Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imię Zoja. Ładne?

Polecane posty

Gość gość

Widziałam już temat o tym imieniu ale sprzed kilku lat. Chciałabym zaczerpnąć bardziej "aktualnej" opinii. Nie chciałabym żeby ludzie dziwnie reagowali słysząc imię mojej córki, więc się waham.

Gość gość
a cóż to za imię? pierwsze słyszę? jakiś odłam od Zosi?

Gość gość
Boże broń od Zosi. To imię pochodzenia greckiego. Bardziej znana kest wersja Zoe, popularna na zachodzie. Forma Zoja czesto pojawia się na wschodzie.

Gość gość
co jeszcze wymyslicie glupiutkie mamuski? widac ze nie macie co robic

Gość gość
Ty masz zapewbe Julke i Kubusia. Bleee

Gość gość
Możesz dać Zosia i zdrabniać Zojka

Gość gość
Zoja bardzo fajne imie jak ci sie podoba to pewnie że córci tak daj .. Ja zastanawiałam sie nad emmą ale ...zawsze miała być kinga od kiedy miałam 17 lat mówiłam że będe miała jedną córcie i będzie tak miała naimie ...no i mineło prawie 10 lat ja jestem już w końcówce ciąży :) a i tatuś sam wybrał to imie z pośród tych które mu podsunełam :)

Gość gość
Piękne :) to imię wybrałam dla przyszłej córki

Gość gość
Nie. Napewno nie dam na imię Zosia. Znam chyba z 10.

Gość gość
daj jej włoskie imię Lina

Gość gość
mi się nie podoba, takie wydziwiane.

Gość gość
ładne, byle tylko nie Zosia

Gość gość
Super :)

Gość gość
Gość Masz coś do Julii lub Kuby? Osobiście mam na imię Julia, to chyba nie problem?

Gość gość
Piękne :) czekamy na córeczkę, która ma być na świecie na dniach i właśnie tak będzie miała na imię :) początkowo rodzina była zaskoczona, ale teraz już się przyzwyczaiła. Znajomym imię się w większości podoba, bo nie jest oklepane. Sama pracuje w przedszkolu i zależało mi na imieniu, które jest raczej nietypowe chociaż coraz częściej spotykam w internecie mamy, które planują dac tak dziecku na imię

Gość gość
STRASZNE!!! Te spolszczenia imion są TRAGICZNE!

Gość gość
Mnie się bardzo podoba! Byłam kiedyś nianią dziewczynki o takim imieniu. Dodatkowo kojarzy mi się z blogiem "matkojedyna" - kobieta, która to pisze ma córki Zoję i Nataszę.

Gość Zoriana3
Ja urodzilam sie w ZSRR. dziewczynek z tym imieniem nazywano odrazu lub zoja kosmodemianska (zob. wikipiedije) lub Zmija szeczegolnie otrujna. na terenie bylego zsrr nie nazywala bym tak dziecko

Gość Zoriana Michalina
Ja urodzilam sie w ZSRR. dziewczynek z tym imieniem nazywano odrazu lub zoja kosmodemianska (zob. wikipiedije) lub Zmija szeczegolnie otrujna. na terenie bylego zsrr nie nazywala bym tak dziecko

Gość gość
Nie miszkam na terenach byłego ZSRR wiec mam problem z głowy

Gość gość
Śliczne.

Gość gość
Na pewno Zoe jest o wiele ładniejsze. Też nie podobają mi się te spolszczenia. Teraz w Polsce można już nadawać imiona w obcojęzycznej formie. Przemyśl to może.

Gość gość
osobiscie uwazam ze zagraniczne imiona z polskimi nazwiskami brzmia fatalnie.lepsza dobrze brzmiaca spolszczona wersja.

Gość gość
Zoja typowo ruskie ... Znam córke popa (!) nauczycielkę rosyjskiego właśnie Zoja .Natasza Luba Wiera- kanon rosyjskich imion -Zoja też do nich należy .

Gość ami122
Nie podoba mi się, ale to Twój wybór

Gość gość
Cały problem w tym, że Zoja to nie jest żadne spolszczenie tylko równoległa forma. Imię, które funkcjonuje w naszym języku, tyle, że jest bardzo rzadkie. Bardzo rzadkie jest równiez imię Mira, czy Eleonora, a jakoś nikomu nie przeszkadza, bo kojarzycie, że mieliście prababcię Lonię, Kazię, czy inaczej. Co do tego, że Zoja ma niby być spolszczeniem - to tak jakbyście powiedzieli, że ktoś ma nie dawać na imię Marcin, bo to spolszczenie od Martin. Jeśli ktoś chce mieć 1500tną Julkę, albo Antka to jego wola. Jeśli ktoś chce mieć Zoję, czy Kaję to widać woli żeby jego dziecko miało imię rzadkie. Jeśli ktoś chce dać natomiast Dżesika, Brajan, albo Samanta.. No cóż. Kwestia wyboru - te imiona z pewnością Polskie nie są. To taka nasza mentalność - na zachodzie jakoś nikomu nie przeszkadza to, że ktoś da dziecku oryginalne imię ( i nie mówię tu o nazwaniu dziecka jabłko, czy kaloryfer), u nas natomiast na niczym tak ludziom nie zależy niż na dopiepr*eniu sąsiadowi. Oczywiście imię może się nie podobać, więc warto wyrazić opinię, zwłaszcza jak ktoś o to poprosi. Natomiast komentarze w stylu "matki się nudzicie, nie krzywdźcie dzieci" są tylko objawem własnego zakompleksienia i pisane zapewne przez osoby, których jedynym nonkonformistycznym zachowaniem było doniesienie Pani w szkole kto zbił okno, podczas gdy cała klasa lojalnie paliła głupa.

Gość gość
Imię popularne w Rosji i w krajach wschodnich. Popularne na zachodzie w zangielszczonej formie Zoey, również jako Zoe. Całkiem fajne i jak najbardziej normalne imię. Ktoś pisze ze ruskie. a lena, nadia to nie sa ruskie imiona, tak?