Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zbedny grosik

Oszczędzam pieniądze, ale nie wiem po co...

Polecane posty

Gość zbedny grosik

Tytuł tematu zapewne zaskoczył wielu z Was, co mnie jakoś nie szczególnie dziwi. To nie jest żadna prowokacja, to nie jest chwalenie się , to nie jest pokazanie, że trochę grosza udało mi się zaoszczędzić... W tym roku osiągnę 23 lata. Od kilku lat odkładam zarobione- niewydane pieniądze na konto i tak oto uzbierałam już prawie 25tyś (dla jednych wielka suma, dla innym marny grosz- WIEM). Cieszę się z tego, ze potrafię odmówić sobie parę rzeczy i składać grosz na kupkę, ale dzisiaj doszłam do wniosku, że oszczędzam bez wyznaczonego celu... tzn - nie mam w planach zakupu mieszkania, czy też wypasionego samochodu, nie chce też wydać na wakacje, czy inne pierdoły. Czy to normalne, czy takie odkładanie ma jakikolwiek sens? Od razu uprzedzam, nie jestem skąpa... Pracuję, mam wypłatę z której żyję i opłacam wszelkie rachunki, od nikogo nie dostaje dodatkowych środków finansowych - sama sobie stawiam limit ile chce/moge wydać.

Oczywiście, że takie oszczędzanie ma sens. Przecież nie musisz podejmować teraz żadnej decyzji, co robić z pieniążkami. A w przyszłości na pewno pojawi się chwila, gdy się przydadzą. Uważam, że naprawdę sporo oszczędziłaś jak na swój wiek. Gratulacje.

Gość gość
ja też bym oszczędzała tylko nie ma z czego.marzą mi się jakiekolwiek wakacje w polsce ze swoją rodzinką.

Gość gość
ma sens, osczedzaj dalej ale jak chcesz sobie zrobic egzotyczna podroz to nie sszczedz kasy

Gość gość
ja też kiedyś oszczędzałam na czarną godzinę- a okazało się że na ślub!!!!

Gość prawictwo pospolite 152
oszczędzać trzeba pieniądze na swoją trumne, mieć najładniejszą trumne w okolicy

Gość gość
Ja tez oszczędzam nie wiem na co p*****l nie kupuje tylko ze ja mam o dych mniej. Ale jestem z siebie dumna ze potrafię ☺

Gość gość
na slub??porazka jakas oszcednosci na slub wydac hahaha a czemu nie oszcedzasz na mieszkanie??? masz swoje?? mozesz np.oszcedzac na mieszkanko kupic pol na polz kredytem wynajac i do przodu-kiedys zacznie zarabiac na siebie, bedziesz miec dodatkowe pieniadze

Gość gość
To wyznaczyć trzeba sobie jakiś cel, ja inwestuję w www.mforex.pl.

Gość Konraddo
Marze o tym zeby po przejsciu na emeryture podrozowac po calym swiecie, dlatego postanowilem zaczac inwestowac wlasnie z mysla o czasach emerytury. Przeszukalem internet i natknalem sie na program emerytura na zlotatarcza.com. Inwestuje sie w zloto ktore w przyszlosci bedzie mozna sprzedac i to moze nawet z zyskiem. Sensowne?

Gość gość
Też tak oszczędzałam bez celu aż uzbierało się 80 tys na wkład własny na własne m.

Gość gość
Na wesele wystarczy, chcesz mnie za męża?

Gość gość
23 lata i taka kase, jasne hahaha i jeszcze ci na zycie z wyplaty starcza. To pewnie jakas prezesowa co tylka za awanse dawala

Gość gość
Weź się człowieku ogarnij ja te 80 tys miałam gdy miałam 29 :p

Gość gość
Ja oszczędzam odkładając co miesiąc po 200zł na zlotatarcza.com. Kiedy uzbieram całość, wyślą do mnie sztabkę 10g złota.