Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co podajecie na sniadania i kolacje roczniakowi? Moje zestawy.

Polecane posty

Gość gość

Kanapki z wedlina i ogórkiem, pasztetem warzywnym i papryka, serem i pomidorem, jajecznice z cebulka, kasza jaglana z bananem, owsianka z jabłkiem, manna, parowki z szynki, kabanos plus warzywo, omlet z dżemem, tost z miodem. Nie mam w sumie pomysłów. Maly nie może mleka.

Gość gość
Moje dziecko nic nie je. Wszystkim pluje. Cyca tylko ciagnie

Gość gość
jest tu dużo takich tematów, poszukaj, może coś cię zainspiruje

Gość gość
Dlaczego na skrajne posiłki dajesz rocznemu dziecku takie ciężkie rzeczy? W ciągu dnia ok, ale śniadanie i kolacja powinny być lekkie.

Gość gość
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciagu dnia i podawanie tego co jest wymienione nie jest niczym złym. Nie wiem gdzie ty tu widzisz cos nieodpowiedniego. To bardzo dobry jadłospis jak na roczniaka i super ze je. Ciesz sie tym a wcale tego mało nie ma ;) Po podawałam (tez alergik) chleb w jajku, jajecznice z pomidorami i ze szczypiorkiem, pastę rybna z papryka, ogórkiem, szczypiorkiem na kanapke, pastę z pomidorów, grzanki z konfitura albo rogala. Reszta tak jak u Ciebie.

Gość gość
Roczne dziecko na śniadanie powinno jeść kaszkę. Jeśli nie może mm, to ewentualnie kanapkę z delikatną wędliną, jajko (bez cebuli) itd. Dopiero potem, np. na drugie śniadanie coś z ogórkiem, papryką, pasztetem. Dziecko roczne to nie dorosły chłop.

Gość gość
moje 18m je duzo delikatniej.

Gość MamaMloda39
Moja jak miała rok jadla na śniadanie kanapki z żółtym serem albo wędlina drobiowa. Pasztety jej nie podchodzily moze dlatego ze były domowej roboty i mocniej doprawione. Czasami zdarzyło sie ze dostała kaszke bobovita albo jajko z tym ze moje dziecko je jajka bez żółtka :/ albo zwykła kromke z masłem. Teraz ma 2.5 i to jest dopiero wyczyn ja nakarmić bo weszliśmy w okres ze wszystko jest fuj nawet woda...

Gość MamaMloda39
O i jeszcze jajecznicę jadła i płatki z mlekiem. Z tym ze zaraz mnie hejterki zjedzą. Moje dziecko nie ruszy ciepłego mleka i pije je prosto z lodówki. Podgrzewane moglan sobie sama wypić. Płatki były różne od kukurydzianych przez zbożowe do czekoladowych. Kanapki z nutellla. Albo zmiksowane owoce np banan z jabłkiem. Ryz z jabłkami lub jogurtem. Czasami zupa jeśli została z dnia wczorajszego. No moja jadla dosłownie wszystko tym bardziej iż miała 8 zębów

Gość gość
Czemu bez cebuli? Syn nie zje jajecznicy bez cebuli i szynki. Ma 8 zębów, spi dobrze.

Gość gość
Ja czesto na sniadanie daje platki owsiane plus orkiszowe z pestkami slonecznika, dyni, pare rodzynek lub zurawinek, sypne siemienia lnianego, kilka migdalow w platkach dodaje rozne owoce. Czasem gruszka/jablko plus banan pieczone z odrobina cynamonu. Jajecznica. Pasta z awokado skorpiona cytryna, szczypta kurkumy, ciut oleju lnianego.

Gość gość
A siemię lniane mielone wcześniej nie roz ramiączka w gorącej wodzie?

Gość gość
Rozrabiasz miało być:-) a co do płatków migdałowych to w całości dajesz? Roczniak może juz je jeść?

Gość gość
Siemie dodaje niemielone. Jestem na etapie zakupu odpowiedniego mlynka ;) a platkow nie gotuje tylko zalewam wszystkie skladniki wrzatkiem, akurat jak wypije kawe to sa juz namoczone.

Gość gość
Rocznikak zwykle po przebudzeniu jada mleko (czy to z piersi czy to mm) a pozniej ŚNIADANIE-takie jak wymieniła autorka. Raz kaszka raz normalne stałe. Mm czy mleko z cyca to nie jest śniadanie !!!

Gość gość
Ale chodzi mi o platki migdałowe:-) tez je wrzątkiem zalewasz?

Gość gość
I takie w całości siemię je? Wow:-) nie pluje?

Gość gość
Platki migdalow daje w calosci, sa cieniutkie i bez skorki. Delikatniejsze niz pestki dyni, ktore moj syn zaczyna juz czasem przegryzac (ma 7 zebow na razie). Jednak czesciej lyka w calosci niestety.

Gość gość
Możesz zrobić różne wariacje dań, które sama podałaś. Jajecznicę możesz zrobić właściwie z każdym warzywem, jeśli Twoje dziecko je jada. Ja robię najczęściej (oprócz cebulki oczywiście) z pomidorem, papryką, szczypiorkiem. Można dodać odrobinę ziół prowansalskich. Makaron z jajkiem też jest fajny. Na kanapkę z wędliną różnego rodzaju byle chudą też możesz dać wszelkie inne warzywa: pomidora, rzodkiewkę, awokado. Możesz zrobić pastę jajeczną czy jajko na twardo na kanapkę a zamiast majonezu pastę z awokado i jogurtu. Widzę, że przetwory mleczne podajesz, więc może twarożek? Może być na słodko osłodzony miodem lub z owocami albo wytrawnie np. ze szczypiorkiem czy ogórkiem. Do kaszek czy owsianek również możesz dać najróżniejsze owoce a nie tylko banan i jabłko. Szczególnie różne owoce krajowe nadają się rewelacyjnie. Suszone owoce po namoczeniu też super pasują. No i cynamon do tego. Naleśniki smażone na dobrej patelni bez tłuszczu. Do naleśników możesz dodać każdy rodzaj farszu. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia. A jak mniej czasu to dżem lub twarożek do środka albo tylko lekko oprószyć cukrem pudrem. Ja bym tylko kabanosów tak małemu dziecku nie podawała. Mają strasznie dużo niezbyt zdrowego tłuszczu.

Gość gość
Mleko i chleb z maslem

Gość gość
Nalesniki to fajny pomysl, zapomnialam w sumie o nich :) mozna zrobic z lekko gazowana woda zamiast mleka jesli dziecko nie moze nabialu. Albo mleko ryzowe, choc nigdy nie robilam.