Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spot w radiu o pobraniu narządów

Polecane posty

Gość gość

Wasz tez wkurfia taka propaganda w mediach? Po co maja gnić w ziemi lepiej komus oddać, wyraz zgodę na pobranie i poinformuj rodzine bla bla bla Przeciez w Polce jest domniemana zgoda kazdego obywatela ktory nie zgłosił sie do rejestru sprzeciwów wiec na ch....dorabia sie do tego jakies spoty zeby "podnieś świadomość" wsród potencjalnych dawców? Przeciez oni sa nieświadomi ze żyjąc w tym państwie juz sa z gory skazani na bycie częściami zamiennymi dla kogos innego. Czemu o tym tak ochoczo nie wspominają? Czemu nie piszą ze organy pobiera sie od żywego człowieka a nie martwego. Czemu nigdzie sie nie wspomina ze bywaly przypadki beznadziejne ale jednak dzięki uporowi rodziny osoba żyje i ma sie nieźle a miała byc juz wypatroszona i zakopana? Czemu nie wspomina sie O tym ze "trupy" podczas transplantacji siadały i dlatego podaje im sie środki zwiotczające i uśmierzające? Toz to prawna eutanazja a jednak na taka całkiem oficjalna dla kazdego zgody nie ma i pewnie nie bedzie.

Gość gość
Jasne, dodaj jeszcze, że przecież lekarz nie potrafi ocenić, kiedy dusza opuszcza ciało :D

Gość gość
Bardziej chodzi mi i to ze ludzi nie edukuje sie dostateczne dobrze jesli chodzi o ich osobiste interesy. Lepiej puścić łzawe story jak to osoby po przeszczepach super zyja a reszte zamieść pod dywan. Zeby było jasne, ja w przypadku ciężkiego wypadku i krytycznym stanie wole taka legalna eutanazje niz bycie warzywem ale kurfa czemu nie mozna w taki sposob skrócić zycia osobom chorym-bo ich narządy sie nie nadają czy jak

Gość gość
Jak od żywego? Narządy pobiera się chwile po śmierci lub od osoby której mózg juz nie pracuje, co z tego ze aparatura pracuje za te narządy jak bez niej i tak człowiek nie żyje

Gość gość
Ja w razie swojej śmierci bylabym skłonna oddać swoje narządy ale tylko wtedy i pod warunkiem ze moja rodzina pozna osobę do której trafią, chciałabym by moja rodzina tez czerpała z tego jakaś " korzyść", w sensie, ze bedzie mogla w kims dostrzec czastke mnie , uslyszec jak bije moje serce,a nie tylko biorca i rodzina biorcy, że ktoś uratował jego dziecko, żonę, męża czy rodzica.

Gość gość
gość dziś Tajemnica lekarska na to nie pozwala

Gość gość
Wiem ( dlatego sie nie zgadzam)i tylko w takim chorym kraju jak Polska, widziałam kiedyś wzruszający urywek jak w jakimś kraju matka słuchała przez stedoskop ( nie wiem czy dobrze napisalam) płacząc ze wzruszenia jak w ciele chłopaka po przeszczepie bije serce jej syna

Gość gość
gość dziś Ktoś umrze, bo się nie zgadzasz? Fajnie wiedzieć.

Gość gość
Żyjąc w kraju, w którym lekarz myli nerkę która miał wyciąć, bałabym się że pomylą się co do śmierci pnia mózgu. Zgłosiłam sprzeciw i nie dam się na pół żywą pokroić. Też mnie wkurzają te ckliwe historie i hejty na ludzi takich jak ja :-(

Gość gość
Mam prawo decydować o swoich narzadach, czyli pod jakim warunkiem je przekaże, jeśli są one nie do spełnienia to przykro mi. Nie umrze, tylko nie dostanie ich ode mnie.

Gość gość
gość dziś Chyba nie wiesz, jakie są kolejki po narządy.

Gość gość
A co to moja wina ze komus jakis narząd zaniemoże? Przykro mi takie jest zycie. Dawca nie moze byc mniej ważny niz biorca.

Gość gość
gość dziś Nie Twoja wina, ale po śmierci narządy i tak do niczego Ci się nie przydadzą, a mogą komuś dać kilka lat życia więcej.

Gość gość
W tym kraju żywcem by cie pokroili bo biorca jest ważniejszy od twojego życia:D

Gość gość
gość dziś Nie p*****l, pacjent jest traktowany jak śmieć, i dotyczy to biorców, nie dawców, bo jak oni mają czelność chcieć żyć, trzeba było mieć zdrowe organy, to by przeszczepu nie trzeba było :D