Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

piotrekk09

łysienie u chłopaka 16 lat

Polecane posty

mam 16 lat. Ostatnio zauważyłem że mam zakola ( nie jakieś duże no ale są). wcześniej się nie przyglądałem więc nie wiem czy je miałem, znalazłem jedynie zdjęcia z dzieciństwa i z komunii i okazuje się ze juz wtedy je miałem! mam mega gęste włosy i nawet tego nie widać ale moj tata jest prawie łysy mój brat w wieku 24 lat ma też już duze zakola tyle ze oni mieli inne włosy-rzadkie i jasny brąz. Ja mam natomiast ciemne i bardzo gęste po mamie. Mam kilka pytań: 1. czy jeśli mam zakola od urodzenia to to możebyć początek łysienia? czy te zakola spowodują że jestem bardziej podatny na łysienie? ( dodam tylko ze moja mama też ma lekkie zakola) 2. Czy jesli przy myciu wypada mi około 10-15 włosów a przy czesaniu do 10 ( dodam ze mam włosy kręcone i mi się strasznie kołcunią) to duzo? czy powinienem uzywać jakiś wcierek na to czy coś?

Gość gość
lysienie dziedziczy sie po stronie matki

ale zawsze? to dlaczego mój brat łysieje? łysieje w taki sam sposób jak łysiał mój tata. Natomiast moj dziadek po stronie matki miał gęste włosy zawsze, oczywiście miał zakola ale miał też 76 lat więc...

Gość gość
najczesciej (nie zawsze) gen odpowiedzialny za lysienie jest na chromosomie X (który chlopcy mają tylko jeden po matce) kobiety są nośnikiem genu lysienia ale same nie lysieją wiec w sumie to nie widac tego jaki ksztalt miało by przybrac twoje lysienie. A twoja matka gen lysienia mogla dostac po swojej mamie (ktora byla tylko nosnikiem). Łysienie w ogole spowodowane jest wrazliwoscia receptorów testosteronu na skorze glowy wiec na pewno unikaj odzywek ktore maja ten testosteron podnosic

do mycia uzywam tylko naturalnych szamponów. Moja babcia miał bardzo dobre włosy- nawet po chemioterapi jej bardzo szybko odrastały. moja mama też ma w sumie zakola tyle ze ona pali papierosy więc to może od tego. Czyli zakola od urodzenia nie muszą powodować pozniejszego łysienia? taką mam po prostu linie włosów? dodam jeszcze ze kiedy zrobię sobie z włosów kucyk to moja linia włosowa jest prosta jeśli patrzę na wprost, dopiero kiedy się nachylę widać te zakola