Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klara12

Endometrioza

Polecane posty

Gość klara12

Hej dziewczyny wlasnie sie dowiedsialam ze choruje na endometrioze i to jest jeden z powodow ktory nie moge zajsc w ciaze czy ktoras z dziewczyn na to choruje i czy podjela sie leczenia jak dlugo to trwa i po jakim czasie jest szansa na ciaze?

Gość cynamonowe ciasteczko
Mialam podejrzenie endometriozy. Miała w 2014 r laparoskopię ale wykluczyła ogniska endometriozy.

A moga sie wypowiedziec dziewczyny ktore chorowaly na endometrioze lub choruja jaka jest potem szansa na ciaze

Gość cynamonowe miasteczko
Dlaczego nie mogę sięwypowiedzieć? Co to za wyzszość? I zadzieranie nochala?:-O Tylko laparoskopia w 100% potwierdza endometriozę. W trakcie zabiegu ze znieczuleniem lekarza usuwa ogniska endometriozy. Kto ci powiedział że masz endometriozę? Jakie masz objawy?

Ja nie mowie ze nie moze sie pani wypowiedziec moimi objawami sa bolesne miesiaczki i od 2 lat staramy sie o dziecko zabieg bede miala 7 marca oprocz tego mam 2 torbiele na jakniku bardzo sie boje ze nie bede mogla miec dzieci i przepraszam jesli pania urazilam chcialam sie tez dowiedziec ze jezeli diagnoza sie potwierdzi to jak wyglada leczenie

Gość cynamonowe ciasteczko
Torbiele powinnaś usunąć. Nie wiem kto Cię leczy ale pomyśl o skierowaniu od ginekologa na laparoskopię. Usuną torbiele, ogniska endometriozy. Polecam zbadać nasienie partnera 🖐️

Gość gość
Masz spore szanse, tylko czeka cię leczenie.

Nasienie meza juz jest spraedzone usuniecie i zabieg na potwierdzenie endometriozy wlasnie bede miala 7 marca chodzilam w Polsce przez 2 lata i dopiero zagranica sie dowiedzialam jakie moga byc przyczyny i ze mam dwa duze torbiele na lewym jajniku w Polsce bylam u 3 ginekologow mam nadzieje ze wszystko pojdzie dobrze i zostane mama

Gość gość
Ja miałam laparoskopie z powodu endometriozy w 2010r. W ciąże zaszła w 2012r w pierwszym cyklu starań.

To leczenie trwalo 2 lata? Jak dlugo trzeba sie liczyc?

Gość gość
U mnie wygladało to tak: koniec lutego pierwsza wizyta i wstepna diagnoza, potem laparoskopia w czerwcu (bo w marcu mialam jeszcze inny zabieg) i usuniecie torbieli endometrialnej z jajnika, sierpien ciaza ( lezaca na poczatku i na koncu), a dzis 9miesieczny synek. Głowa do góry.

Ten miesiac bedzie dla mnie ciezki narazie jest placz i najgorsze mysli mam nadzieje ze wszystko sie uda i zostaniemy rodzicami dziekuje dziewczyny za odpowiedzi

Gość gość
Cześć. niestety nie da się odpowiedzieć na pytanie - jakie masz szanse na dziecko. Endometrioza ogranicza płodność ale wiele kobiet z endo ma dzieci. To nie wyrok. Endometrioza ma IV stopnie. Dowiesz się jaki masz po zabiegu. torbiele musisz usunąć. A potem zapewne każą Ci sie starać o dziecko jak najszybciej. Po laparoskopii są największe szanse, wszystko jednak zależy od zaawansowania choroby. Po laparoskopii szybko dojdziesz do siebie wiec tutaj jak pisałam wyżej jeśli ogniska bd niewielkie lub/ w całości usunięte każą Ci się od razu starać o dziecko. Dobrze by było gdybyś sobie zrobiła AMH - ingerencja w jajniki obniża rezerwę, potem powtarzasz badanie. Radzę od razu poszukać kliniki od leczenia niepłodności - nie dlatego, ze jesteś niepłodna tylko tam ci pomogą szybko zaciążyć po laparo. Endometrioza to przewlekła choroba wiec jak szybko nie zajdziesz wróci z dużym prawdopodobieństwem...a wtedy czeka Cię leczenie - sztuczna menopauza na jakiś czas i znów starania. Dlatego tak ważne jest abyś zaszła zaraz po laparo a lepiej oddać się w ręce speców od niepłodności niż błąkać się po nie wiadomo kim. - Jeśli masz sporo ognisk, zrosty i nie wszystko uda się usunąć to czeka cię leczenie od razu po laparo - visanne albo coś innego na około pół roku i po odstawieniu znów każą Ci się starać o dziecko. Głowa do góry będzie dobrze. Czekaj do lapro bo wtedy się dowiesz na czym stoisz i co dalej wcześniej nikt ci nic nie powie. Ja nie mogę mieć dzieci na 90% bo mi endometrioza + hashimoto + nie wiadomo co + operacja zniszczyły rezerwę jajnikową ale to naprawdę rzadkość więc się nie martw.

Gosc bardzo dziekuje i tez wspolczuje ja mam nadzieje ze po zabiegu bedzie wszystko dobrze ze nie jest az tak zle teraz tylko bede czekac na zabieg dziekuje jeszcze raz

Gość gość
Z powodu endometriozy usunęli mi jeden jajnik, ale wyczyścili ogniska endometriozy i po odebraniu wyników histopatologicznych prawie od razu zielone światło do starań i w drugim cyklu ciąża.

Gość gość
Na pewno wszystko będzie ok. Ja jestem rzadkim i pechowym przypadkiem, który w wyniku WSZYSTKICH chorób stracił możliwość posiadania dzieci. A mam tylko stopień I. Dziewczyny z 2, 3 a nawet 4 zachodzą w ciążę z endo, nawet po stracie jajnika. Laparoskopia Ci pomoże nie tylko ja zdiagnozować ale i oczyścić z tego paskudztwa jak się da, dzięki czemu łatwiej będzie zajść w ciążę. I nie stresuj się bo endometriozie pomaga stres. Powodzenia. Ja tez czekałam miesiąc na laparoskopię i też się strasznie bałam wiec wiem co czujesz. Zleci i zobaczysz że nim się obejrzysz będzie sie starać o dziecko.

Wczoraj przeplakalam caly dzien am pretensje sama do siebie wierzylam w Polskich lekarzy wydalam tyle pieniedzy jak mowilam ze mam problem z okresem to lekarz twierdzil urodzisz dziecko wszystko przejdzie owszem mualam mialam robione badania wszystko bylo ok nawet mialam zbieg HSG po tym zabiegu jak dalej nam sie nie udawalo oostanowilam pujsc tutaj czyli w Szwecji bo tu teraz mieszkamy pani doktor od razu wyczula ze mam torbiele i powiedziala tez ze moze to byc endometrioza mam nadzieje ze wszystko pojdzie dobrze

Gość gość
Płacz, jeśli ci to pomoże. Ja też musiałam sie wypłakać aby móc spojrzeć na wszystko z optymizmem. To, źle że masz pretensje do siebie że wierzyłaś lekarzom. Niestety większość kobiet z endometriozą długo jest odprawianych z tekstem: wszystko ok, to musi boleć, urodzisz przejdzie. I tak mijają lata i dopiero widoczne torbiele, które nie znikają sprawiają , że lekarzowi zapala się czerwona lampeczka. U mnie to było około 10 lat. Niestety endo też jest podstępna bo ognisk nie widać na usg, dopiero gdy pojawiają się torbiele to zaczyna być widoczna. A przed tym te niewidoczne ogniska bolą. Na pewno wszystko będzie ok. Za miesiąc już będziesz wiedzieć na czym stoisz. Myślę, że PO będziesz miała duże szanse na dziecko.

Dziekuje wam wasze wpisy podniosly mnie na duchu napewno dam znac jak juz bede po jesyescie wspaniale dziekuje wam kazde slowa sa dla mnie wazne

W poniedzialek mam wizyte mam sie dowiedziec jak bedzie to wszystko wygladalo maja mi udzielic wszystkich informacji

Gość gość
Ja mam endometriozę, jedna duża torbiel i dwoje dzieci.

A zaszlas w ciaze nie wiedzac xe cierpisz na endometrioze?

Gość gość
Chyba wczesniej nie mialam endometriozy, dzieci sa juz duze, a Tobie zycze powodzenia :-)

Gość gość
A mi się endometrioza po cesarce przypałętała. Miałam dwie operacje. Jeden torbiel w powłokach brzusznych, drugi w mięśniu. W tym leczenie hormonami. Córka w październiku kończy 8 lat a ja za 6 tyg rodzę☺ długo trwało zanim zaszłam w ciążę i niestety po drodze raz poroniłam ale na szczęście wszystko dobrze się ułożyło☺ bądź dobrej myśli

Musze byc dobrej mysli I wierzyc ze wszystko sie uda zabieg mam na 7 marca musze sie jeszcze dopytac w poniedzialek bo 8 marca wypada mi okres czasami mi sie zdarza ze przyjdzie 1 dzien wczesniej czy pozniej musze sie zapytac czy nie lepiej przesunac bo to roznie moze byc

Gość gość
Przepraszam czy któraś z was ma dobrego ginekologa z łodzi?

Gość Klara12
Hej to ja zbliża sie termin mojego zabiegu boje sie co powie lekarz jak juz bedzie po wszystkim jak bardzo sie rozwinela choroba tak bardzo sie boje ze nie bede mogla miec dzieci

Gość gość
Nie przesadzaj :-)

Gość gość
Ja mialam endometrioze w polwlokach podskornych,mialam operacje, wycieli mi to 8 miesiecy pozniej zaszlam w ciaze za 1 razem.

Gość gość
hej jak tam po operacji?