Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panna młoda z  grudniaaaaa

Nie chcę ślubu kościelnego! Jest tu ktoś podobny do mnie?

Polecane posty

Gość panna młoda z  grudniaaaaa

Mam pytanie, jak sobie poradziliście z komentarzami i naciskami ze strony najbliższych? Czy są tutaj osoby,które maja dzieci i nie posłały ich do I komunii, nie ochrzciły? Jak rodzina na to reagowała? Póki co mam problem ze ślubem , ale wiem,że później jak będzie dziecko to będzie kolejny.Nie zamierzam się uginać , tylko chcę wiedzieć jak sobie z tym radziliście.Mi jest przykro, jak ktoś ze znajomych mówi,że taki ślub to nie ślub itd

Gość gość
Na to musisz się przygotować - jest bardzo duża szansa, że uwagi będą. Mam sporo znajomych po cywilnym i wiele razy słyszałam kąśliwe uwagi że ich śluby to tylko "umowa cywilnoprawna", że są "partnerami biznesowymi", że "ona jest taka biedna, bo pewnie jej mąż to rozwodnik" (to o koleżance, która ma sporo starszego męża). Szczerze mówiąc to mnie w*****a już sam zwrot "tylko cywilny". Ale tak już jest i niegdy wszystkim nie dogodzisz, sama usłyszałam że mój ślub (chociaż kościelny) był nieprawdziwy bo był samym nabożeństwem a nie z mszą. Z góry się na to przygouj i po prostu nie przejmuj, a jak ktoś za bardzo podskakuje wprost, to zapytaj czy wolałby żebyś złożyła fałszywą przysięgę na Boga, w którego nie wierzysz i czy wtedy byłoby zdaniem tej osoby ok. Im więcej osób nie będzie się tłumaczyło i uginało, tylko będzie robić swoje, tym większa szansa, że nastawienie większości się zmieni.

Gość gość
Możesz w ogóle ślubu nie brać. Możesz wziąć skromny, nikomu o tym nie mówiąc. Nie możesz tylko żądać od rodziców, jeśli są wierzący, żeby uczestniczyli w kosztach imprezy, co do której mają moralne wątpliwości. No ale o reszcie sama decydujesz, masz prawo, by żyć tak, jak chcesz.

Gość panna mloda z grudniaaaaaa
Oczywiście,że rodzice , ani jedni ani drudzy nie wykładają złotówki na ślub.Sami to finansujemy,to dla mnie akurat normalne. do gosc 14.07,właśnie maniana już trwa.Muszę uzbroić się w cierpliwość i spokój.Uwag i przykrych docinków od najbliższych jest sporo.Przykro mi tego sluchać.

Ja stosuję metodę zaciętej płyty. "Nie bierzemy kościelnego, ponieważ nie jesteśmy wierzący i nie ma sensu udawać na ołtarzu". Akurat moja rodzina to rozumie, z rodziną narzeczonego bywa różnie... Tak samo u znajomych, część gratuluje odwagi i popiera taki wybór a część biadoli że to wbrew tradycji :P Kiedyś usłyszałam że nasze zaręczyny też się nie liczą, bo pierścionek jest z białego złota xD Nie przejmuj się, nie wdawaj się w dyskusje, powtarzaj swoje w kółko aż odpuszczą temat.