Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1rozwódka1

Rozwód, ktoś wie jakie są formalne wymagania?

Polecane posty

Gość 1rozwódka1

Witam, czy ktoś wie może z doświadczenia czy podczas pisania uzasadnienia w pozwie o rozwód trzeba pisać o sobie w trzeciej osobie? Np. powódka nie mieszka z pozwanym od x miesięcy. Czy pisać - nie mieszkam z mężem pod jednym dachem od x miesięcy? I czy w uzasadnieniu gdzie głównie chodzi o brak szacunku, wyzwiska, zdrady opisywać konkretne przykłady? Czy po prostu opisać ogólnie że takie sytuacje miały miejsce? Z góry dziękuję za pomoc.

Gość gość
W osobie trzeciej. Na sto procent, ja mam już to z sobą :D

Gość gość
formalnie to papier wszystko przyjmie, co napiszesz ale po co bawic sie w szczegoly jesli nie chcesz orzeczenia o winie

Gość 1rozwódka1
Chcę bez orzekania żeby było szybciej, nie zależy mi na uznaniu jego winy. Pytałam czy szczegółowo bo nie chcę żeby sąd uznał że jest jeszcze szansa na ratowanie związku i nie przedłużał z tego powodu.

Gość gość
Szczegółowo, jak najbardziej. Zaznacz, że "powódka nie widzi już szans na uratowanie małżeństwa, nie kocha męża i nie wyobraża sobie możliwości dalszego wspólnego życia". Przemyśl jednak z tą winą. Ja mojemu udowodniłam i nie żałuję.

sa wzory w necie przeciez zobacz sobie albo idz do adwokata to ci zrobi

Pozew powinien przede wszystkim opisywać, kiedy i dlaczego nastąpił trwały i zupełny rozkład pożycia (emocjonalnego, fizycznego i gospodarczego). Dobrze się zastanowić, czy faktycznie opłaca się rozwód bez orzekania o winie – jeśli są przesłanki, żeby orzekać o winie męża, to może warto, będzie to miało różne konsekwencje, przede wszystkim finansowe. Ale uwaga – wina wymaga dowodów. Np. świadków. Na temat tego, kim jest dobry świadek, można poczytać tutaj: http://www.rozwod-warszawa.pl/blog/kto-to-jest-dobry-swiadek. Absolutnie nie trzeba pisać pozwu w trzeciej osobie liczby pojedynczej (co to za pomysł?). A najlepiej pisać jak najprościej.

Gość Fukier
Dokładnie macie w sieci wzory, a kto już na tym etapie ma problem powinien chyba pomyśleć o pomocy prawnej bo w sądzie będzie o wiele trudniej, szczególnie jak druga strona będzie miała prawnika. Kancelaria Budrewicz to jedna z Warszawskich kancelarii, która specjalizuje się w rozwodach, może to jest wyjście wsparcie przy rozwodzie prawnika może ograniczyć nam nieprzyjemności po sprawie związane z podziałem majątku czy opieką nad dziećmi.

potwierdzam mysl o orzeczeniu winy, czasem takie sprawy potrafia wrocic do ciebie po paru latach i mozesz byc zobowiazana np. placic kase mezowi bo jest w gorszej sytuacji materialnej a jak bedzie orzeczenie o winie to nie masz takiego obowiazku.