Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Starzy ojcowie a autyzm

Polecane posty

Gość gość

Przeczytałam ostatnio jakies badania, po 40 facetom wzrasta ryzyko poczęcia dziecka z autyzmem 6 razy, 25 razy wyzsze ryzyko wystąpienia zaburzenia afektywne dwubiegunowego, 13 razy wyzsze ryzyko ADHD. Znacie jakieś przypadki starszych tatusiow

Gość gość
Znam faceta, którego ojciec spłodził będąc grubo po 50. Jego matka była trochę po 30. Bardzo inteligentny, ale dosyć mocno zaburzony. Z jego starszą siostrą też jest coś nie tak. Cieszę się, że zwracasz uwagę na ryzyko późnego ojcostwa, bo tu wszyscy tylko na kobiety wsiadają, że mają rodzić do 30. roku życia, bo potem tylko Zespół Downa i inne upośledzenia. Co akurat jest bzdurą, bo to nie zależy od wieku matki. I nie każdej kobiecie trudniej zajść w ciążę wraz z wiekiem, bo to zależy od tzw. rezerwy jajnikowej, a to już kwestia indywidualna.

Gość gość
zainteresowałam się tematem bo mój ojciec miał 41 i właśnie psycholog podejrzewa u mnie zaburzenie 'borderline' i mówi ze to wiek ojca to jeden z czynników (takm nie chciał pocieszyć ze to nie moja wina ale teraz mam obsesję na punkcie tego wieku)

Gość gość
do gościa z 12,30 i psychologa; jeśli się nie ma nic do powiedzenia w danej dziedzinie to posiłkuje się tematami zastępczymi byle mieć co mówić. Tylko patrzeć jak usłyszysz że ojciec nie zjadł dobrej kolacji i to może skutkować takimi chorobami.

Gość gość
inaccessible, miales z nim w ogole jakas nic porozumienia? przepraszam ze tak bezposrednio pytam