Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kradzież tożsamości wyłudzenie danych

Polecane posty

Gość gość

Kochane, moja siostra jest naiwna i narobiła mi problemów, a więc dała się nabrać, że niby wygrałam nagrodę od dostawcy internetu, i miała wpisać dane w celu potwierdzenia, młoda wpisała więc moje dane jako, że umowa na mnie. Podała jednak nazwisko moje panieńskie, a mężatką jestem od dawna, podała również mój nr telefonu, mela i datę urodzenia oraz adres... Nękały mnie dziś telefony z zastrzeżonych numerów, oraz smsy premium, które zablokowałam, jednak jest coś co mnie przeraziło. Dostałam meila od finansowy supermarket, że dziękują za kontakt, ale ja się nie kontaktowałam z nimi.... Boję się, że ktoś zechce wyłudzić kredyt na te dane, czy to możliwe? Nie znają mojego peselu i nr dowodu,.

Gość gość
wie ktoś czy się tak da?

Gość gość
Bez adresu i peselu nie mogą. Nawet jakby i to mieli to i tak wątpię ze sie da. Skontaktuj się z tym marketem i spytaj o co biega

Gość gość
Poza tym takie dane co podala to gowno mówią. Kto weźmie kredyt na adres lub nr telefonu? :o jakby to byli takie proste, to każdy twój znajomy mógłby na ciebie wziąć kredyt albo w ogóle każdy kto wie gdzie mieszkasz. Daj spokój dziewczyno nie panikuj

Gość gość
Zadzwoń i się dowiedz.

Gość reqrqwrq
Nie da się nic legalnie zrobić po takim czymś. Wiem bo pracowałam przy pozyskiwaniu danych od klientów, oczywiście świadomie wyrażających zgodę. Jeśli cokolwiek miało z tego wyjść wiążącego, musieli potwierdzić umowy na piśmie. Możesz swoje dane zastrzec. Nie wiem jak to się robi. Może sprawdź na stronie inspektoratu ochrony danych osobowych.

Gość gość
Panikujesz za bardzo. Ile masz lat?

Gość gość
rzeczywiście, to już pani w aptece wie więcej niż oni, bo ma pesel na recepcie )

Gość wifigdańsk
nie podawaj peselu ani dowodu. jelsi maja pesel i skan dowodu moze ktos pobrac na ciebie kredyt bez osobostej wizyty,teraz firmy pozyczkowe dają kredyt przez net, nie trzeba wychodzic z domu,

Gość gość
Wystarczy tez pesel i nr dowodu, nawet nie sskan. Ja tak mialam, dostalam maila żeby wplacic zlotowke na chorego chlopczyka na dany numer konta a to bylo moje nowe konto z możliwością brania kredytu. Gdybym to przelała to ktoś mialby dostep do konta z kredytem i mogl go brać i nie splacac a ja o niczym bym nie wiedziala bo dane kontaktowe bylyby jego. Do tej operacji musial mieć tez mój aktualny nr konta. Sprawę zglosilam na policji bo sie zastanawiam kto handluje takimi danymi :/ ja nigdzie nie podałam, tym bardziej ze nowe konto mialam od 2 dni a on znal jego numer, nawet w pracy nie znali jeszcze. Przypuszczam ze to kts z banku, no ale zobacze co nasza wspaniala policja zdziala

Gość gość
No jak widać trzeba bardzo uważać, komu się udostępnia dane.Teraz to gorący temat, bo lada moment zaczną obowiązywać nowe przepisy RODO, które zmuszą firmy do wzmocnienia zabezpieczeń systemów przechowujących jakieś wrażliwe info. A co ważne, konsumenci zyskają np. możliwość łatwego wycofania zgody na przetrwarzanie danych. Tu jest dobry tekst o całej tej zmianie https://poznajrodo.pl/e-book/