Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania9tydzien

Grypa i wysoka gorączka w 1 trymestrze pomocy!

Polecane posty

Gość ania9tydzien

Jestem w 9 tygodniu ciąży. Od kilku dni przechodzę grypę, przez 2 pierwsze dni miałam max 37.8 ale trzeciego dnia temp uderzyla podczas snu i mialam 39.6 gdy się obudzilam! :( Ogólnie powyżej 38 stopni i więcej,miałam przez niecałą dobę. Jestem przerażona, bardzo się boję o rozwój dziecka, w tym dniu gdy mialam tak wysoką temp bylam u lekarza, dziecko mialo dobry puls. Grypa już przechodzi, ale boję się, że urodzi się chore, z jakąś wadą serca albo mózgu, nie mogę nigdzie znaleść informacji na taki temat dlatego szukam mam, które miały podobną sytuację i jak to się u Was skończyło Czy któraś z mam obecnych na forum przechodziła grypę w 1 trymestrze

Gość Heilige Geist
Ostra infekcja często prowadzi do uszkodzenia płodu. To zupełnie normalne i naturalne. Miejmy nadzieję że u ciebie do tego nie doszło.

Gość gość
A skad wiesz ze to grypa? Na moje oko topo prostuostre przeziebienie.

Gość ania9tydzien
Zaczeło się od mocnego bólu kości i mięśni, później przez 2 dni temp była ok. 37,8 ale trzeciego dnia po przebudzeniu mialam 39.6 do tego katar, kaszel. Nawet jeśli to jest przeziębienie a nie grypa to i tak bardzo się boję, o zdrowie mojego dziecka, jak to może wpłynąć na jego rozwój :(:(

Gość ania9tydzien
Czy naprawdę żadna mama nie chorowała w ciąży??

Gość gość
znam kobiete ktora miala grype w ciazy. dzieciatko urodzilo sie uposledzone umyslowo. musisz bardzo na siebie uwazac!

Gość Heilige Geist
To typowe, ponieważ wirus grypy uszkadza głównie układ nerwowy płodu. To naturalne.

Gość ania9tydzien
O MATKO TO STRASZNE :( :(:(:(:(

Gość gość
To może ja Ciebie uspokoję. Chorowałam w ciąży dwa razy. Na początku zapalenie oskrzeli. Temperatura ponad 39.0 przez dwa dni. Brałam antybiotyki. Z dzieckiem wszystko ok. Ma teraz ponad 5 lat. Leżałam w szpitalu i tam bardzo mnie uspokajali. Płód jest bardzo wytrzymały. Lekarze w szpitalu bardzo mnie uspokajali. Jeżeli tętno dziecka było miarowe to bardzo dobry znak.

Gość ania9tydzien
Dziękuję forumowiczko, troszkę mnie pocieszyłaś, tym że też miałaś taką wysoką gorączkę, właśnie skutków tej wysokiej temperatury tak bardzo się boję. Nie wiem co zrobię gdy dziecko urodzi się upośledzone to byłoby straszne jestem załamana na samą myśl :(

Gość gość
Też chorowałam w ciąży. Po pierwsze brałam sterydy do końca 8 miesiąca, po drugie miałam zapalenie oskrzeli w 1 trymestrze bo tak świetnie leczyłam się domowymi sposobami, skończyło się na antybiotyku. Według lekarzy z ip lepiej wziąć leki i wyleczyć niż chodzić z przewlekłą infekcją. Nie martw się, nie takie choroby i urazy spotykaja kobiety w ciąży i rodza się zdrowe dzieciaczki.

Gość gość
Z tego co piszesz to zwykle przeziebienie a nie grypa. Bedzie dobrze

Gość gość
musi byc dobrze! i szybciutko do lekarza! goraczka w ciazy jest fatalna. powodzenia:)

Gość ania9tydzien
Byłam u lekarza z moja córeczka, która była chora i to od niej się zaraziłam. Pani dr powiedziała ze to wirus grypopodobny. Nie wiem czego mojej chorobie brakowało do grypy bo miałam bole mięśni, kaszel, katar, wysoka temp.przez 1 dzien czyli 39.6. Czy w ciąży będzie można zrobić jakieś dodatkowe badania żeby sprawdzić czy dziecko nie ma jakiegoś upośledzenia umysłu czy to będzie dopiero wiadomo po porodzie?

Gość gość
Laska jak masz grupe to zwlacie z nog na kolka dni bez kataru i tempeeature masz wyzsza niz 39.6 po przebudzeniu. Pzearan panikowac.

Gość gość
A lekarza w twojej miejscowości nie ma?ja mam przeziębienie lekarz zalecil na gorączkę paracetamol,na gardlo hasco sept mam tez drażetki prenalen gardło i z zalecenia lekarza rutinoscorbin

Gość gość
Haha padłam wirus grypopodobny? A na jakiej podstawie to stwierdziła ? Po kolorze oczu czy odcieniu rzęs ? Nie rozśmieszaj mnie. Żeby zdiagnozować to trzeba się zbadać.

Gość gość
Nie straszcie dziewczyny jakimś naturalnym upośledzeniem! Trzeba być totalną idiotką, żeby kobiecie w ciąży mówić takie rzeczy. 7777 Autorko, nie martw się, ciąża trwa 3/4 roku i większość kobiet w tym czasie mniej lub bardziej się pochoruje. Twoje objawy wskazują raczej na przeziębienie. Grypa ma poważniejszy przebieg, osłabia mięśnie, powoduje silny ból całego ciała, kaszel jest męczący a nie tylko pokasływanie. Katar występuje raczej w przeziębieniu. No i temperatura w grypie uderza od razu ok. 40. Weź też na poprawkę, że w ciąży temp. jest ogólnie wyższa niż normalnie. Ogólnie jeśli chodzi o grypę, to osłabienie i ból są na tyle silne, że utrudniają normalne funkcjonowanie, dosłownie nie można wstać z łóżka. Jeśli u dziecka stwierdzono "wirus grypopodobny" to nie jest to grypa tylko przeziębienie z diagnozy lekarskiej. To dobrze, bo grypa może mieć poważniejsze powikłania. Przeziębieniem się nie przejmuj, prawie każda je przechodzi w ciąży. Ja też byłam przeziębiona w 1 trymestrze i mam 5-miesięcznego, zdrowego synka. Jeśli jednak boisz się o dziecko, to w okolicach 20 tyg. idź na połówkowe USG genetyczne do specjalisty zajmującego się tylko tym tematem. Na takim USG lekarz bardzo dokładnie ogląda każdy kawałeczek ciała dziecka w poszukiwaniu nieprawidłowości. U mnie samo badanie mózgu dziecka trwało prawie 10 minut, podobnie serca. Całe badanie z pół godziny. Obejrzana została każda najmniejsza żyłka czy kosteczka. Warto w takie badanie zainwestować czas i pieniądze.

Gość gość
ale my nie straszymy autorki! zycze jej wszystkiego dobrego ale od poczatku pytala o grype w ciazy. jest odpowiedzialna i chce znac ryzyko. nie twierdze ze jej malenstwo bedzie chore! nie wolno tak myslec!

Gość ania9tydzien
Dziękuję za słowa wsparcia, może faktycznie nie jest to grypa tylko przeziębienie, tak jak mówiłam Pani doktor postawiła diagnozę mojej córeczce że jest to wirus grypopodobny a ja mam tą samą chorobę i te same objawy. Właściwie to już jestem prawie zdrowa, choroba trwała 5 dni, z tego 1 z bardzo wysoką temperaturą. Teraz został tylko katar no i lęk o maleństwo:( :( Wiem, że ciężko przejść przez całą ciążę i nie zachorować zwłaszcza teraz gdy jest tyle wirusów.

Gość karvin
Nie mam pojęcia czy możesz czy nie, bo wiadomo, że wszelkie leki w ciąży trzeba konsultować z lekarzem jednak na przeziębienie to skuteczny jest sambucol immuno forte zawsze mi pomagal szybko stanac na nogi :)

Gość Kirikiri89!

Ania jak sie skończyła Twoj a historia??