Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nestea89

interpretacja wyniku usg

Polecane posty

Gość nestea89

Hej, chciałam zapytać czy ktoś miał podobny wynik usg tarczycy, czy mam powód żeby się martwić? "Tarczyca nieco powiększona o niejednorodnej echogeniczności. W obu płatach liczne drobne obszary o obniżonym wrzorze ech. Poniżej cieśni trzy większe takie ogniska o wymiarach 6x9mm, 5x7mm i 5x7mm" Płat prawy 19mmx20mmx51mm Objętość 10,3 cm3 Płat lewy 22mmx18mmx48mm Objętość 10,1 cm3 Cieśń 3mm Objętość tarczycy: 20,3cm3 tsh 4,05 norma 0,27-4,2 ft4 16,88 norma 12-22 ft3 5,78 norma 3,1-6,8 p/ciała tarczycowe 77,3 norma <34,0 p/ciała tyreoglobulinie 54,86 norma <115 Endokrynolog zapisał mi Jodid i selen, powiedział że tsh jest w normie i że póki co będziemy kontrolować bo coś się zaczyna dziać i mam przejść na dietę. Gdy go zapytałam czy od tych ognisk zapalnych mogę mieć uczucie "trzepoczącego serca", zimnych i gorących potów czy mroczków i zawrotów głowy stwierdził iż być może ale raczej obstawia objawy wegetatywne...czy mam się martwić tym usg? Nie uważam iż jestem aż tak znerwicowana..ktoś z was tak miał? help!