Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

odpieluchowanie

Polecane posty

Gość gość

moj synek ma 2 latka i 7 miesięcy i od tygodnia staramy sie oduczyc go sikania w pieluche. problem w tym, ze na poczatku wogole przestał siadac na nocnik. teraz nawet jak siadzie nic nie zrobi. poprawilo sie o tyle ze jak zleje sie w spodnie to leci do mnie i zgłasza ze sie zsikał. jakieś rady? jak to przyspieszyc? jestem juz tym zalamana. wczesniej probowalam go odpieluchowac w wakacje ale sie poddałam... poradzicie cos?

Gość gość
A może od razu go na sedes wsadź? Moja tak miała, nocnikiem w ogóle nie była zainteresowana. Ale jak jej pokazałam nakładkę na sedes, spłuczkę, papier toalet w kwiatki, od razu zaczęła prosić, że mam ją zamknąć w łazience, sama robiła siku, zsuwała się z kibelka i sama podcierała sobie pupę cała szczęśliwa.

Gość gość
mamy nakładkę ale jak tylko go sadzam to ucieka :/

Gość gość
U mnie podzialalo spłukiwanie samodzielne wody i pryskanie brisem w nagrodę :)

Gość gość
Ja postawiłam nocnik prawie na środku pokoju i nie zwracałam na niego uwagi, nie zachęcałam, nie pytałam czy córka chce siku. Pod koniec dnia sama na niego usiadła i zrobiła co trzeba (w spodniach, ale zrobiła). Tak było jeszcze kilkanaście razy (nie dawała sobie zdjąć ubrania), ale nigdzie oprocz nocnika nie sikala. Chyba po trzech dniach zrozumiała, że sikanie w spodnie na nocniku jest bez sensu i od tej pory robi to tak jak trzeba.

Gość aqwe
Mój synek jak miał ok dwóch lat usiadł na gracjący nocnik, zrobił siku i.... strasznie się wystraszył melodyjki, która rozbrzmiała. Od tej pory unikał go jak ognia :) Po jakimś czasie jak byliśmy w domu to chodził bez pampersa, a ja często pytałam czy chce siusiu i oczywiście jeśli zgodził się usiąść na nocnik i udało mu się coś zrobić to były oklaski i zachwyty, a maluch wielce dumny z siebie. Gorzej było z kupą i robił w pampersa lekko ponad trzy lata. W tym przypadku sprawdziły się nagrody za kupę w nocniku :) Każde dziecko jest inne i potrzebuje swojego czasu w różnych kwestiach.

Gość gość
Przegapiłas najlepszy czas-lato. Moja corka jest w wieku Twojego syna i nie robi w pampersa od maja-w domu a pozniej od czerwca zaczęła sygnalizować na dworze. Zakładam na noc ale czesto jests suchy. Próbowałam z nocnikiem na wszystkie sposoby bo niestety siadać nie chciała na niego. Kilka razy ja zabawilam tak ze siedziała na tym nocniku i sie zasilała-wtedy zrozumiała co to siku (miała 1,5 roku) następnie łapałam grubsze sprawy a ze w charakterystyczny sposob robiła to problemu nie bylo-wtedy zobaczyła co to i czesto ja sadzałam tak sobie. Umiała zrobic ale problem było zasygnalizować-utrzymać i zdążyć. Pozniej juz odstępy miedzy sikaniem były większe bo pamresy były suche i dawałam jej nagrodę jak zrobiła na nocnik. Ciagle jej przypominałam czy jej sie nie chce i wyrobił sie jej nawyk.

Gość gość
Mój syn rownież ma 2 lata i 7 m-cy, od czerwca jest bez pieluchy. Wcześniej korzystał z nocnika tylko, gdy udało mi się złapać siusiu, sam nie sygnalizował siku, a kupę za każdym razem robił w pampersa. Nadszedł po prostu dzień, gdy wkurzyłam się i rano zakomunikowałam synkowi, ze jest już duży, będzie nosił majteczki i korzystał z nocnika. Koniec z pampersami w dzień. Pierwszego dnia kilka razy zsiusial się w majtki i obserwował co się dzieje, a gdy orientował się, ze sika wstrzymywał. Drugiego i trzeciego dnia nie wołał ale tez nie sikał w majteczki, pilnowalam by załatwił siku do nocnika. Od 4 dnia zaczął wołać i uwierz mi od tego czasu nie było żadnej wpadki. Mało tego od pierwszego dnia przesypia noce bez sikania. Na początku spał w pieluchomajtkach na wszelki wypadek. I co jeszcze, na spacery od początku zakładałam majteczki. I udało mi się odpieluchowac syna mając pod opieka jeszcze 5 miesięczna córkę.

Gość gość
Mój syn ma 13 miesięcy i planowałam pozbyć się pieluch w wakacje ale po przeczytaniu wcześniejszych postów zastanawiam się czy to nie za wcześnie . Czy odpieluchowanie 18-20 miesięcznego dziecka ma szanse powodzenia ?

Gość gość
Ja sadzałam przed telewizorem na bajce- może niezbyt wychowawcze, ale zależało mi aby syn po prostu wysiedział jak najdłużej,nasikał do tego nocnika i zrozumiał o co chodzi. Po kilku razach widziałam, że kuma. Sadzałam go przede wszystkim w takich momentach, kiedy wiadomo, że na pewno zrobi- czyli po przebudzeniu i po drzemce. W następnych dniach puściłam bez pampersa i o dziwo jak mu się zachciało to wołał, że mam mu ubrać pampersa. Nie zsikał się ot tak. Kazałam usiąść na nocnik i po kilku dniach było po sprawie. Miał równo dwa lata i był to styczeń. Po prostu zauważyłam, że wtedy byl gotowy na naukę.

Gość gość
Mozna odpieluchowac 18 miesieczne dziecko, moja córka od 15 miesiaca chodzi bez pampersa ale zdarzaly sie jeszcze wpadki. Od 18 miesiaca wlasnie bez mokrych niespodzianek

Gość gość
Musisz sie zawziąc. Moja ma 2l3m od miesiąca bez pieluchy:) zawziełam sie na nowy rok:) od 1 stycznia zaczełam ją pytac co 30 minut czy chce siku. Oczywiście pieluche zdejmowalam-zakładałam tylko na spacer i na noc. Po 2-3 dniach zaczela robić jak trafiłam akurat i ją wysadziłam po 8śmiu zaczela wołać:) teraz mamy 25 stycznia a pielucha po nocy jest sucha w większości i rano biegnie ze swojego pokoju do nas ,przy łóżku stoi nocnik i od razu siku robi:) dwa razy zsikała sie na łóżko -mam gruba narzute to poszła do prania i łózko nie ucierpiało prawie-zdjełam dywan bo podłoga z 10 razy była moka- przez pierwsze kilka dni codziennie 3 pary spodni do przebiórki +majtki i skarpety-czasem nawet i koszulka jakos dołem poszła. aha i moja córka bardzo ucieszyła sie z majteczek. Kupilismy z 15 par różnych czerwone żółte w kropki w misie w serduszka itp i codziennie sama wybiera które chce:) aha. Niedawno zakładalam topik tutaj, pisałam ze juz mam dość i czy nie odpuścic. Ale usłyszałam troche slów wsparcia nie odpuściłam i mam już dużą dziewczynke:)

Gość Szuflada_wspomnien
Hej.. Moje dziecko ma 2 lata i 10 miesięcy.. I nie chce Słyszeć o majtkach, sikaniu do nośnika, na toaletę, na stojąco itd. Kiedy próbowaliśmy go przekonać to skończyło się na wizytach u lekarzach no przestał sikac w ogóle..Jak miał 10 miesięcy siedział na nocniku.. Nie wiele robił ale siedział.. A teraz tak jakby się strasznie wstydził. Najgorsze ze mam takie godziny pracy ze wychodzę o 9 i przychodzę po 18 :( już nie wiem jak mam go przekonać.. :(

Gość gość
Jakbyś go nie sądziła na nocniku w wieku 10 miesięcy to pewnie już dawno byłby bez pieluchy.

Gość gość
Bzdura. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Oboje synowie soadali na nocnik w wieku 7-8 mscy. Oboje tuż po roczku robili kupkę tylko na nocnik- sygnalizowali. Ale z siku gorzej. Oboje bez pieluchy w wieku 18 mscy. Jeden z nich załapał w tydzień, drugi jeszcze przez rok miał wpadki przynajmniej raz dziennie

Gość Szuflada_wspomnien
"Jakbym jakbym.. " ale on siedział.. I bawił się klockami na stoliku obok.. Kilka miesięcy.. trzy lub cztery a potem nie chciał i nie zmuszalismy. W momencie jak skończył dwa lata próbowaliśmy od początku i potem zaczął się problem z sikaniem. Odpusvilismy a teraz zwyczajnie się wstydzi tylko nie wiem co mogę z tym zrobić dalej..

Gość gość
Moja córka ma 2latka i 1 mies. Już od 1.5 mies. siusia i robi kupę raz na nocnik, raz na kibelek. Zależy gdzie chce. sygnalizuje potrzeby. Oczywiście zdarzają się wpadki- to normalne. Na noc i na spacer zakładam jeszcze pampers.

Gość wifigdańsk
postaw nocnik w pokoju na dobrym widoku (ktos wspominał ze nocnik stał na srodku pokoju i dobrze,ja jednak nie stawiam nic na srodku pokoju bo moja csem ma koslawe nogi :) i akurat o tą rzecz się potyka-jakby nie mogla rzejsc obok:) ale u na sstał pod łozeczkiem trochę wysunięty zeby dziecko wiedziało ze jest). i wyrzuc wszystkie pampersy.

Gość gość
Ja zaczęłam odpieluchowywac jak miał 2 i 3 miesiące. Maj to był, ciepło. Nie chciał patrzeć nawet na nocnik, darl się. Przyszedł do niego kolega, który robił na ubikacje. Synek po jego wyjściu sam wziął nocnik i wyrzucil mnie z łazienki. Potem poszedł z nim do kuchni, na przedpokój, potem do pokoju swojego. Zrobił. Pierwszy raz usiadł z zamiarem ze zrobi. Nie założyłam już mu pieluchy. Pamiętam nazajęcia do logopedy ze strachem autobusem jechałam, czy mi się nie posika. Jednak do wrzesnia zdarzały się wpadki - raz mówił, raz nie, sama wysadzalam, mówił że nie chce a za minutę majty mokre itp. Kupka trochę dłużej była. Też próbowałam nagrody dawać. Poszedł do przedszkola - na pierwszy dzien przyszykowalam pięć par majtek i gaci. Nie było wpadki. Co jakiś czas jednak mus się zdarzala. W końcu w listopadzie wzięłam i wydrukowalam instrukcje sikania. Na obrazkach - każdy etap po kolei. Jak już załóżmy podniósł deskę i ściganal majtki odpowiedni rysunek wzial i przekleil na drugą stronę ( rzepy) tak mu się te rzepy spodobaly że ciągle sciemnial że chce siku. Tyle że, u niego to było to, że zapominam już potem ze ma majtki ściągnąć, bo wiedział że chce siku( także po to ta instrukcja). Mamy koniec stycznia, nie pamietam wpadki dawno już. Czasem zdarzy mu się brudnego baka puścić. Od początku jak ubrakam majtki nie ubralam pieluchy już. W nocy od maja wpadek w trakcie snu były dwie plus jedna w przedszkolu

Gość gość
moja ma 2,5 roku i też nie chce. całe lato (jestem nauczycielem) próbowałam ją odpieluchować, miala wtedy rok i 10 mieś. obsikiwała mi wszystko równo przez 2 miesiące. nie przeszkadza jej chodzenie z mokrymi gaciami. stosowałam różne metody, nagrody, sikanie na bajkach, pytanie co pół godziny - mówi nie chce, a za 3 min mokre gacie. jedyne czego się nauczyła to kupy - od początku grudnia prawie każda jest na nocnik. rano jak wstanie też się wysika, ale czasem długo siedzi, nawet poł godziny. gdy zaczyna coś robić, zabawa, książeczki, bajka, zapomina i sika gdzie popadnie :/

Gość gość
Mój syn ma rok i 10 msc i od 3 msc jest bez pampersa. Od miesiąca już nawet w nocy. Ale on sam od siebie chciał siadać. U nas dużo też pomogli samodzielne spłukiwania,sadzenie na nocnik misia. Był etap,ze robił już jakieś dwa tygodnie ale się trochę cofnął i znowu sikal po majtkach ale to trwało tylko kilka dni. Chyba zrozumiał,ze lepiej mieć suche majtki. Teraz już nawet sam zdejmuje jakieś luzniejsze ubranie gdy chce siku

Gość Szuflada_wspomnien
Ale Wam Zazdroszczę.. Czeka mnie tydzień urlopu żeby z młodym trochę bardziej posiedzieć.. Z tą instrukcja ba pewno spróbuję - dzięki! Mam nadzieję że to będzie strzał w dziesiątkę ;-)