Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PIT brak zwrotu

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie związane z PITami. Dałam mojej teściowej (do rozliczenia PIT, jest ona byłą księgową). Poinformowała mnie, że w tym roku nie będę miała zwrotu (cały rok przepracowałam na umowie o pracę na czas nie określony za 1750 brutto). Powiedziała mi, że dopiero w przyszłym roku będę mogła liczyć na zwrot bo dziecko będę mogła odliczyć. I w związku z tym mam pytanie, czy jest to możliwe abym nie mogła faktycznie dostać tego zwrotu? Nie chcę osądzać kobiety, że działa na nie moją korzyść ale dlaczego jej synuś (mój mąż), ona i inni mają zwroty a ja nie?? Liczyłam na zwrot podatku, bo dzidzia nam się urodzi i chciałam coś kupić mu a ona mi powiedziała, że wyliczyła, że w tym roku nie dostanę zwrotu?? :(

Gość gość
Ale jakiego zwrotu?

Gość gość
A bardzo masz skomplikowany do wypełnienia PIT? Programy są darmowe w necie, spróbuj sobie sama jeszcze raz obliczyć. Z drugiej strony teściowa może mieć rację - jeśli Ci nie pobierali zaliczek albo pobierali niskie.

Gość gość
Ja nie rozumiem o jaki zwrot Ci chodzi? Nadpłatę podatku miałaś?

Gość gość
To zalezy ile podatku ci potracali oraz od skladek przy czym zdrowotne sa istotniejsze po odlicza sie je od obliczonego podatku.

Gość gość
Z drugiej strony teściowa może mieć rację - jeśli Ci nie pobierali zaliczek albo pobierali niskie. X Jeśli nie pobieraliby w ogóle zaliczek albo pobierali niskie, to miałaby niedopłatę. Odprowadzali zaliczkę na podatek w takiej wysokości w jakiej powinni. Nie ma nadpłaty, nie ma zwrotu.

Gość gość
To musieliby z góry wiedzieć, jakie będzie miała składki zdrowotne i ubezpieczeniowe, żeby im tak idealnie się w PIT wyzerowało.