Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zarazenie podczas ciazy toksoplazmoza

Polecane posty

Gość gość

Czy jest tu osoba ktora zarazila sie toksoplazmoza w trakcie ciazy, nie przed ciaza i w pierwszym trymestrze? Bardzo prosze opowiedzenie jak to sie u was zaczelo i jak skonczylo?? Ten temat dotyczy mniejestem w 8tyg i mam swierze zakazenie bardzo sie boje o dzidzie i to co nas czeka. Prosze o odpowiedzi

Gość gość
Kochana, mnie to osobiście nie dotyczy, ale moja bliska znajoma to przeszła. Nie wiem skąd jesteś, ale ona specjalnie ze względu na to prowadziła ciążę w Łodzi w CZMP, bo tam jest jakaś lekarka specjalizująca się w takich przypadkach. Ogólnie wiem tyle, że całą ciążę przyjmuje się leki i że potem dziecko musi być bardziej szczegółowo przebadane i że jest pod dodatkowym nadzorem przez pierwszy rok życia. U tych moich znajomych doszlo do innych komplikacji, bo dziecko urodziło się z niedotlenieniem, ale jeżeli chodzi o toksoplazmozę to jest zdrowe, zakażenie nie przyniosło żadnych negatywnych skutków.

Gość gość
Moja koleżanka miała. Syn urodził sie zdrowy. Choć lekarz zaznaczył ze dziecko może urodzić z wada słuchu lub wzroku. Niestety musiał ja o tych ewentualnosciach poinformować. Czy brała jakieś leki nie wiem. Zarazila sie w pierwszym trymestrze . Mały ma już 3 lata i jest ok.

Gość Jyć
Jak najszybciej powinnaś przyjmować leki, one nie dopuszcza pasożytów płodu. Pilnie do lekarza!!!