Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

usg w 12 tc a usg genetyczne to nie to samo???

Polecane posty

Gość gość

Śuper ze mi to ktoś powiedział. ..bo lekarz nie widział potrzeby. A to zwykle usg w 12 tc.nie ojresla przeziernosc itd.?????

Gość gość
Sa zwykle dwa badania genetyczne. W 12 tc pod względem przezierności i ok 20 tyg gdzie lekarz bada każdy możliwy organ, nerki, serduszko, mózg. Jeśli Twój gin ma dobrehj jakości sprzet to może zbadał przezierność na wizycie. Ja musiałam iśc do innego specjalisty, z lepszym sprzętem.

Gość gość
No ok ale u mnie w przychodni usg między 11 a 14 tyg.jest wyszczególnione jako badanie inne niż to usg genetyczne. Tak że ha nic z tego nie rozumiem, a to genetyczne to już jest płatne... To podczas zwykłego usg po 11 tc nie da się przeziernosci zbadać?

Gość gość
Ale przeciez pisałam Ci, jak lekarz ma możliwość zrobienia tego badania na wizycie bo ma dobry sprzet to może to sprawdzic. A jak u Ciebie to badanie się nazywa??

Gość gość
Usg genetyczne to zwykle usg + pomiar przeziernosci i stwierdzenie obecności lub braku kości nosowej. Jest obowiązkowe i lekarz wymiar NT musi wpisać w dokumentację. Pomiar NT jest możliwy do końca 13 tc + 6 dni. Czasem lekarz z rutyny mierzy NT, wpisuje w twoja kartę, a ze jest prawidłowe to w nosie ma poinformowanie ciebie o tym głośno i wyraźnie.

Gość gość
no to jak ja mam na skierowaniu napisane "usg od 11 do 14 tc." i nie jest wyszczegolnione że ono nazywa się genetyczne, to znaczy ze to jest jakie ś zwykłe i mi tego NT i przeziernosci nie zbada? k...wa mać to to fajnie :/

Gość gość
Zbada, w przedziale 11-14 tc usg MUSI obejmować pomiar NT. Lekarz który będzie je robił doskonale wie co oznacza usg w tym przedziale. I dlatego to usg dla odróżnienia określa się jako genetyczne bo do zwykłego oglądania zarodka dochodzi pomiar NT i sprawdzenie obecności kości nosowej. W opisie usg z 11-14 tc musi się znaleźć wymiar NT. W moim wypadku był naniesione na kartę ciąży tuż po badaniu bo usg mam bez opisów a doktorka w czasie usg mówi mało niestety.

Gość gość
dziękuję za informację, to powiedzcie mi w takim razie co to za badanie za które się dopłaca i naprawdę nosi nazwę genetycznego a nie tylko umownie. bo to badanie usg pomiędzy 11 a 14 tc. to tylko umownie się nazywa genetyczym, tak mi powiedziano w przychodni

Gość gość
Z kolei ja musiałam się domyślać ze ostatnie usg jakie miałam to było połowkowe. Domyśliłam się po fakcie bo doktorka słowem się nie zajaknela w czasie badania co właśnie ogląda. Coś tam sobie zanotowała i heja. A chodzę prywatnie. Pocieszam się tym że milczała bo nic nie wzbudziło jej zainteresowania i gdyby coś nie grało to od razu by powiedziała i skierowała na kolejne badania.

Gość gość
Może chodziło im o test Pappa z krwi który jest zsynchronizowany z usg. Tzn dane z usg i wyniki z krwi oraz wiek twój i zarodka nanosi się w jakimś programie i ten program określa statystycznie ryzyko wad genetycznych.

Gość gość
A ja myślę, że chodzi o usg, ale z oceną serca, przepływów i wszystkich parametrów możliwych na tym etapie ciąży. U mnie takie usg trwało długo i jednak było o wiele dokładniejsze niż usg na każdej kolejnej wizycie. Mój lekarz ma taki system, że wykonuje usg genetyczne "na wymianę" z innym lekarzem. W jednej klinice się to odbywa, ale inny lekarz. Tak eliminuje ryzyko pomyłki, błędu pomiaru.

Gość gość
Faktycznie może chodzić o te przepływy. To też ma znaczenie przy określaniu ryzyka niektórych chorób. Ale często lekarz informuje o tym pacjentki kiedy NT i kość nosowa są nieprawidłowe i zaleca badanie przepływów jako dalszą diagnostykę.

Gość Marinta
Jeśli chcecie, to możecie zajrzeć do zdrowegeny.pl gdzie zajmują się wykonywaniem badań genetycznych. Myślę, że wykonywanie takich badań jest bardzo dobre i warto co jakiś czas na takie badanie się wybrać, by sprawdzić zmiany genetyczne w organizmie.