Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy dobrze karmię 13 miesięczne dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Córa jest dość pulchnym dzieckiem, waży 11,5 kg. Ma 13 miesięcy. Oto jej menu: 7.00 - mleko 180 ml 10.00 śniadanie kanapka z masłem i dowolnie, ser, wędlina, domowy pasztet, pasta warzywna, jajecznica + plasterek ogórka, pomidora, papryki. Rogalik z dżemem. 12.00-mleko 180 ml i drzemka 15.00 obiad - różnie warzywa plus kasze, ryż, makaron, ziemniaki do tego mięso lub ryba. Są to w zasadzie normalne obiady z mniejszą ilością przypraw. 17.00 - owoc lub jogurt z owocami 19.00 - kaszka 150 ml Do picia do śniadania herbatka bez cukru, w dzień tylko woda. Soków nie pije. Czasami raz na kilka dni, dostanie herbatnika lub kilka chrupek. Wydaje mi się, że nie je dużo, a jednak jest pulchniutka. Co sądzicie? Absolutnie nei chcę jej odchudzać itp, ale nie mam porównania z innymi dziećmi w jej wieku.

Gość gość
Dziecko w tym wieku nie potrzebuje już mleka. Rogalika bym sobie darowala bo to sama chemia. Teraz z ogórka i pomidora tez bym zrezygnowała, a tak to ok:-)

Gość gość
pieczywo piekę sama, wiec o rogaliki jestem spokojna :) Co do mleka, przynajmniej rano będzie bardzo ciężko mi je wyeliminować. Taki już ma rytuał, że o 7 butla i jeszcze godzinkę sobie dosypia.

Gość gość
bardzo dobrze

Gość gość
Niech sobie pije mm. Sama zrezygnuje. Ma jesCze czas. Fajnie ze sama pieczesz-czego sie czepiasz tego rogalika??? Skoro nawet nie wiesz skąd pochodzi. Co do ogórka czy pomidora-jest taki sam jak w sezonie tz skład ma taki sam. Tyle samo nawozów. Obecnie nie ma takich dużych zim ze różnica w uprawach jest znaczna. Nie, nie jest. Oczywiscie z Holandii czy skąd tam jeszcze za smakują inaczej bo sa zrywane zielone ale polskie sa tak samo uprawiane-wiem bo moja rodzina to rolnicy ;)

Gość gość
Dobrze karmisz moim zdaniem. Może wyrośnie, a może ma taka budowę i nic nie zmienisz. Dbaj tylko by nie jadła niepotrzebnych przekąsek, slodkich napojów itp. Kontroluj wagę i ewentualnie pytaj lekarza. Rzadko bo rzadko, ale i u dzieci zdarzają się np. zaburzenia hormonalne. Ale to już ostateczność. A z jaką wagą corka się urodziła, jaki ma wzrost? Sama waga o niczym nie świadczy.

Gość gość
Urodziła się z wagą 3400, wzrost 85 cm. Martwię się trochę bo sama mam skłonności do tycia, muszę się pilnować i ćwiczyć by utrzymać forme

Gość gość
Pewnych rzeczy nie przeskoczysz. W jakimś stopniu dzieci dziedziczą też budowę po rodzicach. Ale nie zamartwiaj się, po prostu dbaj o to by dodatkowo nie dokładać jej powodów do tycia. To jeszcze maleństwo. Ja byłam zapasionym dzieckiem, a teraz mam normalną figurę, więc na tym etapie nic jeszcze nie jest przesądzone

Gość gość
Nie wygląda, żeby jadła za dużo, chyba że dajesz jej kopiaste porcje. Może ma mało ruchu. Dziecko w tym wieku powinno mieć motorek w tyłku.