Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paulinka1999

Hej prosze pomocy ??

Polecane posty

Gość Paulinka1999

Dziewczyny od 15do dzisiaj mam dni płodne no i kochałam się z chłopakiem przez wszystkie dni płodne i dzisiaj zrobiłam test i wyszła jedna niewiem co otym myśleć czy jeszcze za szybko na test ??

Gość gość
Test sie wykonuje najwcześniej w dniu spodziewanej miesiączki. Są na rynku również testy wykrywające ciążę wcześniej, ale też są dużo mniej wiarygodne. 10 dni miałaś dni płodne? Jak to obliczyłaś?

Gość Paulinka1999
Na internecie kalendarz dni płodnych okres mniałam 05.01.2016 długość cyklu 31 dni

Gość Paulinka1999
11Dni płodnych dzisiaj jest ostatni dzień

Gość gość
Na test z moczu za wcześnie. Z krwi chyba wczesniej ciążę wykrywa.

Gość gość
No ale, skoro wiedziałaś, ze to dni płodne, to dlaczego sie nie zabezpieczyliście???

Gość gość
Przede wszystkim nie wyliczaj dni płodnych z kalendarzyków. Dni płodne się obserwuje na podstawie śluzu, szyjki macicy, temperatury a najlepiej wszystkiego na raz. Na test zdecydowanie za wcześnie. Żeby doszło do samego zagnieżdżenia to trzeba przynajmniej 6 dni od połączenia komórki jajowej z plemnikiem żeby sie przedarła przez jajowód i zagnieździła. Zazwyczaj to jest 6 do 12 dni po owulacji (tak dla ścisłości mam na myśli faktyczną owulację a nie wyliczoną kalendarzykiem). Dopiero od paru dni po zagnieżdżeniu nawet najbardziej czuły test może wykryć (najczulsze testy dostępne na rynku chyba wykrywają najwcześniej w 6 dniu ciąży czyli po tym zagnieżdżaniu, tu mogę się mylić bo od 2 lat nie jestem na bieżąco z tym co jest na rynku), dlatego najlepiej jest i tak spokojnie doczekać do miesiączki i w razie jej nie pojawienia sie testować. Za wczesnie też nie ma co robić testów bo nawet jak dojdzie do zagnieżdżenia to spory odsetek się nie przyjmuje i kończy wraz z miesiączką. Jak nie wiesz kiedy testować to 3 tygodnie po stosunku już powinien być pewny wynik.

Gość gość
może chciała zajść. ale wtedy częstotliwość współżycia nie sprzyja, bo plemniki nie maja szans się rozwijać.

Gość gość
Bardzo "ostrożny" ten Twoj kalendarz ;) Generalnie zakłada sie, ze skoro owulacja wypada jednego dnia (Np.14 dc), to dwa dni sąsiednie dodajemy do tego (juz mamy 3 dni płodne) plus po dwie doby na średni czas przeżycia plemników w drogach rodnych kobiety, czyli 3 plus 2 razy 2 łącznie 7... Hm... Ale moze lepiej dolozyc jeszcze po dwa dni na ewentualne przesunięcia owulacji. Tylko z kalendarzyka korzystasz, czy umiesz tez obserwować śluz, mierzysz temperaturę? Jesli korzystasz tylko z naturalnych metod, to lepiej rob to dobrze. Sam kalendarzyk nazywany jest "watykańską ruletką";)

Gość Paulinka1999
Staramy się z narzyczonym o dzidziusia :-) czytałam na necie że właśnie częste współrzycie daje większą szansę na zajście :-)

Gość gość
A kiedy ślub (skoro to narzeczony)? Nie lepiej poczekać? Chyba, że. lubisz ślubne suknie ciążowe ;) Co do planowania ciąży - nie lepiej zacząć od wizyty i ginekologa? Wszystko Ci wyjaśni i pomoże ustalić, kiedy masz owulację.

Gość gość
Częste współżycie zmniejsza szanse na zapłodnienie. Plemniki potrzebują przynajmniej od 48 do 72 godzin na to żeby się wytworzyć i rozwinąć. Przy codziennym seksie w dni płodne, jak już dojdzie do tej owulacji to facet pewnie już strzela samymi ślepakami. Powinno sie uprawiać seks przynajmniej co dwa dni, a najlepiej wyczekać do owulacji, ale jak nie wiesz kiedy ją masz to co dwa dni bo można przegapić.

Gość Paulinka1999
26Lutego ide na wizyte do ginekologa . Ślub będzie we wakacje :-) . Gadałam z lekarzem i powiedział że częste współrzycie daje lepszą szansę to niewiem co mam myśleć :-)

Gość gość
A powiedział jak częste? Dla niektórych często to jest 3 razy dziennie a dla niektórych 2 razy w tygodniu. A tak serio to naprawdę chcesz brać ślub w ciąży? Wiem że niektóre dziewczyny czują się dobrze, ale niektóre wręcz przeciwnie. Ja teraz jestem w ciąży i mimo że do tej pory byłam wysportowana i choroby też się mnie nie imają to w ciąży czuję się ciągle zmęczona i cały czas mi słabo i nie dobrze że nawet wyjście z domu czasami jest wyzwaniem.

Gość Paulinka1999
Mi to nie robi różnicy ważne żebym była szczęśliwa

Gość Paulinka1999
Hej a mam jeszcze pytanie bo ide do ginekologa i czy na USG wyjdzie czy jestem czy nie czy za szybko czy mam poprosić o badanie na krew . Boje się bardzo bo niedawno byłam w szpitalu i podejrzewają umnie tarczyce niedoczyność a babcia mnie przestraszyła że przy tej chorobie nie można mnieć dzieci albo trudno zajść aż sie popłakałam :-( a czy ktoś wie jak się starać przy tej chorobie prosze o pomoc :-(

Gość gość
USG wychodzi najwcześniej w 6-8 tygodnia ciąży i to tylko takie dopochwowe. A takie zwykłe to nie wiem kiedy wychodzi. W każdym razie mi na pierwsze USG kazali przyjść w 12 tygodniu. Badanie krwi możesz sobie sama zrobić prywatnie. Lekarze z tego co wiem to przepisują tylko jak jest ciąża potwierdzona przynajmniej pozytywnym testem ciążowym i to też nie zawsze. To że podejrzewają to jeszcze nie znaczy że to masz. Poza tym nie warto się martwić na zapas. Moja babcia tez miała niedoczynność i miała troje dzieci. Fakt starała się 3 lata ale głównie dlatego że dziadek przez 2 lata był w wojsku. Powiem ci że nie warto się spinać. Powinniście z narzeczonym przegadać sprawę i pomyśleć też o alternatywach co będzie jak nie będzie dzieci. Powiem ci z własnego doświadczenia, przez pewien czas miałam tak że myślałam o tym dziecku tyle, że nawet seks mi obrzydł (ale tylko na jakiś czas). Ciągle myślałam że lata lecą i komu ja mieszkanie przepisze i takie tam głupoty i miałam doła przy kolejnej miesiączce. W parę miesięcy po tym jak mieliśmy taka rozmowę i zajęliśmy się czym innym to ciąża spadła na mnie jako totalne zaskoczenie, a seks w tamtym pamiętnym miesiącu mieliśmy dosłownie dwa razy bo mąż pracuje na doby i ja wyjeżdżałam wtedy do rodziny na dłużej. Nawet chyba w pierwsze 2 dni nie skojarzyłam że okres powinnam dostać. Domyślam się że dopiero zaczynacie się starać i powiem tylko żebyście się nie starali tylko cieszyli się małżeństwem. Porób sobie badania hormonalne, sprawdź jak się sprawy mają z cyklem. A jak się nie będzie udawać to dopiero sie martwić ale też bez spinania się że muszę mieć dziecko.

Gość Paulinka1999
Dzieki za wyrozumiałość . Ja na początku miesiąca byłam taka nachalna na dziecko teraz już mi przeszło próbuje otym nie myśleć no ale wiesz jak to jest :-(

Gość gość
ile masz lat tak z ciekawości? 1999 to Twój rok urodzenia?

Gość paulinka1999
Nie hehe ja mam 20 mój chłopak 23 a te paulinka1999 to wziełam bo tylko to było wolne ;)