Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hhunhvuhvvv

gen recesywny i dominujacy

Polecane posty

Gość hhunhvuhvvv

jeżeli jestem brunetką o ciemnych oczach a grupę krwi a minus to znaczy , że mam geny recesywne nie ujawnione w wygladzie ??

Gość gość
Jakiś skrót myślowy?

Gość gość
Co ma piernik do wiatraka?

Gość byreynryrtd
może to głupie myslenie ale:) czy mogę mieć np. dziecko o niebieskich oczach, czy grupa krwi A ujemny odpowiada za gen recesywny?

Gość tgybddryndh
he he no nie znam się:) moja córka ma taką samą grupę krwi jak ja czyli a minus, ale ma niebieskie oczy, wiem że mogę nosić gen recesywny po jakims pradziadku ale czy po samej grupie krwi widać , że mam gen słabszy??? w końcu mam rh ujemny?? czy to się nie wiąże??

Gość gość
mój mąż ma grupę krwi - nasze dzieci mają kolor oczu niebieski po tacie, ja mam zielone

Gość gość
dodam że syn jest blondynem to ten kolor oczu jakoś "uszedł" hihi ale córka ma ciemną karnację, ciemne włosy i bardzo jasne niebieskie oczy - i dziwnie to wygląda. tak nienaturalnie wg mnie

Gość gość
To oznacza, że możesz mieć geny recesywne. Możesz, nie musisz. Akurat z kolorem oczu jest w miarę prosto, i można wyliczyć prawdopodobieństwo każdego u dziecka (na podstawie kolorów oczu rodziców i dziadków). Z grupą krwi podobnie, możesz mieć "mocne" A, albo z recesywnym "0".