Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 pianistka303

nauka gry na pianinie? mam 30 lat

Polecane posty

Go艣膰 pianistka303

marze by nauczyc sie grac na pianinie/fortepianiie lub innym instrumencie muzycznym, jednak mam 30 lat i nigdy nie lubilam lekcji muzyki i nie umiem czytac nut :O co myslicie warto zaczynac? dam rade? mam pienidze i w koncu moge realizowac swoje marzenia, chce najpierw grac na fortepianie :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Pianino, fortepian, keyboard - zasada gry jest identyczna i wymaga rozdzielno艣ci uwagi na lew膮 i praw膮 r臋k臋 - tego ju偶 nie zdo艂asz wy膰wiczy膰 w zadowalaj膮cym stopniu w tym wieku niestety, bo to wymaga du偶ej plastyczno艣ci neuronalnej, kt贸ra w tym wieku jest o wiele, wiele s艂absza, ni偶 podczas dorastania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pianistka303
boze, nie :( zniechecilas mniie, czyli co mam nawet nie zaczynac? :( tak bardzo chcialam grac, :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pianistka303
a moze znasz jakies cwiczenia aby pocwiczyc t臋 rozdzielno艣c uwagi :( prosz臋 poradz mi co robi膰- zapisa膰 si臋 czy odpu艣ci膰 :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pianistka303
prosz臋 odpisz:O za艂ama艂am sie teraz, a inny instrument wiolonczela? skrzypce? :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie pisz臋 tego na z艂o艣膰, tylko po co si臋 za to bra膰, skoro wirtuozem ju偶 nie b臋dziesz, chyba, 偶e zadowala Ci臋 przeci臋tna gra, to spoko, mo偶esz jeszcze osi膮gn膮膰 taki poziom, kt贸ry pozwoli Ci zagra膰 co艣 fajnego w towarzystwie ;) ja bym Ci poleca艂a gitar臋 (jestem gitarzystk膮 i keyboardzistk膮, wi臋c troch臋 si臋 na tym znam, mo偶esz mi zaufa膰) gitara te偶 nie nale偶y do 艂atwych instrument贸w, ale jest wielu muzyk贸w, kt贸rzy bardzo dobrze opanowali gitar臋 a zacz臋li przed czy tu偶 po trzydziestce :) znacznie lepiej, ni偶 da si臋 zaj艣膰 p贸藕no zaczynaj膮c na fortepianie. Fortepian i skrzypce to dwa instrumenty, na kt贸rych najtrudniej doj艣膰 do perfekcji zaczynaj膮c p贸藕no...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
zadowoli mnie nawet przcietny poziom, nie jestem stworona do tego by byc wirtuozem gry na fortepianie, i zdaje sobie z tego sprawe:P a gitara mnie nie kreci:P wiec co powiedz skoro zadwoli mnie przecietna gra to moze zapisze sie:d

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No to w takim wypadku jak najbardziej warto :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pianistka303
dziekuje, zapisuje si臋 :) oh juz nie mog臋 sie doczeka膰, cze艣膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Powodzenia ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gaajowy
no i musisz mie膰 na uwadze dzisiejsze czasy. Jak b臋dziesz si臋 uczy膰 gra膰 na klawiszach to w te czarne tak nie n*******laj bo ci臋 o rasizm pos膮dz膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moonlight sonata
Dasz rade, jasi臋 ucze na klawiaturze casio z pod艣wietlanymi klawiszami i wbudowanyni lekcjami, gdzie utwory s膮 dzielone na oddzielne r臋ce i na kawa艂ki. Mam wi臋cej lat ni偶 ty i ucze si臋 i leci dosy膰 dobrze, ale grunt to solidna praktyka i godziny przy tym. Trzeba by膰 konsekw臋tnym i si臋 nie poddawa膰. Wszystko si臋 da jak chcesz. Podaj kontakt jak chcesz to pogadamy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kto艣 kto tu pisa艂 si臋 nie zna nie ma czego艣 takiego jak podzielno艣膰 uwagi m贸zg jest w ka偶dym wieku plastyczny no chyba 偶e chorujesz na demencje to w tedy no sorry z Alzheimerem te偶 si臋 nie nauczysz ale w艂a艣nie DORO艢LI ludzie robi膮 najwi臋ksze post臋py

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gaajowy
i niema czego艣 takiego jak- gra na kibordzie i pianinie to to samo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jaki instrument masz do dyspozycji?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gaajowy
w gitarce klasycznej, solowej,basowej, kibordzie mog臋 3 grosze do艂o偶y膰. No i saksofon i tr膮bka. Ale tego tu akurat nikt ci nie poradzi. To wy偶sza szko艂a jazdy. Tak jak i na bembnach

Udost臋pnij ten post

Na nauk臋 nigdy nie jest za p贸藕no i mo偶na rozpocz膮膰 j膮 w ka偶dym wieku. Oczywi艣cie im wcze艣niej tym lepiej, ale przecie偶 w Twoim przypadku, nie m贸wimy tu o grze wyczynowej tylko hobbistycznej dla w艂asnej przyjemno艣ci. W w膮tku pad艂o has艂o skrzypiec i wiolonczeli. Tego typu instrumenty raczej bym sobie odpu艣ci艂 i zosta艂 przy klawiszach. Nie koniecznie musisz rozpoczyna膰 od razu od pianina. Dla w艂asnego rozeznania mo偶esz rozpocz膮膰 nauk臋 od jakiego艣 niedrogiego keyboardu edukacyjnego casio. A jak stwierdzisz, 偶e chcesz w tym kierunku bardziej si臋 rozwija膰, to kupisz pianino.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 klara1432
Zgadza si臋, na nauk臋 nigdy nie jest za p贸藕no. M贸j 23 letni syn gra dobrze na perkusji w zespole i ostatnio wspomina艂, 偶e z ciekawo艣ci doda艂 na utalentowani.pl filmik, chce sprawdzi膰 co inni s膮dz膮 o jego talencie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 be艂ata234565
ucz sie ucz, ja zacze艂am sie uczyc na gitarze jak mialam 29 zaczelam od klasycznej a teraz od 2 lat mam elektryczn膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zawsze warto jest si臋 nauczy膰 gra膰 na instrumencie. Zajrzyj na utalentowani.pl, na pewno zainspirujesz si臋 do nauki gry.

Udost臋pnij ten post

Spr贸bowa膰 zawsze warto, przynajmniej si臋 przekonasz czy to jest to o co Ci chodzi艂o. Proponuj臋 najpierw wzi膮膰 kilka pr贸bnych lekcji i sama zobaczysz. Jak ci si臋 spodoba to czeka Ci臋 zakup pianina. Do amatorskiego gania spokojnie wystarczy Ci kt贸ry艣 z modeli serii CDP marki Casio.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pu艣ka900
Te偶 uwa偶am, 偶e warto jest spr贸bowa膰 chocia偶 gra膰 dla siebie. To daj***ardzo satysfakcji :) Moja znajoma te偶 ma ok 30 lat i zacz臋艂a nauk臋 na perkusji. Ostatnio szuka艂am z ni膮 pa艂ek i znalaz艂am http://drumcenter.pl/pol_m_Palki_vic-firth-156.html :) Moim zdaniem o pasj臋 trzeba walczy膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prawi 121
fortepianie ? Fortepian kosztuje 20 tys z艂 ,a pianino kupisz juz za 600 z艂 to nie jest to samo 600 zl to nie jest fortuna wiec sobie mozesz takie kupic Najlepiej Casio

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
zawsze warto. ja zacz膮艂em niespe艂na rok temu, gram z pami臋ci ju偶 4 utwory muzyki klasycznej i filmowej, pracuje nad kolejnym. obecny etap nie pozwala jeszcze na czytanie i granie p艂ynne z nut, ale czasu mam sporo, ch臋ci wci膮偶 nie brakuje. na marzenia nigdy nie jest za p贸藕no. cierpliwo艣膰, wiara w w艂asne mo偶liwo艣ci i czas.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Yarekk
Witam, mam 29 lat i wlasnie zaczalem przygode z gra na pianinie ( cyfrowym ). Musze przyznac jest to bardziej skomplikowane niz mi sie wydawalo, ucze sie samemu przy pomocy aplikacji "flowkey - pierwsze trzy miesiace za darmo po zakupie yamaha p-45" nie licze poki co zeby grac jak Chopin, za to najprostsze utwory sprawiaja mi duzo radosci, poniewaz bardzo ale to bardzo lubie ten dzwiek :) uwazam, ze na nauke nigdy nie jest za pozno. Jak to mowia, dla chcacego nic trudnego. Na youtubie mozna znalesc pomocne filmiki aby palce staly sie sprawniejsze i mocniejsze co ulatwi gre! ponizej podaje link do dwoch filmikow z cwiczeniami. https://www.youtube.com/watch?v=phaRYSx6Nz4 https://www.youtube.com/watch?v=bTptqn9U6fU Pozdrawiam i zycze wytrwalosci ! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Yarekk
Jak widze minelo 2,5 roku od czasu napisanego posta przez "pianistka303" jestem ciekaw czy zaczelas gre i jak Sobie radzisz. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie ma rytmu to nie zagra trudniejszego utworu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
tu troch臋 podobnie jak z nauk膮 j臋zyka obcego. mo偶na opanowa膰 czytanie, gramatyk臋 (nuty), ale jako艣膰 wypowiedzi, to ju偶 troch臋 wy偶sza szko艂a jazdy. szanujcie ka偶dy d藕wi臋k, jakby mia艂 co艣 opowiedzie膰, przyjemno艣膰 z gry b臋dzie wi臋ksza. warto pr贸bowa膰

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰