Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ASD II

Polecane posty

Gość gość

Moją córkę czeka operacja, ma 3 latka, ubytek 8 mm, pani dr mówiła o laparoskopii, jak wygląda taka operacja, jak wyglądają dni przed i po operacji, wiem czym jest laparoskopia, chciałabym wiedzieć jak przebiega operacja takiego ubytku, jak wyglądają pierwsze dni po, ile dni po operacji trzeba zostać w szpitalu, jak wygląda życie dziecka po operacji (przedszkole/kontakty z chorymi rówieśnikami), wiem, że o takie rzeczy powinnam pytać lekarza ale te wszystkie pytania, obawy, wątpliwości pojawiły się następnego dnia, córka będzie miała wizytę za pół roku i na pewno zapytam o wszystko ale może jest tu Mama, której dziecko jest po takiej operacji, będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi. Może to głupie ale myślę też o bliźnie po operacji, wiem, że to jest w tym wszystkim najmniej ważne ale dla dziewczynki w późniejszym wieku może to być duży problem.

Gość gość
Jestem mamą dziecka po dwóch operacjach na otwartym sercu. Urodziło się ze złożoną wadą. Wada Twojej córki jest wadą prostą. Leczoną z powodzeniem. Myślę, że córka będzie mogła żyć zupełnie normalnie. U nas wada jest o wiele bardziej poważna i w codziennym życiu jej nie odczuwamy. Na blizny (bo po operacji są też blizny po drenach) nie zwracam już uwagi. Bardziej patrzę na mostek, bo jego kształt na początku bardzo odbiegał od normy. Wiadomo, że będą potrzebne kontrole i ostrożność, ale na co dzień nie powinna odczuwać tego, że jest po zabiegu. Wadę można leczyć operacyjnie lub przez przezskórnie (wtedy nie będzie was dotyczyć myślenie o bliźnie na piersi i mostku; taki zabieg jest zdecydowanie mniej obciążający). Myślę, że jeśli wszystko będzie dobrze, córka bardzo szybko wróci do domu. Zapraszam na forum fundacji Serce Dziecka. Tam znajdziesz szczegółowe informacje. Życzę córeczce dużo zdrowia.

Gość gość
Zgadzam się z Panią wyżej.Mój syn ASD VSD|| ,operacja w wieku 3lat w Poznaniu,trwała długo,naszyli dwie łaty -jeden ubytek zrosl się samoistnie.Syn ma teraz 14lat i zdrowy sprawny chłopak -odgimnazjum ma zwolnienie z zajęć fizycznych-wogule nie ćwiczy.Blizne ma długą i dwie mniejsze po drenach Gdzie będziecie mieć operację Autorko?

Gość gość
Ja miałam 20 lat temu taka operacje. kiedyś takie zabiegi były robione tradycyjnie poprzez otwarcie klatki a nie laparoskopowo. życzę powodzenia.