Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ludzie, leczcie zęby! apel!

Polecane posty

Gość gość

Witam! Mam 25 lat i wstyd się przyznać, ale ostatni raz u dentysty byłam 7lat temu. .wiem wstyd. .sama nie wiem dlaczego nie chodziłam, może trochę ze wstydu, trochę ze strachu, nie mogłam się przemóc aż do teraz..znalazłam panią doktor na znanylekarz.pl , która miała bardzo dobre opinie i leczyla w przystępnej cenie, pani doktor jak zobaczyła moje zęby nie wiedziała za co się zabrać, dostałam porządny opierdziel oczywiście na poziomie ;) zrobiła zdjęcie i zabrała się do pracy, w sumie do leczenia miałam 16 zębów! A oto one: -dolna ósemka do wyrwania u chirurga szczękowego 150zl -dwa zęby do wyrwania 140zl -dwa zęby do leczenia kanałowego pod mikroskopem 1100zl -11 zębów miały ubytki, miałam jeszcze czarne plomby, wiec tez ich wymiana na białe plomby 11x80zl 880zl -usunięcie kamienia , piaskowanie, fluoryzacja 200zl KOSZT: 2470zl ;) do tego trzeba doliczyć jeszcze koszt zdjęć i dojazdy, za głupotę się płaci nie? teraz można powiedzieć, że mam ładne zęby bo wyleczone.. ale czeka mnie jeszcze aparat bo mam krzywy zgryz no i może dzięki niemu uda się przesunąć zęby tak by zakryć te ubytki. .oby się dało bo na implanty juz nie będzie mnie stać. .to będę musiała chodzić z dziurami :-( jaka byłam głupia , że tyle lat nie chodziłam to teraz mam to na co zasłużyłam...dlatego mam apel do Was chodźcie regularnie do dentysty! nie popełniajcie tego samego błędu co ja! Ja juz tego błędu nie popełnie...

Gość gość
niestety nie stac mnie :P erio zarabiam najsza krajowa, dentysta na nfz zapiiiiiiiiiiiiiiiiiiina 2 miesiace do przodu i tylko amalgamatowe plomby w razie czego, a kanalowki wogole nie refunduja jednym slowem za darmo moge sobie zab wyrwac a nie wyleczyc a to polska wlasnie

Gość gość
Mnie też by nie było stać, ale pojechałam zbierać głupia paprykę za granicę i stad miałam pieniądze ;) wiem, że gdybym wcześniej na nfz leczylabym zęby to teraz nie musiałabym tyle wydawać..

Gość gość
nie mam mozliwosci wyjazdu za granice, bo nie mam co zrobic z dzieckiem uwazam ze to chore nie moc zarobic we wlasnym kraju na lecznenie zebow

Gość gość
No tak, ale cóż zrobić, wszystko co związane z zębami nigdy nie było tanie, a na NFZ tylko do 3refunduja kanalowke a z reszta co jak kogoś nie stać? wyrwać? :o

Gość mzsjfkSFH
Podstawą jest chodzić do dentysty i leczyć zęby :) ja postanowiłam ostatnio założyć aparat ortodontyczny i przez to wybrałam się do dr Iwony Gnach-Olejniczak :) wszystko świetnie wyjaśniła.

Gość gość
Leczenie zębów to podstawa.... ja chodzę leczyć ząbki do tego gabinetu www.nzozalmadent.pl. Bardzo dobra i fachowa obsługa.

Gość gość
Ja mam zdrowe zęby chyba genetycznie chodzę co pół roku i wszystko przeważnie jest ok na osemkach mam czasem jakąś kropeczke do zrobienia

Gość gość
Jeeeezu, jak ja sie ciesze, ze mieszkam w Niemczech ! Tez zaniedbalam zeby, a jeszcze 15 lat bulimii zrobilo swoje, jak kiedys zabraklo mi ketonalu, to myslalam ze umre z bolu od gornej osemki, a byl weekend i o 3 w nocy na rowerze, ze spuchnieta twarza, gnalam do szpitala. W ciagu 2 lat przeszlam remont szczeki na koszt kasy chorych, aparat refundowany, zabki slicznie wybielone, a terminy u lekarza na zadanie. Jeszcze trafilam na superdoktora z Polski, ktory daje mi dobre wskazowki, jak dbac o zeby w takim stanie jak moje. Ha, nawet koronki i 2 implanty w ramach kasy chorych ! A w Polsce 1 zab-400zl. Chociaz jak sobie przypomne ten bol, to nawet i dwa razy tyle bym dala, ale po co tak, jak mozna nie :)

Gość gość
daj mi kasę to poleczę ;-/ myślisz,że każdy ma schowane w skarpecie kilka tysięcy do wydania ot tak na tylko siebie i swoje zęby. NIE WIEM GDZIE MIESZKASZ BO TE CENY I TAK SA SMIESZNE...w moim miescie dentysta za samo za przeproszeniem zajrzenie do japy bierze 50 zł. Za zrobienie porzadku z osemką zaplacilam nie 150 a prawie 400zł (pierwsza wizyta pogladowa plus recepta plus zabieg u chirurga szczekowego i wizyta kontrolna ze zdjeciem czy wszystko ok) i moj portfel bardzo to odczul. Mam dzieci,kredyt i sorki ale wole zadbac w pierwszej kolejnosci o ich zęby.

Gość gość
Zgadzam się, zdecydowanie lepiej dbać o zęby na bieżąco niż potem obudzić się z brakiem kilku zębów. Wtedy albo perspektywa protezy, co w młodym wieku jest raczej słabym rozwiązaniem, albo implanty - a te do tanich nie należą. Ja wyleczyłam zęby kompleksowo w klinice Dent SM, na szczęście oferują system ratalny http://www.dentsm.pl/uslugi/mediraty.

Gość gość
ja chodizłam. Miałam nawet aparat na zęby. I co ide do dentystów to ciągle wirowanie, borowanie i zęby nie są zaleczone, ani nawet tknięte. Skutek. Krzywe zeby, odbarwienia, ciągłe ubytki, nadwrażliwosc po złym borowaniu. P*****le dentystów,a zostawiłam u nich równowartość używanego po peirwszym właścicielu samochodu.