Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość Żengruubel

czym się różni hotel od hostelu?

Polecane posty

Gość gość Żengruubel

Wiecie? Czy nie wiecie?

Gość gość
Czymś na pewno się przecież różni

Gość gość
W hotelu mozesz p******** a w hostelu to ciebie ****aja :D

Gość gość
Nie wiem czym się różni nie mam pojęcia

Gość gość
Odpiszcie

Gość gość
Gugiel gryzie? HOSTEL – tanie miejsce tymczasowego zakwaterowania o standardzie różniącym się od hotelu głównie liczbą miejsc w pokojach, łóżkami piętrowymi i współdzieleniem części wyposażenia oraz pomieszczeń przeznaczonych dla gości (np. wspólna kuchnia i łazienka). Najczęstszymi gośćmi w hostelach są studenci i osoby uczące się z różnych krajów. Charakterystyczne dla hostelu jest wynajmowanie łóżka, a nie pokoju. Pokoje w hostelach to najczęściej pokoje wieloosobowe, mogą być przeznaczone dla obu płci, męskie lub żeńskie. W hostelach można znaleźć także pokoje indywidualne: 1-, 2-, 3-osobowe. Cena pokoju wzrasta, jeśli znajduje się w nim łazienka, w innym wypadku łazienka jest współdzielona i znajduje się blisko pokoju. Ceny hosteli są jednak niższe niż ceny hoteli. Polskie hostele na ogół nie odbiegają standardem od spotykanych w Europie Zachodniej, są natomiast tańsze. Obowiązujący niepisany standard hostelowy to: darmowy internet (o ile jest dostępny), , pokój wspólny dla gości (najczęściej z telewizorem) oraz otwarta całą dobę recepcja. Hostele istnieją praktycznie na całym świecie, są bardzo popularną alternatywą dla hoteli.

Gość gość
Odpiszcie mi na tym forum proszę was o to

Gość gość
Hotele są na dłuższe pobyty, masz wyzywienie i są bardziej ekskluzywne, np. http://manorhotel.pl/. A w hostelach to się przeważnie nocuje jedna, dwie noce. I zupełnie inny komfort jest. Nie ma możliwości nocowania samemu tylko w kilkuosobowych pokojach.

Gość gość
Tez mi się tak wydaje. Hotele, jak na przykład http://www.hotelsleep.pl/ dają lepsze warunki, w hostelach jest jak w bursach szkolnych - duże sale, jedna łazienka na kilka pokojów itd. Bardziej spartańskie warunki.

Gość gość
tak jak ci napisali. w hotelu wynajmujesza pokój a w hostelu masz dormy w których jest często nawet po kilkanaście piętrowych łóżek i wynajmujesz łóżko. łazienka w hostelu jest na ogół wspólna dla całego hostelu albo piętra, dostępna z korytarza. w hostelu nie masz prywatności, spisz w jednym dormie z wieloma obcymi osobami, na ogół nie ma w pokoju żadnych szafek, zdarza sie że jest jakis stół ale też rzadko. hostele z reguły nie oferują żadnych posiłków, jest dostępna kuchnia w której wszyscy sobie gotują, w dormach nie ma na ogół telewizji, telewizor jest na ogół jeden w dostępnym dla wszystkich pomieszczeniu "rozrywkowym".

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców Paryż to wieś w powiecie namysłowskim w gminie namysłów

Bardzo dobry artykuł o hotelach i restauracjach: www.wykop.pl/link/2988837/przewodnik-michelin-poznajcie-tajemnice-najlepszych-hoteli-i-restauracji/

Gość gość
Hotel, to wiadomo, wynajmujesz pokój jedno, dwuosobowy i jesteś w pojedynkę lub we dwójkę zależnie od życzenia. W hostelu natomiast są pokoje wieloosobowe i dzielisz pokój wspólnie z obcymi klientami.

Gość gość
w hotelu masz wyzszy standard, sa gwiazdki itp. w hostelu zazwyczaj mozna tylko wykupic nocleg a w hotelu mozna korzystac tez z innych atrakcji, basenow, spa itd. ja w temacie hotelu uwielbiam jezdzic do jaworowego dworu pod warszawa, niesamowite miejsce

Gość gość
Dla mnie hostel to prawie jak akademik, często to są wieloosobowe pokoiki gdzie łazienka może być wspólna na piętro, po drugie hotel musi spełniać już wyższe wymogi jak dobrze kojarzę. No i większy prestiż już jednak. Pamiętam jak nocowałam w pokojach, apartamentach i hostelach w Krakowie (http://www.apartmentcracow.com/pl/) no to różnica była znaczna niestety zarówno cenowo jak i jakościowo nie ma co porównywać. Aczkolwiek teraz hostele starają sie dorównać wizualnie hotelom :)

Gość gość
Jako studentka korzystam z hosteli głównie ze względu na ceny. Za małą kwotę mogę podróżować i wiele zwiedzić, mieć co wspominać.... Dlatego teraz kiedy muszę zatrzymać się w Gliwicach również szukam hostelu. Niestety chyba jeszcze nie wiele hosteli w Polsce. Bo jedyny jaki w Gliwicach znalazłam to tenhttp://www.hostelmalinowski.pl/index.html może ktoś z czytelników nocował tam i mógłby podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami.

Gość gość
W praktyce to najczęściej standardem, a przede wszystkim regulacjami prawnymi jak choćby odpowiedzialnością za bagaż zostawiony w pokoju, roszczeniami w związku z niedopełnieniem warunków itp.

Gość gość
i na pewno hostel jest tańszy i recepcji jako takiej nie ma. zobaczcie sami: www.book-poster.pl/uslugi/recepcja-w-hotelu/

Gość kajja

Wiecie co ja znam hostel, który wcale za wiele się nie różni od hotelu. W hostel Umed mają bardzo fajne pokoje, klimatyzowane, do tego kawa z ekspresu na recepcji! Ciekawą i dobrze zagospodarowaną i wyposażoną kuchnie, gdzie można samemu robić posiłki. Zobaczcie sobie zdjęcia w internecie, według mnie wygląda to super!