Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gelina25

Brak nerki a ciąża

Polecane posty

Gość gelina25

Witam, z powodu wrodzonej wady nie mam jednej nerki, druga została przeszczepiona zaraz po urodzeniu. Mam 25 lat, nie odczuwałam z tego powodu nigdy żadnych powikłań. Planuję teraz zajść w ciążę, czy taka sytuacja może źle na to wpłynąć? Czy któraś z Was może jest/była w takiej sytuacji?

Gość gość
Znam przypadek znajomej z jedną nerką, często dializowaną.. Lekarze zabronili zachodzić jej w ciążę, jednak uparła się i postawiła na swoim. Nie wiem dokładnie jak jej ciąża przebiegała ale dziecko urodzone cc dużo wcześniej, w 7 miesiącu, ok 1200 g, ciężko rehabilitowane ale dziś jest już wszystko ok. Rośnie, choć na oko nie wygląda do końca sprawnie. Nie wtajemniczam się w jej sprawy...

Gość gość
Czy ktos ma jeszcze jakies doswiadczenia?

Gość zamusia
Moim zdaniem jak się ma dobrą opiekę to wszystko będzie ok. Ale trzeba mieć silną wolę i dobrą opiekę. Dodatkowo nie myślałaś zarejestrować się na http://medispace.pl/uslugi/kwalifikacja-do-przeszczepu/ , gdzie może uda Ci się przeszczepić nerkę, ale pamiętaj że dopiero po ciąży, a do tego nie wiadomo jak długo będzie trzeba na niego czekać.