Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mięśniaki macicy

Polecane posty

Gość gość

Mięśniaki mam od ok.3 lat.do tej pory tylko je kontrolowałam. Oprócz obfitych miesiaczek nie dokuczaja mi. Dziś byłam u lekarza i zdecydowanie doradza mi usuniecie ich. Przez rok powiększyły się o 2 cm. Największy ma 8 cm, drugi obok ma 5 cm. Oprócz tego jest kilka mniejszych. Trochę boje się operacji. Lekarz powiedział, ze jeśli planuje jeszcze ciążę to jak najszybciej. Mam 2 synów. Powiedział mi,ze jego zdaniem najlepsza opcja będzie usunięcie całej macicy,ponieważ miesniaków jest dużo. Dzieci juz nie planuje jednak utrata całej macicy przeraża mnie! Czy jest jakąś kobietka,która przechodziła usowanie miesniakow? Jak wygląda taka operacja?

Gość gość
Ja miałam usuwane mięśniaki. Operacja jest przez cięcie podobne do cesarskiego. Miałam usuniętych 4 szt . Największy miał 8 mm. Zostały wyłyżeczkowane na moje szczęście, udało się nie naruszyć zbytnio ścian macicy bo udało mi się rok później zajść w ciążę. Miałam dużo szczęścia, bo idąc pod nóż podpisałam dokumenty mówiące,że jeśli mnie już "otworzą" i okaże się, że nie ma opcji na łyżeczkowanie to mieli mi wyciąć całą macicę. Lepiej nie zwlekaj zbyt długo z decyzją, bo te "dziady" nadzwyczaj szybko rosną. Ja też bardzo często bywałam u ginekologa, miałam częste usg a i tak wszystkiego się nie dopatrzyliśmy. Trzymam kciuki!