Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

imiona z R a ewentualna wada wymowy w przyszłości

Polecane posty

Gość gość

brałyście to pod uwage wybierając imie dla dziecka wiedząc, że w bliskiej rodzinie występuje ten problem? chodzi mi zarówno o problem z wymawianiem r jak i niezbyt wyraźną mowe, mam problem bo podobają mi sie głownie imiona z tym nieszczęsnym r. nie zakładam odrazu, że u dziecka też to wystąpi ale głupio mieć imie, którego nie można wymówić z łatwością

Gość gość
Ja nie wymawiam R, a w nazwisku mamy R na końcu, więc brałam to pod uwagę i dzieci mają imiona bez R, ale bardziej z tego powodu, by twarde imię nie brzmiało źle z twardym nazwiskiem. Na pewno nie zakładałabym na zapas, że dziecko będzie miało taki problem, zresztą, wystarczy pójść do dobrego logopedy i mówienie R można wyćwiczyć.

Gość gość
ja mam imię z r, a jak byłam mała to właśnie nie wymawiałam r, ale logopeda pomógł teraz nie mam z tym problemu

Gość gość
U mnie nie było tego problemu tzn wymiona po prostu zostały nadane i tyle. U mojej siostry wykryto wadę gdzie nie wymawiała litery R na początku w ogóle omijała ją przy słowach potem po wizytach w gabinecie logopedy bardzo się poprawiło. Dobrze, że logopedia istnieje bo inaczej cięzko by było - szczególnie że wiadomo jak w szkole reagują jak dziecko ma jakąkolwiek wadę. Moja siostra chodziła do logopedy w Centrum Terapii - http://neurostyk.pl/