Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Natasha099

Dlaczego nie dostaję okresu?

Polecane posty

Witam, mam 19 lat i bardzo nie regularne miesiączki. Ostatnio zdarzyło mi się ,że w listopadzie nie miałam w ogóle potem 14 grudnia nadszedł, wcześniej też spóźniał się ok. miesiąc albo kilka tyg (2,3...) czasem był regularny ,ale martwię się bo właśnie miałam przerwę miesiąc(listopad) a teraz w styczniu też nie dostałam ... tylko tym razem współżyłam z chłopakiem co prawda się zabezpieczaliśmy i sprawdzał czy przypadkiem nic się nie wydostało. Nie miałam wtedy dni płodnych. A jakieś 2 tyg temu miałam lepki przeźroczysty śluz ,całkiem go sporo co rozumiem jako dni płodne więc ,skoro miałam dni płodne to nie mogę być w ciąży? Teraz pobolewają mnie jajniki już może 4 dzień i nie wiem czy to przed okresem czy objaw ciąży. Martwię się troszkę mniej że to ciąża bo zdarzało się że miałam okres co drugi miesiąc ....w dodatku ciągle się stresuje ,ale brak okresu bardzo mnie martwi, jak myślicie ,nadejdzie wkrótce ?

Gość gość
Czemu nie pójdziesz do ginekologa? Masz strasznie nieregularne cykle, powinnaś coś z tym zrobić. Przy nieregularnych cyklach gorzej jest obserwować płodny czas ale skoro się zabezpieczałaś to ciąży raczej nie ma. Idz do ginekologa..

Gość gość
Powinnaś się zgłosić do lekarza i wyjaśnić przyczynę tych nieregularności. Czytałam że hormony u kobiet mogą sie regulować przez pierwszych 7 lat odkąd zaczęły miesiączkować i w tym czasie nie powinno się ingerować lekami w ten proces, ale przebadać się nie zaszkodzi. Co do śluzu to tym się nie sugeruj tylko najlepiej będzie jak zrobisz test jeśli sie obawiasz że to może byc ciąża. Nie chce straszyć ale ja w ciąży często i nawet na początku miałam śluz który przypominał śluz płodny. Jest to spowodowane zwiększonym estrogenem w organizmie. Bolące jajniki mogą byc w ciąży ale mogą być też przyczyną zaburzeń hormonalnych. Najczęstsza przyczyną zaburzeń hormonalnych może byc niewłaściwa dieta. może powinnaś sie przyjrzeć temu co jesz, ile jesz i jak jest to dostosowane do twojego zapotrzebowania.

No właśnie jem bardzo zdrowo od jakiegoś roku , staram się jeść 5 posiłków dziennie, wszystkie są pełnowartościowe, codziennie też ćwiczę... nwm dlaczego mam takie przerwy między okresem

a co do śluzu to był taki jak w dni płodne ,sporo przez pare dni ...a teraz tylko suche dni

Gość gość
ok ok. Może faktycznie to były dni płodne, nie mówię że nie. Mówię tylko że jesli masz wątpliwości to powinnaś zrobić test. Jeśli pamiętasz kiedy były te dni kiedy miałaś ten sluz to spróbuj dodać do nich 14 dni i wtedy mniej więcej powinnas dostac okres. Tyle że tutaj ostrzegam żeby przy nieregularnych cyklach nie sugerować się śluzem jako jedynym wyznacznikiem dni płodnych. Z tego co opisujesz masz cykle dosyć długie i możesz miec wielokrotne podejście do owulacji w cyklu. Polega to na tym że jajnik produkuje jajeczko ale może ono z jakichś powodów nie pęknąć i wtedy za jakiś czas znowu musi dojrzeć kolejne jajeczko. W każdym z tych przypadków czy pęknie czy nie pęknie pojawi się sluz płodny a miesiączka pojawia sie dopiero po tym jak już pęknie.