się już z nieprawidłowo niezakwaszonym żołądkiem. Jedna sprawa, że do organizmu nie dostarczamy odpowiednich srodków odżywyczych. Druga sprawa niewłaściwe rozłożone środki, które dostaną się do krwi są rozpoznawane przez układ immunologiczny jako "intruza" i niszczone. Stąd często występują wysypki, uczulenia itd. Nie chcę stwierdzić, że azs u każdego to powód powyżej. Ale czy lekarz robił szereg badań krwi? Nie chodzi mi o podstawowe. Ale o bardziej szczegółowe stwierdzające, że organizmowie nie brakuje np. witaminy k. Bo brak witamin to w dużej mierze efekt braku zakwaszenia żołądka. Nie mylić z zakwaszeniem organizmu, które nie jest dobry. Mam nadzieje, że komuś pomogłam.

Gość gość
Czasami sterydy to mniejsze zło, naprawdę. Sterydy stosowane na skórę nie mają tak silnego działania jak te w tabletkach. Są terapie, które bez sterydów nie mogą się obejść, np. chemoimmunoterapia w przebiegu chłoniaków nieziarniczych, gdzie Encorton w końskich dawkach jest składową całej terapii. Tak więc nie generalizujmy i nie demonizujmy sterydów :) Czy jest sens smarować kremem Dermaveel miejsca zaleczone? Mam AZS, chwilowo w uśpieniu :)

Gość sprytka
U nas sprawdziła się u synka seria Eloderm. Pod kontrolą dermatologa testowalismy różne produkty dostępne w aptekach i tylko to okazało się skuteczne. Świetnie łagodzi świąd i pomaga zregenerowac naskórek. Do tego nie są drogie co jest tez ich plusem. Jak nie próbowaliście to ja i synke polecamy.

Gość gość
Miejsca zaleczone są w reguły narażone na podrażnienia, w tych miejscach skóra jest cieńsza i bardziej delikatna/wrażliwa. Smarowanie ich Dermaveel wydaje się być rozsądne :)

Gość gość
Moje dziecko przy rozpoznaniu AZS dostało leki przeciwalergiczne i sterydy do nebulizacji Nebbud. Do tego maści ze sterydami. Jak skóra się wygoiła dostaliśmy zalecenie stosowania przynajmniej 2 razy dziennie emolientów, a na miejsca zmienione chorobowo stosujemy wspomniany krem Darmaveel.

Jeżeli jest AZS, to trzeba bardzo uważać przy codziennej pielęgnacji - nie powinno stosować się zbyt wielu kosmetyków, a emolienty, które natłuszczą i nawilżą skórę. Polecam Eloderm, bez parabenów, barwników i z dużą ilością składników nawilżających i natłuszczających. Można sobie poczytać http://www.eloderm.pl/

Gość lendredona
A od jakiego wieku ten Eloderm można stosować?

Gość gość
Nie wiem jak ten jakiś eloderm, ale większosć emolientów można stosować od pierwszych dni życia dziecka. Wspomniany Dermaveel również można stosować już u maleńkiego dziecka.

Gość gość
a ja mysle ze dobrze wymienic sie doswiadczeniem, ja nie mam wsrod znajomych dzieci z problemami atopowymi, wiec jedynie na forach moge porozmawiac na ten temat, my od dluzszegoczasu stosujemy emolienty Latopic i jestem na prawde zadowolona, bo dzieki temu na razie nie musze uzywac masci sterydowych, maly nie lapie juz gronkowca i jego skora wyglada duzo lepiej, lekarze mowia ze to wlasnie dzeiki naszym emolientom, wiec mamy próbujcie

Gość gość
Tego typu za przeproszeniem chamy trollują na kilku forach internetowych, bo wszędzie zamieszczają te same obraźliwe wpisy. Nie warto na nich zwracać uwagi! Btw. ktoś z Was słyszał o darmowej aplikacji na telefon Dermaveel? Przedwczoraj kupowałam w aptece krem i na ulotce pisało o owej aplikacji.

Gość gość
U córeczki pomogła emulsja do kąpieli i krem z serii latopic. Emulsja nawilża i nie pozostawia tłustego nalotu na skórze. Krem szybko likwiduje swędzenie, łagodzi podrażnioną skórę i regeneruje. Te produkty kupisz w aptece, nie są drogie.

Wszystko zależy od stanu skóry. Jednak jeżeli dbasz o odpowiednie nawilżenie i skóra wygląda dobrze (bez zmian chorobowych), to nie ma potrzeby przyjmowania leków. W większości przypadków staranna pielęgnacja wystarcza.