Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

muusia

wychowawczy a kolejna ciaza

Polecane posty

Czy bedzie mi przyslugiwal zasilek chorobowy platny jak przerwę wychowawczy i zaniose do pracy zwolnienie?

Gość gość
sama zastanawialam sie nad rozwiazaniem i z tego co wyczytalam to masz prawo przerwac wychowawczy w kazdym momencie z miesiecznym wyprzedeniem i w dniu planowego powrotu dostarczyc L4 ktore bedzie platne.

Gość gość
a nie możesz się dowiedzieć w zakładzie pracy ??

Gość mogę. Ale nie wiem czy one tam takie zorientowane wiec wole sie upewnić.

Gość gość
mozesz

Gość gość
u mnie w pracy tak kiedyś dziewczyna zrobiła,więc można było, ale upewnij się czy się przepisy nie zmieniły

Gość gość
ja właśnie pod koniec roku skończyłam wychowawczy i od 1 stycznia poszłam na L4, bo z wielu źródeł dowiedziałam się że tak można, ale czekam na wypłatę, wtedy będę spokojna. będę wiedziała za kilka dni i wtedy napiszę czy można czy pracodawca może robić problemy. u mnie ten wych. się właśnie kończył więc od razu wskoczyłam na L4 (do pracy nie mam szans wrócić)

Mi się konczy w czerwcu. Może jutro do pracy pojadę. Zaczynam 4 miesiąc ciazy

Gość gość
To ja co pisalam wczesniej. Dostalam wyplate, wiec Tak mozna zrobic. Zachowaj ciaglość daty. Pilnuj daty. Mozesz spokojnie.

Gość gość
Tylko jak chcesz teraz isc na l4 CHYBA musisz napisac wniosek ze przerywasz wych i ze lekarz zaleca ci isc na l4

No nie będę chyba nic tam pisac o l4. Jaka ciaglosc daty?

Gość gość
Najlepiej zadzwon do PIP. Ciąglosc daty tzn 30 dnia mies konczysz wych i juz 1 dnia kolejnego mies zaczynasz l4 nawet jesli 1 to święto. Zebyś nie miała ani jednego dnia wiszącego w powietrzu bo przez ten 1 dzien mogą cie zwolnic. Teraz chyba powinnas napisac to podanie o przerwanie wych ale zadzwon do pip.

Gość gość
Nic nie pisz o l4 i nic nie mów. Ja dzwonilam tez do bezplatnej pomocy prawnej i pytalam co i jak zrobic.

Bo mi znajoma mowila ze ona przynosila zwolnienie z dniem powrotu do pracy czyli np pisala we wniosku ze zglasza gotowość do podjęcia pracy 1 i z ta data przynosila zwolnienie. A czemu mieliby mnie zwolnic jakbym miała zwolnienie od następnego dnia? A jak bym poszla na l4 po 2 tygodniach? Czemu mieliby mnie zwolnic? Chyba dla pewności zadzwonie do tego pip i sie dowiem bo mi namieszalyscie troche:D

Gość gość
Jesli wych konczy ci sie np 15.04 a ty chcesz isc na l4 od 1.05 to powinnas byc 15-1.05 w pracy. Nieważne, zadzwon do pip.

Gość gość
Chyba zwolnienie musi być z dnia następnego. Musisz teoretycznie byc w pracy dzien. Poza tym musisz odpowiednio wcześnie napisac wniosek o skrócenie wychowawczego.

Gość gość
Będziesz dostawac minimalna pensje jesli nie przepracujesz miesiaca

Gość gość
Jesli to 4. miesiac ciazy to masz cztery miesiace wyplaty w plecy. Bedac na wychowawczym gdy dowiedzialas sie o ciazy, moglas napisac wniosek o przerwanie urlopu (Wychwawczego) i z dniem stawienia sie do pracy dostarczyc L4. Dalej mozesz tak zrobic.

Tzn termin mam na sierpień. Jak to nie będę dostawać równowartości swojej wyplaty?. No najlepiej zadzwonie i juz. Nie chciałam od razu przerywać urlopu wych bo miałam krwiaki i nie miałam pewności co bedzie dalej

Gość gość
19.22 Przecież kobiety w ciąży nie można zwolnić

Juz wyczytalam ze ważne jest by byl przepracowany miesiąc przed urlopem.wychowawczy m a nie ze teraz przed tym l 4.

Gość gość
Miesiąc przed wychowawczym ? A jak ktoś ma wychowawczy bezposrednio po macierzyńskim ?

Gość gość
Najczesciej po macierzynskim bierze sie wypoczynkowy za ktory placi pracodawca. Chyba to sie liczy jako ten miesiac przepracowany. Ale lepiej sprawdzic.

Chodzi chyba o to ze przepracowal miesiąc jak sie przyjąć do pracy .

Gość gość nie gość
Ja bylam na urlopie wychowawczym,zadzwonilam do kadr i poinformowalm o ciazy z pytaniem czy mam jakies zaswiadczenie dostarczyc.Otrzmalam odpowiedz ze na wychowawczym sie nic nie nalezy.Po dwoch dniach dostalam poczta wypowiedzenie umowy o prace (mialam umowe na czas nieokreslony) 3moesieczne,zadzwonila do mnie kadrpwa kazala podpisac to wypowiedzenie i prosbe o skrocenie url.wychowawczego i moglam wyslac l4,Przez 3msc (wypowiedzenia) placil mi zaklad (dostalam nawet odprawe 3miesieczna z ostania wyplata) A teraz zwolnienia wysylam do zusu i od nich dostaje zasilek chorobowy,po urodzeniu moge wziac macierzynski,ktory bedzie placil mi zus. Dziekuje i pozdrawiam Was kobitki ;)

Gość nie gość ale chamstwo! Ja dzis ide do szefowej

Gość gość
gośc nie gość, ale nikt nie miał prawa zmusić Cię do podpisania wypowiedzenia jak byłaś w ciąży!!! po co to zrobiłaś, no sorry muszę to napisać głupia jesteś.

Gość gość nie gość
Bo przynajmniej mam placoną kase przez calą ciąże i urlop macierzynski,wychowawczy mialam miec do 2017 a potem i tak bym nie wrocila do pracy,takze wybralam rozwiazanie umowy :)

Gość gość
ale ja też mam płacone bo jestem na L4, a rodzę w lipcu, potem macierzyński też płatny. nie można dać się tak wyrolować.