Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko nie chce jeść normalnych rzeczy ... najchętniej tylko czekoladę .

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie . Dziecku wychodzą zęby i od 2 tygodni nie chce jeść normalnego jedzenia . Do tego uczy się jeść sam łyżką i za nic w świecie nie mogę mu nic sama podać bo kręci głową i ściska usta . Zjada sam banana , ewentualnie zje 2 kęsy chleba . Dzisiaj lepiej trochę bo jogurt zjadł a na obiad zamiast zjeść bawił się jedzeniem ( kurczak pieczony , ziemniaczki i surówka ). Jak zrobię zupę czy rosół który uwielbia to makaron wyjada z talerza ale zupy nie chce . Nie ruszy warzyw prócz groszku i marchewki . Żadnej kaszy( chyba że na słodko z owocami ) , ryżu , ryb nie lubi . Przestał mi jeść na to zmartwiona babcia zaczęła podkarmiać czekoladą bo synek musi coś zjeść , oczywiście szybko przybiegł bo czekoladkę babcia daje . Może macie jakieś przepisy na zdrowe jedzenie dla dziecka 1,5 roku które zachęciłoby go do jedzenia . Szczególnie zupy i dania obiadowe .

Gość gość
Ja mojej coreczce przemycalam warzywa np do klusek slaskich wkladalam warzywa, taki farsz :) do mieska ktore uwielbia gotowanego tez faszerowalam roznymi warzywami. Czekolade zabralam i tyle. Czasem dostanie cos slodkiego na podwieczorek jak obiad zniknie w calosci. Zupki lubi pomidorowa rosol, ogorkowa. Takze problemu z zupami nie ma :) a warzywa przemycaj tam gdzie sie da :) a soki robie w sokowirowce bez cukru, nie kupuje w sklepie, a soki lubi wiec z owocami nie ma problemu :P

Gość gość
http://dziecisawazne.pl/blogi-kulinarne/ Poszukaj blogów w necie. I nie dawajcie mu słodyczy! NA śniadania możesz wypróbowac placki z banana: Banan+jajko+kasza manna=ucierasz, mieszasz i pieczesz, możesz posmarować miodem, choć same w sobie są słodkie, dzięki bananowi. Możesz dodać cynamon, kakao, siemie lniane, olej kokosowy, co tam chcesz. Nutelle, tez możesz robić sama, poszukaj w necie przepisu z awokado.

Gość gość
Soki robię sama to pije z chęcią bo lubi ale z jedzeniem jest problem . Nie bardzo umiem gotować więc pytam się tu na forum . Babcię muszę przypilnować bo czekolady mu nie dawała ,a i tak oznajmiła że na wnusia czekają czekoladki . Myślicie, że jak jej powiem że lekarz zabronił jeść słodyczy bo nie chce jeść to pomoże ? Jest strasznie uparta i obraża się .

Gość gość
Powiedz, ze dziecko ma pasożyty i lekarz ZABRONIŁ jeść słodyczy. Swoją drogą przebadaj dziecko, może faktycznie ma pasożyty, sprawdzić warto.

Gość gość
A gdzie można takie badanie zrobić ? Bo czytałam że trzeba mieć skierowanie od rodzinnego .

Gość gość
To idź po skierowanie, w laboratorium, prywatnie też pewnie się da :) Ale po co płacić, skoro można na NFZ

Może go troche spróbuj przegłodzić. Ja tak kiedys zrobiłam i po 2 dniach dziecko wszystko jadło:)

Gość gość
Przegłodzenie nic nie daje , jak czegoś nie chce zjeść to i tak nie zje . Na końcu tylko płacze . Je 4 posiłki dziennie . Rano kaszkę zbożową , potem zupa , drugie i kolacja. Jak nie je drugiego to w zamian jest deser ( jogurt , owoc itd)

Gość gość
Spróbuj zrobić nutelle z awokado(jest zdrowa, naprawdę), masz możliwość pieczenia chleba? W necie sa przepisy na chleek bananowy. Spróbuj go włączyć, do przyrządzania posiłków, np dajesz mu jogurt? Zróbcie go sami, kup jogurt naturalny, owoce(razem wybierzcie jakie), obierzcie, pokrójcie i zmiksujcie. W lato moze robić sorbety, w necie jest mnóstwo przepisów na lody własnej roboty. Lubi słodycze? Upiecz murzynek z fasoli czerwonej, pycha :) Zrób ciasta z płatków owsianych i pamietaj, zeby go włączyć do zakupów, do gotowania/pomocy w kuchni w miarę jego możliwości oczywiście, włącznie z sprzątaniem po posiłku :)

Gość gość
Mam piekarnik elektryczny , nie wiem czy da się upiec taki pyszny chleb . Piszcie , piszcie :-) z rad na pewno skorzystam . Pomyślałam że może zamiast słodyczy upiekę ciasteczka owsiane . Żebym tak umiała gotować to by było super . Jogurty je naturalne z owocami , soki też .

Gość gość
mój kuzyn nie jadł od dziecka i nagle w tym roku pierw zaczął tyć potem mdleć aż umarł na raka. Od dziecka jadł tylko kaszki dla dzieci, zupki chińskie, chrupki. Chodzili z nim do lekarza zbadać co się z nim dzieje czy może ma coś z przełykiem. Nic nikt nie stwierdził. Mi się wydaje że on miał problemy psychiczne i teśż nie zdrowe nawyki i to wszystko wyszło